Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Από 48 μέλη αποτελείται η νέα κυβέρνηση. Αυτό είναι το νέο υπουργικό συμβούλιο

Πρωθυπουργός: Λουκάς Παπαδήμος

Αντιπρόεδροι της Κυβέρνησης:
Ευάγγελος Βενιζέλος και Θεόδωρος Πάγκαλος

Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Υπουργός: Δημήτρης Ρέππας.
Υφυπουργοί: Ντίνος Ρόβλιας και Παντελής Τζωρτζάκης.

Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργός:  Ευάγγελος Βενιζέλος
Αναπληρωτές υπουργοί: Φίλιππος Σαχινίδης, Παντελής Οικονόμου
Υφυπουργός : Γιάννης Μουρμούρας

Υπουργείο Εσωτερικών:
Υπουργός: Αναστάσιος Γιαννίτσης
Αναπληρωτής Υπουργός: Φώφη Γεννηματά.
Υφυπουργός: Πάρις Κουκουλόπουλος

Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Σταύρος Δήμας
Αναπληρώτρια Υπουργός: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Υφυπουργός: : Δόλλης Δημήτριος

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργός: Δημήτρης Αβραμόπουλος
Αναπληρωτής: Γιάννης Ραγκούσης
Αναποληρωτής Υπουργός : Γιώργος Γεωργίου
Υφυπουργός: Κώστας Σπηλιόπουλος

Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Αναπληρωτής Υπουργός: Σωκράτης Ξυνίδης
Υφυπουργοί: Θάνος Μωραίτης, Άδωνις Γεωργιάδης

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Υπουργός: Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Αναπληρωτής Υπουργός: Νικόλαος Σηφουνάκης
Υφυπουργός: Ιωάννης Μανιάτης

Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Υπουργός: Άννα Διαμαντοπούλου
Αναπληρωτής Υπουργός: Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος
Υφυπουργός: Εύη Χριστοφιλοπούλου,

Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Υπουργός: Μάκης Βορίδης
Υφυπουργός: Ιωάννης Μαγκριώτης,

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Υπουργός: Γεώργιος Κουτρουμάνης
Υφυπουργός: Γιάννης Κουτσούκος

Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Υπουργός: Ανδρέας Λοβέρδος
Υφυπουργοί: Δημήτρης Μπαρτζόπουλος, Μιχάλης Τιμοσίδης, Μάρκος Μπόλαρης.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός: Κώστας Σκανδαλίδης
Υφυπουργοί: Γιάννης Δριβελέγκας και Αστέριος Ροντούλης

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπουργός: Μιλτιάδης Παπαϊωάννου
Υφυπουργός: Γιώργος Πεταλωτής

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Υπουργός: Χρήστος Παπουτσής
Υφυπουργός: Μανώλης Όθωνας

Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
Υπουργός: Παύλος Γερουλάνος
Υφυπουργός : Γιώργος Νικητιάδης
Υφυπουργός: Πέτρος Αλιβιζάτος

Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος: Γιώργος Σταυρόπουλος

Αβέβαιο το μέλλον Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ


Αναμένονται εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Έχει τεθεί το θέμα της ηγεσίας μετά τις τελευταίες αποφάσεις του Γιώργου Παπανδρέου. Αμφισβητείται ανοιχτά από βουλευτές

