«Τα οφέλη από την εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου για το Δημόσιο ανέρχονται σε 200 εκατ. ευρώ για 15 χρόνια»
Η υπόθεση της εκμίσθωσης του λιγνιτωρυχείου της Βεύης ξαναβγαίνει από τα συρτάρια του υπουργείου Περιβάλλοντος μετά από καθυστερήσεις έξι μηνών και οι ισχυροί του επιχειρείν που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον παίρνουν θέσεις μάχης.
Ο νέος ΥΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου θέλει να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και η εντολή που έχει δώσει είναι να συνέλθει άμεσα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που είχε συστήσει το υπουργείο για να συνεχίσει τη διαδικασία κατάρτισης της short list των πέντε επικρατέστερων επιχειρηματικών σχημάτων που θα διεκδικήσουν το έργο.
Τα μέλη της επιτροπής είναι επιφορτισμένα με το να μελετήσουν τους φακέλους των προσφορών που έχουν κατατεθεί και με κριτήρια αξιολόγησης όπως το ύψος του μισθώματος, η οικονομική επιφάνεια του ομίλου, το σχέδιο εκμετάλλευσης, η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, οι εγγυήσεις καλής εκτέλεσης και τα αντισταθμιστικά οφέλη να επιλέξουν την πιο «δυνατή» προσφορά αφού πρέπει να σημειωθεί πως ο ανάδοχος του project δε θα επιλεγεί μέσω διαγωνισμού αλλά μέσω ανάθεσης, σύμφωνα με τον μεταλλευτικό κώδικα.
Μέσα στους επόμενους μήνες η Επιτροπή θα καλέσει τους εκπροσώπους των ομίλων έναν - έναν ξεχωριστά για να αποσαφηνιστούν όροι των προσφορών τους και να «ψηφίσουν» τον τελικό ανάδοχο.
Φαίνεται πως και οι πιέσεις που ασκούνται εδώ κι ενάμιση χρόνο από τους ενδιαφερόμενους «μνηστήρες» έπιασαν τόπο, αφού τα υποσχόμενα έσοδα και κέρδη από την εκμετάλλευση του λιγνίτη αποτελούν ισχυρό δέλεαρ. Αλλά και για το Δημόσιο τα οφέλη θα είναι σημαντικά, αφού σύμφωνα με υπολογισμούς, θα έχει λαμβάνειν ένα σύνολο μισθωμάτων της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 15 χρόνια. Ενώ τώρα η ΔΕΗ εισάγει και πληρώνει πανάκριβα λιγνίτη από το εξωτερικό και κυρίως από τη Βουλγαρία.
Οι «μνηστήρες»
Το ενδιαφέρον για την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης είναι μεγάλο, αφού οι ισχυρότεροι εκπρόσωποι του ελληνικού επιχειρείν έχουν καταθέσει προσφορές.
Μεταξύ αυτών η Άκτωρ του Γ. Μπόμπολα σε συνεργασία με την Elpedison, ο όμιλος Μυτιληναίος, ο όμιλος Κοπελούζου, η Τέρνα Ενεργειακή του Γ. Περιστέρη, η Μηχανική του Πρ. Εμφιετζόγλου, η Ελμίν και η ΙΝΤΕΡΚΑΤ, συμφερόντων Βαρδινογιάννη, καθώς και η ΓΑΙΑ Τεχνική. Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας, Ενεργειακά Έργα ΑΤΕ και η κοινοπραξία των ΤΕΝΑ ΑΤΕΒΕ - ΚΑΠΑ Δυναμική ΑΤΕ - Energen.
Ωστόσο μεταξύ των φακέλων που έχουν κατατεθεί, υπάρχει και μια ριζοσπαστική πρόταση από τον Δημήτρη Κοπελούζο, η οποία σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, του δίνει προβάδισμα στην διεκδίκηση της εκμίσθωσης του λιγνιτωρυχείου.
