Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Greenpeace: συγκλονιστικά στοιχεία για τη λιγνιτική ρύπανση

Δύο μόλις μέρες μετά την ανακοίνωση για νέες υπερβάσεις ορίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Δυτική Μακεδονία, η Greenpeace αποκαλύπτει ότι η επιβάρυνση της δημόσιας υγείας από τη λιγνιτική ρύπανση, είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Όπως επισημαίνει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της, αν η ελληνική κυβέρνηση υλοποιήσει τα σχέδια για την κατασκευή τριών νέων μονάδων, η λειτουργία τους κάθε χρόνο θα προκαλεί 160 θανάτους και θα επιβαρύνει την οικονομία έως και 755 εκ. €!
Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας είχε ζητήσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση «Οι 7 πληγές της Ελλάδας» της Greenpeace, στην οποία εκτιμάται το ανθρώπινο και το οικονομικό κόστος της ρύπανσης από τους 7 λιγνιτικούς σταθμούς της χώρας μας.
Στην απάντηση της η Greenpeace κατέθεσε  τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από τη χρήση της επικαιροποιημένης μεθοδολογίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) και παράλληλα ζήτησε να μάθει τα κατάλληλα μέτρα που η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υποστηρίζει προκειμένου να:
-αποκατασταθούν οι επιπτώσεις και να αποζημιωθεί η τοπική κοινωνία από την επί δεκαετίες λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.
-ελαχιστοποιηθεί το κοινωνικό κόστος για την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας από τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο
- προωθηθούν εναλλακτικές βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες (π.χ. αγροτική ανάπτυξη, μεταποίηση, οικοτουρισμός, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κα), που σήμερα βρίσκονται σε τέλμα εξαιτίας της υποβάθμισης του περιβάλλοντος.
Η Greenpeace ζητάει την απεξάρτηση της χώρας από τον λιγνίτη, που αποδεικνύεται ότι έχει συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία της σημερινής περιβαλλοντικής και οικονομικής κρίσης, και τη στροφή σε 100% καθαρή ενέργεια που δημιουργεί εισόδημα, θέσεις εργασίας για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και δεν απειλεί ανθρώπινες ζωές.


Greenpeace

Πέθανε ο Αγρότης του καφενείου. Ζήτω ο Αγρότης επιχειρηματίας !

Θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος έναν οικοδόμο, έναν γιατρό, έναν έμπορο, έναν επαγγελματία οδηγό κλπ να κάθετε στο καφενείο 10 μήνες τον χρόνο και να περιμένει επιδοτήσεις; Αδιανόητο θα έλεγε κάποιος. Γιατί να κάθονται οι Αγρότες στην Ελλάδα; Αυτό σκέφτηκε η κυβέρνηση με τις αλλαγές που κάνει!
Τα πράγματα αλλάζουν πολύ πιο γρήγορα από ότι ο κόσμος είναι προετοιμασμένος. Μάλλον τα πράγματα αλλάζουν χωρίς λογική θα έλεγε κανείς.

Πρέπει να μάθουν όλοι οι Αγρότες που διαβάζουν αυτές τις γραμμές ότι είναι τα ''κακά παιδιά'' στην παραγωγική διαδικασία της χώρας. Μάλιστα για τους ξένους, είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει με τους Έλληνες Αγρότες!

Έτσι οι τρεις πολύ σημαντικές αλλαγές που θα αλλάζουν το τοπίο είναι:

1. Βιβλία εσόδων – εξόδων για τους αγρότες και φορολόγηση όπως όλοι οι Έλληνες
2. Καταβολή εισφορών υγείας στον ΟΓΑ, στα επίπεδα όλων των υπόλοιπων ταμείων
3. Μείωση των επιδοτήσεων και καταβολή μόνο σε αυτούς που θα εφαρμόζουν τους όρους της Νέας ΚΑΠ 2013-2020!