Ενώ τα βλέμματα είναι στραμμένα στο πρόσωπο του εντολοδόχου πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να βρεθεί ακόμα και εκτός ΠΑΣΟΚ.
Με τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την ημέρα που βρέθηκε να αναλαμβάνει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου αμφισβητείται πια ανοιχτά και το ενδοκομματικό σκηνικό παρουσιάζει εικόνα κινούμενης άμμου.
Μετά τις τελευταίες αποφάσεις του -δημοψήφισμα και πρόταση Πετσάλνικου- βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι είναι αδιανόητη η διατήρησή του στην κεφαλή του ΠΑΣΟΚ, από τη στιγμή μάλιστα που τον Φεβρουάριο θα οδηγηθούμε εκτός απροόπτου σε εκλογές.
Το αντάρτικο από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μετά τη διαρροή της υποψηφιότητας Πετσάλνικου είναι ενδεικτικό του εκρηκτικού κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος.
Βάσει καταστατικού έχει μία παράταση έξι μηνών, καθώς η λήξη της θητείας του συμπίπτει με την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία.
Ενδεικτικό της τεταμένης ατμόσφαιρας που επικρατεί είναι το γεγονός πως ο βουλευτής Δημήτρης Λιντζέρης κάλεσε ευθέως τον Γιώργο Παπανδρέου να δρομολογήσει ομαλές πολιτικές εξελίξεις για τη χώρα και το κόμμα και να ξεκινήσει η καταστατική διαδικασία για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ.
Ο επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ζήτησε συνέδριο, ενώ έστειλε μηνύματα σε όλες τις κομματικές κατευθύνσεις.
"Σε όσους σχεδιάζουν, εκμεταλλευόμενοι την προσωρινή δυνατότητά τους, να διαμορφώνουν καταστάσεις σε επίπεδο κυβέρνησης και κόμματος, δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να τους χαρίσουμε την παράταξη που ιδρύθηκε να υπηρετεί το λαό και την πατρίδα και που οδήγησε τους αγώνες του λαού για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση και δημοκρατική διαδικασία", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ το προσεχές διάστημα μετά την αλλαγή της σκυτάλης στην πρωθυπουργία αναμένονται ραγδαίες με επίκεντρο την ηγεσία του.


Αχλάδα: Σφίγγει ο κλοιός των ορυχείων. Στήριξη των Οικολόγων Πράσινων στους κατοίκους της Αχλάδας και της Μελίτης, που αντιδρούν στη διάνοιξη νέων ορυχείων

Πρόσφατα το Περιφερειακό Συμβούλιο (Π.Σ) Δυτ. Μακεδονίας γνωμοδότησε αρνητικά στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που αφορούσε τη διάνοιξη νέου ορυχείου στην περιοχή Αχλάδας του Ν. Φλώρινας. Στη σχετική συνεδρίαση ήταν καταλυτική η παρουσία κατοίκων από την Μελίτη και την Αχλάδα, γεγονός που επηρέασε και τη στάση των Περιφερειακών Συμβούλων. Σημαντική ήταν και η τοποθέτηση του κ. Μιχάλη Πετράκου, Συντονιστή των Οικολόγων Πράσινων στην Δυτική Μακεδονία, ο οποίος τόνισε :
·         την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική απαξίωση που βιώνει η περιοχή (και θα επιτείνει η διάνοιξη του νέου ορυχείου),
·         την υποχρέωση της Περιφέρειας όχι απλά να στηρίξει τους κατοίκους, αλλά να μπει μπροστά, λαμβάνοντας τις απαραίτητες νομικές και πολιτικές πρωτοβουλίες και δίνοντας έτσι περισσότερο κύρος στον αγώνα των κατοίκων
Το Σάββατο 29/10/2011, ο κ. Μιχάλης Πετράκος μαζί με δύο αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον κ. Αντώνη Κύρινα, Περιφερειακό Σύμβουλο, και τον κ. Λευτέρη Ιωαννίδη, Δημοτικό Σύμβουλο Κοζάνης, επισκέφτηκαν την περιοχή και ενημερώθηκαν από πολίτες και εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων της Αχλάδας και της Μελίτης. Επίσης περιηγήθηκαν τα ορυχεία και διαπίστωσαν για άλλη μια φορά την έντονη περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής.
Σημειώνεται ότι πολύ κοντά στον οικισμό της Αχλάδας λειτουργούν ήδη δύο ορυχεία, τα οποία δημιουργούν έναν κλοιό γύρω από το χωριό και διαιωνίζουν τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων. Το κυριότερα προβλήματα είναι ότι τα ορυχεία σχεδόν ακουμπούν στο χωριό και το επιβαρύνουν πολλαπλά, καθώς και το γεγονός ότι οι περιβαλλοντικοί όροι παραβιάζονται συχνά, ενώ οι έλεγχοι είναι υποτυπώδεις. Κανείς σκεπτόμενος άνθρωπος, πολύ περισσότερο εάν διαμένει στην περιοχή, δεν μπορεί να πει το ναι σε νέα ορυχεία και άλλες επεκτάσεις, χωρίς να συνυπολογίζει το πρόβλημα βιωσιμότητας των πληττόμενων οικισμών.
Δυστυχώς το μοντέλο ηλεκτροπαραγωγής που ακολουθεί η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες και η εμμονή στην εντατική χρήση ορυκτών καυσίμων έχει διαμορφώσει δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στους γειτνιάζοντες με τα ορυχεία οικισμούς της Δυτ. Μακεδονίας. Η Μαυροπηγή, η Ποντοκώμη, οι Ανάργυροι, η Ακρινή, ο Αγ. Δημήτριος, η Ποντοκώμη, το Μαυροδέντρι  είναι ουσιαστικά τα θύματα της μονοκαλλιέργειας του λιγνίτη και ενός ανεπαρκούς θεσμικού πλαισίου, η εφαρμογή του οποίου επαφίεται στον .. πατριωτισμό των κατοίκων.


