Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Λιγνιτωρυχείο Βεύης: Στα πρόσθετα περιβαλλοντικά "κολλάει" η short list των 5...

Στη βαθμολόγηση των επιπλέον περιβαλλοντικών παρεμβάσεων που προβλέπει ο διαγωνισμός, πέραν εκείνων που απαιτούνται ούτως ή άλλως από τον κανονισμό μεταλλευτικών και λατομικών εργασιών, έχει «κολλήσει» σύμφωνα με τις πληροφορίες η δημοσιοποίηση της short list των 5 ομίλων που θα διεκδικήσουν την εκμίσθωση του λιγνιτορυχείου της Βεύης στη Φλώρινα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αρμόδια επιτροπή, διερευνά το πώς ακριβώς θα ξεχωρίσει ποιες ακριβώς από τις περιβαλλοντικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν οι προσφορές των ομίλων αφορούν σε αυτές που απαιτεί ο κανονισμός – κι άρα δεν χρειάζεται να βαθμολογηθούν- και ποιες στις επιπλέον εργασίες, οι οποίες και βαθμολογούνται με συντελεστή βαρύτητας 15%.
Το που ακριβώς ωστόσο «κολλάει» η αξιολόγηση, πόσω μάλλον όταν εδώ και εβδομάδες επισημαίνεται αρμοδίως πως η επιτροπή έχει ολοκληρώσει το έργο της, δεν είναι σαφές. Όπως πάντως λένε οι ίδιες πηγές, πρόκειται για μια μικρή καθυστέρηση, και είναι θέμα ημερών για την επιτροπή να καταλήξει στη τελική short list.
Βγάζουν short list τα επιπλέον περιβαλλοντικά...
Υπενθυμίζουμε ότι η αξιολόγηση γίνεται με βάση 8 συγκεκριμένα κριτήρια : το ύψος του μισθώματος, την οικονομική επιφάνεια του ομίλου, το επιχειρησιακό σχέδιο, το σχέδιο εκμετάλλευσης, τα αντισταθμιστικά οφέλη, τις εγγυήσεις καλής εκτέλεσης, τη τήρηση των περιβαλλοντικών υποχρεώσεων του κανονισμού μεταλλευτικών και λατομικών εργασιών, και τις επιπλέον περιβαλλοντικές παρεμβάσεις που προτείνει ο κάθε ενδιαφερόμενος. Το 8ο αυτό κριτήριο έχει συντελεστή βαρύτητας 15% και όπως γίνεται κατανοητό μπορεί να κρίνει αν θα «περάσει» μια εταιρεία στην τελική 5άδα ή όχι. Τα πρόσθετα αυτά περιβαλλοντικά αφορούν στη λήψη προληπτικών μέτρων, στην υποχρέωση για προοδευτική αποκατάσταση του ορυχείου (π.χ. αναδασώσεις) κατά την διάρκεια της εκμετάλλευσης και όχι στο τέλος της διάρκειάς της, στην διενέργεια περιβαλλοντικών μετρήσεων, κ.ά.
Αμέσως μόλις οριστικοποιηθεί η short list, η Επιτροπή θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με κάθε έναν από τους πέντε διεκδικητές, προκειμένου να αποσαφηνιστούν στοιχεία των προσφορών. Υπενθυμίζουμε ότι ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από το σύνολο των μεγάλων ενεργειακών ομίλων της χώρας, καθώς προσφορές έχουν καταθέσει η Άκτωρ ΑΤΕ, η οποία συνεργάζεται με την Elpedison (Ελληνικά Πετρέλαια – όμιλος Λάτση – ιταλική Edison), ο όμιλος Μυτιληναίου, η Τέρνα, ο όμιλος Κοπελούζου, μέσω των Horizon Μεταλλευτική και ΜΕΤΕ, η Μηχανική, η ΕΛΜΙΝ και η ΙΝΤΕΡΚΑΤ, συμφερόντων Βαρδινογιάννη καθώς και οι Γαία Τεχνική, Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας, Ενεργειακά Έργα ΑΤΕ και η κοινοπραξία των ΤΕΝΑ ΑΤΕΒΕ-ΚΑΠΑ Δυναμική ΑΤΕ- Energen.
Πηγή: energypress