Η πρόταση
Η προσφορά Κοπελούζου μέσω της Horizon Μεταλλευτική και της τοπικής εταιρείας ΜΕΤΕ, περιλαμβάνει έναν όρο που θα μπορούσε υπό συνθήκες να αποτελέσει Εμβρυουλκό για λύση στο ζήτημα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού. Στο ζήτημα δηλ. στο οποίο επιχειρείται να δοθεί διέξοδος μέσω των swaps που προτείνει η χώρα μας και έχει θέσει υπό διαβούλευση η Κομισιόν. Πολλώ δε μάλλον όταν η προσέλκυση ξένων εταιρειών για τη συμμετοχή στη διαδικασία αυτή δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου δεδομένη.
Τι προτείνει ο Δημήτρης Κοπελούζος; Σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνει ένα άλλου είδους swap, δηλώνοντας ότι αποδέχεται, εάν πάρει την εκμετάλλευση του κοιτάσματος, να «πουλάει» στη ΔΕΗ τον εξορυσσόμενο λιγνίτη και να «πληρώνεται» όχι σε χρήμα, αλλά σε ισοδύναμες μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, από εκείνη που θα παράγεται από τις συγκεκριμένες μονάδες με την καύση του συγκεκριμένου λιγνίτη. Με την πρόταση αυτή στην πραγματικότητα ένας ιδιώτης που δραστηριοποιείται στην εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος αποκτά πρόσβαση στη λιγνιτική παραγωγή της χώρας.
Το υπολογιζόμενο σε 90 εκατ. τόνους απόθεμα λιγνίτη μπορεί να αξιοποιηθεί για να υποστηρίξει τη λειτουργία μιας μεγάλης λιγνιτικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού. Και από ιδιώτες. Και αυτή η προοπτική «συναντάται» στις προτάσεις που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τη Βεύη.
Συγκεκριμένα, οι προσφορές των Άκτωρ - Elpedison και της Τέρνα είναι συνδεδεμένες με την συγκεκριμένη προοπτική. Η Elpedison έχει καταθέσει πρόταση στη ΡΑΕ για λήψη άδειας παραγωγής, ενώ ο όμιλος Τέρνα διαθέτει άδεια για την Φλώρινα από πέρυσι. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, ούτε ο ένας όμιλος, ούτε ο άλλος έχουν πλέον στα άμεσα σχέδιά τους τη δημιουργία μονάδας, ακόμη κι αν κερδίσουν την άδεια εκμετάλλευσης. «Ακόμη και να έβρισκε χρηματοδότηση ποιος θα βάλει σήμερα 1,5 δισ. ευρώ για να αρχίσει να παίρνει μέρισμα σε 15 χρόνια;» σχολιάζει παράγοντας του χώρου. «Αγκάθι» η προσφυγή στο ΣτΕ
Ένας αστάθμητος παράγοντας μπορεί να βάλει και πάλι «φρένο» στη διαδικασία της εκμίσθωσης του λιγνιτωρυχείου της Βεύης.
Και αυτός δεν είναι άλλος από την προσφυγή που έχει καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενδιαφερόμενος όμιλος για «ανυπόστατη και μη δημοσιευμένη υπουργική απόφαση» με την οποία καθορίστηκαν σε κάποια φάση της όλης υπόθεσης (και όχι εξαρχής), οι προϋποθέσεις συμμετοχής στην διαδικασία ανάθεσης. Για τον συγκεκριμένο επιχειρηματικό όμιλο στις πρώτες συνεδριάσεις της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων «έβλεπε» τυπικό κόλλημα συμμετοχής στη διαδικασία, άποψη που είχε οδηγήσει στην προσφυγή στο ΣτΕ. Και αυτό επειδή πίστευε πως αποκλείστηκε για να «ευνοηθούν» τα συμφέροντα άλλων επιχειρηματιών.
Όσο όμως η υπόθεση αυτή με το ΣτΕ παραμένει σε εκκρεμότητα, παραμένει άγνωστο ποιες θα είναι οι επιπτώσεις που θα έχει στην διαδικασία συνολικά. Πάντως, όπως υποστηρίζουν πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο φάκελος Βεύης θέλουν να κλείσει όσο το δυνατόν πιο άμεσα.
Πηγή: DEAL News