Επομένως η ζωή τα φέρνει έτσι που και το μαγαζί είναι ανοιχτό και τα έξοδα είναι υπέρογκα. Πλέον οι Αγρότες αντιμετωπίζονται από το Κράτος ως επαγγελματίες, με όλη την φορολόγηση και τις εισφορές που αναλογούν στους Ελεύθερους Επαγγελματίες. Πολύ σημαντικό αυτό. Πρέπει να το καταλάβουν όλοι.

Εάν οι σημερινοί αγρότες φωνάζουν και παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να πουλήσουν σε καλές τιμές τα προϊόντα τους φανταστείτε τι έχει να γίνει σε λίγους μήνες. Το μοντέλο του Καφενείου έχει πεθάνει υποχρεωτικά με βάση τις νέες συνθήκες. Οι αγρότες για να μπορούν να είναι βιώσιμοι θα πρέπει να πουλάνε απευθείας τα προϊόντα τους στους καταναλωτές, κερδίζοντας την τιμή του ραφιού. Διαφορετικά οι εισφορές και η φορολόγηση θα είναι δυσβάστακτη με αποτέλεσμα να βγαίνουν στους δρόμους ή να εγκαταλείπουν την παραγωγή! Η δουλειά του Αγρότη, δεν σταματά πλέον στην συγκομιδή.

Στο εξωτερικό εξάλλου, οι αγρότες, έχουν οι περισσότεροι τις δικές τους επιχειρήσεις κάτω από τα σπίτια τους, αφού εκμεταλλεύτηκαν 10 χρόνια τώρα τις επιδοτήσεις της ΕΕ. Αγόρασαν εξοπλισμό, έφτιαξαν σύγχρονες μονάδες, έφτιαξαν μαγαζιά, πιστοποιήθηκαν και απολαμβάνουν τελικά τεράστια κέρδη από όλα αυτά.

Το κράτος φυσικά και ξέρει τι θα συμβεί με τους Έλληνες Αγρότες. Ξέρει ότι ο καταναλωτής δεν έχει ανάγκη τα Ελληνικά προϊόντα, αφού το 70% της κατανάλωσης σε αγροτικά προϊόντα είναι εισαγόμενα. Έτσι προωθούνται προγράμματα εκπαίδευσης, τα λεγόμενα Αγροτικά Λύκεια , όπου οι απόφοιτοι θα είναι πλέον οι Επαγγελματίες Αγρότες οι οποίοι και θα παίρνουν τις επιδοτήσεις. Θα προηγούνται φυσικά στα προγράμματα Νέων Αγροτών ή Σχεδίων Βελτίωσης και οι υπόλοιποι απλά δεν θα μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί ώστε να επιβιώσουν. Τα ιδιωτικά κληροτεμάχια, θα αναγκαστούν να πωληθούν ή να ενοικιαστούν σε αυτούς τους ανθρώπους προς εκμετάλλευση. Άλλη μια απόδειξη για όλα αυτά, είναι η διανομή Αγροτικής Γης από το ΥΠΑΑΤ σε αποφοίτους ΑΕΙ-ΤΕΙ Γεωπονικών επιστημών.

Το κράτος έχει στόχο να γίνει μια αναγκαστική κατανομή της γης και οι άνθρωποι που ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή να φύγουν από την λογική του καφενείου.

Οι Αγρότες από το 2013 θα πάψουν να παίρνουν τις επιδοτήσεις που έπαιρναν. Θα πρέπει να κόβουν τιμολόγια πωλήσεων και εξόδων. Και εάν κάποιος δεν έχει κάνει πωλήσεις; Για σκεφτείτε. Θα πρέπει επίσης να πληρώνουν φορολογία και εισφορές όπως τα μαγαζιά!

Το τοπίο έχει αλλάξει. Οι περισσότεροι συνεταιρισμοί είναι χρεοκοπημένοι και κομματοκρατούμενοι. Αλλά ακόμα και έτσι όπως είναι, δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδα του Αγροτικού κόσμου.

Η Ελληνική γεωργική παραγωγή είναι σε κρίση και περνάει σε άλλη εποχή.

Ποιοι είναι έτοιμοι για όλα αυτά;


Από το e-geoponoi.gr