Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Άκτωρ (Μπόμπολας) και Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) από κοινού θα διεκδικήσουν τα λιγνιτωρυχεία Βεύης

Πηγή:axiaplus.gr
3 |3 |2010 07:40
Άκτωρ με ΕΛΠΕ στη Βεύη

Του Σωτήρη Χιωτάκη
chiotaki@otenet.gr

Η επιχειρηματική συμμαχία του Άκτωρα με την elpedison, θυγατρική των Ελληνικών Πετρελαίων και της ιταλικής Edison επεκτείνεται, πέραν της ηλεκτροπαραγωγής, και στον χώρο του λιγνίτη.

Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες του axiaplus gr., οι δύο πλευρές θα διεκδικήσουν από κοινού την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, στο πλαίσιο της διαδικασίας πρόσκλησης ενδιαφέροντος για απευθείας διαπραγματεύσεις που "τρέχει", βάσει των διατάξεων του Μεταλλευτικού Κώδικα, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Κατά την ίδια πληροφόρηση, σε περίπτωση που το σχήμα πλειοδοτήσει, ο Άκτωρ θα αναλάβει την εξόρυξη των αποθεμάτων λιγνίτη, τα οποία εκτιμώνται σε περίπου 90 εκατ. τόνους, ενώ η elpedison την λειτουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής καύσεως λιγνίτη στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.
Προς τούτοις η elpedison θα προχωρήσει στην κατάθεση σχετικής αίτησης στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Οι δύο πλευρές, στο πλαίσιο της επί Νέας Δημοκρατίας προηγηθείσας διαδικασίας, είχαν βρεθεί "απέναντι", καθώς η μεν elpedison είχε ενδιαφερθεί αυτόνομα, ο δε Άκτωρ συμμετείχε σε σχήμα με την συμμετοχή των ομίλων ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίου και Κοπελούζου.

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι η ΓΕΚ Τέρνα έχει βολιδοσκοπήσει την ΔΕΗ για το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο πλευρών στο συγκεκριμένο project, το οποίο πάντως παρακολουθούν και οι Βρυξέλες, έχοντας θέσει βέτο στην εμπλοκή της ΔΕΗ στην ιδιωτικοποίηση της Βεύης αλλά και στην πώληση του λιγνίτη σε αυτήν.

Με δεδομένο ότι η νέα μονάδα της ΔΕΗ στην Φλώρινα χρειάζεται τον λιγνίτη της Βεύης - και όχι μόνο αυτόν - ενδεχομένως η συνεργασία των δύο πλευρών να έπαιρνε την ακόλουθη μορφή: ο όμιλος Κάμπα / Περιστέρη να αξιοποιήσει το ορυχείο και να προμηθεύει την κρατική επιχείρηση με λιγνίτη, ενώ παράλληλα θα τυγχάνει συνεκμετάλλευσης και το παρακείμενο λιγνιτωρυχείο που ανήκει στην ΔΕΗ.

Θα πρέπει όμως, όπως είναι σαφές από τα προαναφερθέντα, να ξεπερασθούν οι αντιρρήσεις της Κομισιόν αλλά και αν δημιουργηθούν οι συνθήκες για μία επένδυση της τάξης των 1,2 - 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτεί η κατασκευή της μονάδας της Φλώρινας.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι οι όμιλοι Κοπελούζου και Μυτιληναίου δεν έχουν ακόμη δώσει στίγμα για τις προθέσεις τους, ενώ θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο της προηγούμενης διαδικασίας είχαν ενδιαφέρον εκδηλώσει, μεταξύ άλλων, η ΕΛΜΙΝ, συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη, καθώς και ο όμιλος της Μηχανικής.