Του Γιώργου Φιντικάκη
Την βεβαιότητά του ότι το σχέδιο Μελίτη παραμένει ζωντανό, ότι θα προχωρήσει, και ότι χαίρει της απόλυτης στήριξης του Πρωθυπουργού εκφράζει μέσω του "Energypress" ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης.
Αναγνωρίζει την σημασία της ανακοίνωσης Σταθάκη να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος της Βεύης, εκτιμά ωστόσο ότι δεν επηρεάζει την κεντρική επιλογή της κυβέρνησης για συνεργασία με τους Κινέζους της CMEC στην δημιουργία της Μελίτης ΙΙ, θυμίζοντας τα λόγια του Πρωθυπουργού, ότι αυτή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία.
"Το σχέδιο Μελίτη θα γίνει και θα είναι ντάλα μεσημέρι", λέει ο πρόεδρος της ΔΕΗ παραφράζοντας την γνωστή φράση του παλαιού κομμουνιστή Κώστα Λουλέ, την οποία έχουν συχνά χρησιμοποιήσει τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και υπουργοί της κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα ο Παναγιωτάκης αναγνωρίζει ότι η ανακοίνωση Σταθάκη θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα, θεωρεί όμως ότι το θέμα Βεύη δεν έχει κλείσει, και πως όταν συνυπολογιστούν τα υπερ και τα κατά της επένδυσης στη Μελίτη ΙΙ θα υπάρξει ενδεχομένως διαφορετική προσέγγιση. Χαρακτηρίζει πολύ καλές τις σχέσεις του με τον υπουργό Ενέργειας, παραπέμπει στα όσα ο τελευταίος δήλωσε την Παρασκευή από την Κοζάνη -όπου υπερασπίστηκε το δικαίωμα της διοίκησης της ΔΕΗ να εκφράζει ακόμη και κριτικές θέσεις απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές- και σε κάθε περίπτωση θεωρεί ότι δεν είναι η ώρα για εντάσεις.
Δηλώνει αισόδοξος για τις εξελίξεις, και ότι συνεχίζει να εργάζεται για το project με τους Κινέζους, δίχως αυτό να σημαίνει πως δεν αντιλαμβάνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανέκεθαν ενστάσεις ως προς την παραχώρηση του συγκεκριμένου ορυχείου. Στην πραγματικότητα ο επικεφαλής της ΔΕΗ δεν σκοπεύει σε αυτή την φάση να σηκώσει τους τόνους, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται κάποιο σχόλιο ως προς τα τεκταινόμενα, ακόμη και μέσω της αυριανής ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ για το 2016.
Διαφορετικά, θα τοποθετηθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου και έχει κληθεί από την ΝΔ να δώσει εξηγήσεις για την σημερινή κατάσταση της ΔΕΗ, δίχως όμως ακόμη να έχει επιλεγεί η ημέρα. Ανάλογα με το πρόγραμμα της Επιτροπής, όπως λένε μέλη της στο "Energypress", η ακρόαση Παναγιωτάκη θα μπορούσε να γίνει στην γρηγορότερη περίπτωση στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, διαφορετικά θα παραπεμφθεί για μετά το Πάσχα.
Άγριο παιχνίδι
Σε αυτή την φάση η διοίκηση της ΔΕΗ δείχνει διατεθειμένη να αποφύγει να εμπλακεί σε πολιτικά παιχνίδια, σαν αυτά που παίζονται τις τελευταίες ημέρες με πρωταγωνιστές κυρίως κομματικά στελέχη. Ο λόγος για τον Νίκο Καιμάκη, που ανήκει στο περιβάλλον Σκουρλέτη, είναι επικεφαλής του Τμήματος Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου του ΑΔΜΗΕ, και με άρθρο του στο προσωπικό του blog, επέρριψε ευθύνες στον κ. Παναγιωτάκη για την μέχρι τώρα πορεία της διαπραγμάτευσης και την επικείμενη πώληση μονάδων.
Στην πράξη πάντως, αυτό που όλοι αναγνωρίζουν στην ΔΕΗ, είναι ότι κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ ακονίζουν τα μαχαίρια και αναζητούν εξιλαστήρια θύματα, αφού η επικείμενη πώληση μονάδων της δεν χωνεύεται εύκολα. Σύμφωνα με την ίδια ανάγνωση, κάποιοι στο κομματικό επίπεδο διαθέτουν τέτοιο μηχανισμό ώστε να δημιουργούν εντάσεις, θεωρείται ωστόσο ότι αυτές είναι απόλυτα διαχειρίσιμες, εφόσον πάντα η συνεργασία με τους Κινέζους έχει την στήριξη του Πρωθυπουργού.