Η λύση είναι η σταδιακή απεξάρτηση από το λιγνίτη με παράλληλη γενναία οικονομική στήριξη των τοπικών κοινωνιών σε άλλες διεξόδους (κατασκευή εξοπλισμού πράσινης ενέργειας, βιολογική γεωργία, δίκτυα μικροπαραγωγών ΑΠΕ, αξιοποίηση βιομάζας με παράλληλες δράσεις καθετοποίησης και αναπροσανατολισμού των καλλιεργειών κλπ ).
Η κρίση που βιώνει όλο το ενεργειακό λεκανοπέδιο Δυτικής Μακεδονίας είναι τριπλή: οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική. Για αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ενιαία με ένα εικοσαετές πράσινο σχέδιο μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο. Κάθε άλλη αποσπασματική αντιμετώπιση απλά θα μεταφέρει το πρόβλημα στις επόμενες γενιές, οι οποίες ήδη είναι φορτωμένες με τα πολλά περιβαλλοντικά και οικονομικά χρέη των προηγούμενων.

Π.Κ Οικολόγων Πράσινων
Δυτικής Μακεδονίας

Με Αβραμόπουλο και Δήμα στη νέα κυβέρνηση η ΝΔ


 Ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις για τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος συνεργασίας. Ποια στελέχη έχουν καλές πιθανότητες συμμετοχής στη νέα κυβέρνηση. Με τέσσερα στελέχη επισήμως η ΝΔ
 Στα χέρια του εντολοδόχου πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, βρίσκεται η λίστα των προσώπων που προτείνουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ για τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας.
Μετά τη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, η τριμερής επιτροπή κατέληξε σε συμφωνία για το νέο υπουργικό συμβούλιο και μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προταθεί στον κ. Παπαδήμο τα εξής ονόματα:
- ΠΑΣΟΚ: Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η παραμονή του Ευάγγελου Βενιζέλου στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης και στο υπουργείο Οικονομικών. Θέση στο νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να λάβουν και υπουργοί της παραιτηθείσας κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Γιάννης Ραγκούσης, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Δημήτρης Ρέππας και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
- ΝΔ: Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τη Νέα Δημοκρατία, στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα συμμετέχουν τέσσερα στελέχη του κόμματος και συγκεκριμένα οι δύο αντιπρόεδροι, Δ.Αβραμόπουλος και Σ.Δήμας, ο σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, Γ.Μουμούρας και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου της ΝΔ, Κ.Αρβανιτόπουλος. Μάλιστα, όπως αναφέρει η Συγγρού, ο κ. Αβραμόπουλος θα παραιτηθεί από το βουλευτικό του αξίωμα, για να φανεί συνεπής ο Αντώνης Σαμαράς με την αρχική δέσμευση ότι η ΝΔ δεν θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση με κοινοβουλευτικά της μέλη. Όπως αναφέρουν πληροφορίες που μετέδωσε η ΝΕΤ, ο κ. Αβραμόπουλος κερδίζει τις τελευταίες ώρες πόντους για τη θέση του έτερου αντιπροέδρου της νέας κυβέρνησης, ενώ είναι πιθανή και η τοποθέτησή του στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας.
- ΛΑΟΣ: Όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ στις διαπραγματεύσεις, Γ.Γεωργίου, στην μεταβατική κυβέρνηση θα συμμετέχουν πάνω από δύο στελέχη του ΛΑΟΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βορίδης είναι πιθανόν να λάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ προς υπουργοποίηση οδεύει και ο Άδωνις Γεωργιάδης.