Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Ευάγγελος Μπουζούλας εκπρόσωπος εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε.: "Γιατί κατεψήφισα την απόφαση του Δ.Σ. για την καταβολή 7 εκατομ. ευρώ στην Αχλάδα"

Μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου θέλω να σας θέσω υπόψη σας γιατί καταψήφισα τη παρακάτω απόφαση που αφορά το ορυχείο Αχλάδας. Αποτελεί απορίας άξιον, η κατά πλειοψηφία απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ Α.Ε, « η εξασφάλιση λειτουργίας του Ορυχείου Αχλάδας…»
Διερωτώμαι:
Πως νομιμοποιούμε να ψηφίσω μία απόφαση του ΔΣ η οποία αναλαμβάνει τη κάλυψη του ταμειακού ανοίγματος του προμηθευτή;
Προκαταβολή 4 εκατομμύρια € χωρίς να δοθεί εγγύηση και καταβολή άλλων 7 εκατομμυρίων € ενώ υπάρχει προγενέστερη απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ για τη προκαταβολή και συμβατική υποχρέωση η οποία δεν υλοποιείται, παρά τις αναθεωρήσεις, η δε ΔΕΗ να επιβάλλει ρήτρες για τις επί μηνών υστερήσεις τροφοδότησης της μονάδας ΑΗΣ Μελίτη (σβήνει – ανάβει λες και είναι μηχανάκι…).
Όταν δεν κάνει χρήση του δικαιώματος υποκατάστασης, με βάση τη σύμβαση δηλ. να αναλάβει τη λειτουργία του Ορυχείου και την ομαλή τροφοδότηση της μονάδας η ΔΕΗ, αντίθετα ενώ γνωρίζει ότι η συνέχιση λειτουργίας δεν ξεπερνά τους 12 μήνες με την παρούσα κατάσταση και η περίοδος αποπληρωμής των καταβολών είναι σε πολλαπλάσιο χρόνο.
Γιατί η ΔΕΗ αναλαμβάνει το ταμειακό άνοιγμα, χωρίς να διασφαλίσει με ισόποσες εγγυήσεις το ως άνω ποσό;
Η αλήθεια είναι ότι όφειλε με την απόφαση του ΔΣ για την προκαταβολή, την οποία ψήφισα, ο προμηθευτής να δώσει ισόποση εγγυητική τραπέζης, η οποία δεν δόθηκε ποτέ.
Γιατί άραγε;
Αντίθετα ήρθε νέα εισήγηση για άλλα 7 εκατομμύρια €.
Γιατί η ΔΕΗ δέχεται το συμψηφισμό των καταβολών με μελλοντικές παραδόσεις λιγνίτη, όταν οι ίδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ δέχονται ότι μετά από 12 μήνες θα υπάρχει υστέρηση;
Γιατί η ΔΕΗ τροποποιεί την υπάρχουσα σύμβαση, όταν αναπροσαρμόζει το τίμημα ανάλογα με τη διακύμανση της σχέσης εκμετάλλευσης του Ορυχείου, όταν τροποποιεί τις συμβατικές ποσότητες του παραδιδόμενου λιγνίτη, όταν τροποποιεί τις ποινικές ρήτρες (αφού δεν πήρε και αυτές που επέβαλλε μέχρι σήμερα) και όταν τροποποιεί τα όρια ποσοστού υγρασίας;
Η ελλειμματική αυτή σχέση, με βάση τις απαιτήσεις του ΑΗΣ Μελίτης, θα συμπληρωθεί με λιγνίτη από το Ορυχείο Αμυνταίου, από προμηθευόμενο λιγνίτη από Βουλγαρία, από ποσότητες λιγνίτη από τη ΛΑΡΚΟ ΑΕ, θα λειτουργεί άραγε αδιάλειπτα και όχι με μειωμένη λειτουργία παρά τις τόσες προσθήκες λιγνίτη;
Η θέση μου είναι ότι η μονάδα πρέπει να λειτουργεί αδιάλειπτα.
Λύση θα έδινε η επανέναρξη εργασιών εξόρυξης από το Ορυχείο Βεύης και Κλειδιού.
 * Η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη πρέπει να δώσει άμεσα λύση στο θέμα της Βεύης.
  *Η ΔΕΗ πρέπει άμεσα να ανοίξει το Ορυχείο Κλειδίου

Ευάγγελος Μπουζούλας
ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΔΕΗ Α.Ε.
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Συνάντηση των «ενεργειακών» δημάρχων με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη

Συνάντηση με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη είχαν οι δήμαρχοι των πέντε Ενεργειακών Δήμων της χώρας, στην πρώτη τους συγκροτημένη παρουσία ως Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων. Η συνάντηση που έγινε σε άριστο κλίμα είχε συγκεκριμένη agenda που έθεσαν οι δήμαρχοι.
Πρώτα απ’ όλα ο δήμαρχος Αμυνταίου Μάκης Ιωσηφίδης, ως πρόεδρος του Δικτύου, παρέδωσε το καταστατικό του νέου φορέα και ενημέρωσε τον υφυπουργό σχετικά με το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων και τους στόχους του.
Στη συνέχεια οι δήμαρχοι των Ενεργειακών Δήμων παρουσίασαν την πρόταση τους για το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος (ΕΑΠ) και τον τρόπο κατανομής του Ειδικού Τέλους Ανάπτυξης. Σύμφωνα με το σχέδιο των πέντε Δημάρχων την ευθύνη για την υλοποίηση του Τοπικού Πόρου πρέπει να έχουν αποκλειστικά οι Ενεργειακοί Δήμοι, ενώ προβλέπεται ένα ποσοστό για την υλοποίηση έργων και από μη ενεργειακούς Δήμους.
Εκτός από τη διεκδίκηση της υλοποίησης του προγράμματος αποκλειστικά από τους Δήμους ετέθη το ζήτημα του τριπλασιασμού του Τοπικού Πόρου. Η διεκδίκηση αυτή στηρίζεται στην επιχειρηματολογία που σχετίζεται με τη σύγκριση των ποσοστών του Ειδικού Τέλους Ανάπτυξης (0,4%) και του τέλους που αποδίδουν οι παραγωγοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (3%) στους οικείους δήμους.
Επίσης, για πρώτη φορά ετέθη επισήμως το θέμα της υποχρέωσης καταβολής του Λιγνιτικού Τέλους από τη Δ.Ε.Η. Α.Ε. προς τους Ενεργειακούς Δήμους. Είναι μία νέα διεκδίκηση των Ενεργειακών Δήμων που εάν υλοποιηθεί θα ανοίξει νέες αναπτυξιακές δυνατότητες με την υλοποίηση έργων προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και έργων ανάπτυξης των άλλων τομέων της οικονομίας των περιοχών που παράγουν λιγνίτη για την προετοιμασία της μεταλιγνιτικής περιόδου.
Τέλος, οι δήμαρχοι του Δικτύου ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση των πόρων του ΕΑΠ για την αποπληρωμή των συμβατοποιημένων έργων και την ολοκλήρωση των συνεχιζόμενων, ενώ σε ότι αφορά στα έργα που δεν έχουν συμβατοποιηθεί η θέση τους είναι πραγματοποιηθεί καινούργιος σχεδιασμός από τους Ενεργειακούς Δήμους.