Ετερο θέμα που πρέπει να μπει στην εξίσωση αφορά στην ανακοίνωση της εταιρείας Ακτωρ, σύμφωνα με την οποία υπάρχει υπογεγραμμένη σύμβαση με το Δημόσιο για την παραχώρηση της Βεύης από την 1η Δεκεμβρίου του 2014. Επισημαίνει μάλιστα η εταιρεία ότι οι καθυστερήσεις στην προώθηση της σύμβασης στη Βουλή οδήγησαν σε απώλειες εκατομμυρίων για το Δημόσιο. Με άλλα λόγια, όσοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις εκτιμούν ότι το παιχνίδι έχει αγριέψει, και ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζεται και το επιχειρηματικό στοιχείο της ιστορίας.
Τα αγκάθια
Ανεξάρτητα πάντως των όσων λέει η διοίκηση της ΔΕΗ, είναι σίγουρο ότι η ανακοίνωση Σταθάκη δημιουργεί εκ των πραγμάτων ένα νέο σοβαρό "αγκάθι" στην υπόθεση της Μελίτη ΙΙ. Είναι εξαιρετικά απίθανο να πάρουν οι ΚΙνέζοι, χωρίς να έχει λυθεί το θέμα της τροφοδοσίας της μονάδας, την επιχειρηματική απόφαση συνεργασίας με τη ΔΕΗ για την κατασκευή της. Το λιγνιτωρυχείο της Βεύης διαδραματίζει κομβικό ρόλο καθώς διασφαλίζει την τροφοδοσία των δύο μονάδων της Μελίτης (της υφιστάμενης και της μελλοντικής, όποτε και αν δημιουργηθεί) και μάλιστα με "καλής ποιότητας" λιγνίτη.
Κατά την παρουσίαση μάλιστα του project το περασμένο Φθινόπωρο, η διοίκηση της ΔΕΗ είχε κάνει σαφές ότι επιθυμούσε να λήξει γρήγορα η εκκρεμότητα και προσέβλεπε στη συνεργασία των παραχωρησιούχων στη νέα κοινή εταιρεία. "Θα ζητήσουμε από τον Πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει το θέμα της Βεύης", είχε χαρακτηριστικά αναφέρει τότε ο πρόεδρος της ΔΕΗ.
Πέραν της Βεύης, τα άλλα ορυχεία που μπορούν να προμηθεύσουν τις μονάδες Μελίτη Ι και ΙΙ, με λιγνίτη και που, υπ’ αυτό το πρίσμα, θα μπορούσαν να ενταχθούν στο σχήμα της ΔΕΗ με την CMEC, είναι:
- Το ορυχείο "Αχλάδα" που ανήκει στην εταιρεία "Λιγνιτωρυχεία Αχλάδα Α.Ε.", το οποίο τροφοδοτεί και σήμερα τη "Μελίτη Ι", και μέχρι πριν λίγο καιρό το εκμεταλλευόταν εργολαβικά η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – ΤΕΡΝΑ μετά από συμφωνία με τον παραχωρησιούχο. Σήμερα έχει εγκατασταθεί άλλος υπεργολάβος.
- Το ορυχείο στη θέση "Κλειδί" που ανήκει στη ΔΕΗ και το οποίο παραμένει ανενεργό, καθώς για να λειτουργήσει θα πρέπει να γίνει μετεγκατάσταση των οικισμών που εμποδίζουν την ανάπτυξή του.
- Το μικρό τμήμα του ορυχείου της "Βεύης" (περίπου το 40%) που ανήκει στη ΔΕΗ (είναι κλειστό επί 15 χρόνια).
Τα πράγματα πάντως περιπλέκονται, όχι μόνο μετά την χθεσινή εξέλιξη, αλλά και για δύο επιπλέον λόγους. Αφενός επειδή στις προς πώληση μονάδες της ΔΕΗ, συζητείται να ενταχθεί τελικά και η Μελίτη Ι, που σημαίνει ότι θα "βγει" από το ελληνοκινεζικό σχήμα. Αφετέρου εφόσον προκύψει εμπλοκή ως προς την έγκριση της πιστοποίησης του ΑΔΜΗΕ από την Κομισιόν λόγω της συμμετοχής του κινεζικού Δημοσίου στη State Grid που εξαγοράζει το 24%, όσο και στη CMEC που θα αποτελεί μελλοντικό συνεταίρο της ΔΕΗ.
Πηγή: energypress.gr