Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΥΠΕΚΑ: Ανακατανομή του λιγνιτικού τέλους λόγω «Καλλικράτη»

Σε ανακατανομή του λιγνιτικού τέλους (τοπικός πόρος) που καταβάλλει κάθε χρόνο η ΔΕΗ στους δήμους των περιοχών όπου πραγματοποιείται εξόρυξη και καύση λιγνίτη για ηλεκτροπαραγωγή προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Η ανακατανομή, όπως αναφέρθηκε σε σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γίνεται προκειμένου να ληφθούν υπόψη τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν με την εφαρμογή του «Καλλικράτη».

Οι νέες ρυθμίσεις
θα ισχύσουν για την τακτοποίηση των πληρωμών που αφορούν στην περίοδο που λήγει στο τέλος του χρόνου, με υπουργική απόφαση που θα δημοσιευθεί άμεσα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Για την περίοδο 2012-2016, θα εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση έπειτα από διαβούλευση.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος
Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κώστας Μαθιουδάκης, και οι δήμαρχοι Αμυνταίου Ιωακείμ Ιωσηφίδης, Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, Μεγαλόπολης  Παναγιώτης Μπούρας και Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος. Τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη με συμμετοχή και των περιφερειαρχών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