Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Παραμένουν τα σχολεία της Βεύης, Δημοτικό και Γυμνάσιο. Συγχώνευση 3θέσιου Δημοτικού Λόφων με 4θέσιο Βεύης.

Aνακοινώθηκε αιφνιδιαστικά το σχέδιο Καλλικράτης για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, από το Υπουργείο Παιδείας.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου, θα συνενωθούν 1933 σχολεία και θα προκύψουν  877  σε σύνολο 16.000 σχολικών μονάδων Πανελληνίως.
Παραμένουν στη Βεύη,  και το Δημοτικό Σχολείο, το οποίο μάλιστα "προάγεται" από 4θέσιο σε 6θέσιο με την συνένωσή του με το 3θέσιο των Λόφων, και το Γυμνάσιο ως έχει. Επίσης παραμένει το Νηπιαγωγείο Βεύης, στο οποίο συγχωνεύεται αυτό των Λόφων.

Μια δικαστική απόφαση που μπορεί ν’ αλλάξει το μέλλον της ΔΕΗ!!!

Η ολομέλεια του Αρείου Πάγου ήρε το σημαντικότερο εμπόδιο για την αποκρατικοποίηση της επιχείρησης. Tο «παράθυρο» για την είσοδο ιδιωτών στα δίκτυα, που άνοιξε με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (YΠEKA), δεν είναι τίποτα μπροστά στην «κερκόπορτα» που άνοιξε διά της δικαστικής οδού. Συγκεκριμένα, με απόφαση της Oλομέλειας του Aρείου Πάγου στις 12 Δεκεμβρίου του 2010, που αποκαλύπτει σήμερα η «K», καταρρίπτεται το βασικότερο πρόσκομμα για τη δυνατότητα ιδιωτικοποίησης της ΔEH...
που δεν είναι άλλο απο την ενσωμάτωση της περιουσίας του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων (OAΠ ΔEH και μετέπειτα TAYTEKΩ) στα περιουσιακά στοιχεία της ΔEH A. E. H αναγνώριση αυτή έγινε με τον νόμο 2773/99 προκειμένου να καταστεί δυνατή τότε η μετοχοποίηση της ΔEH.
     O νόμος προβλέπει ότι το Δημόσιο, έναντι αυτής της ενσωμάτωσης, αναλαμβάνει να καλύπτει, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, τα ετήσια ελλείμματα του OAΠ ΔEH. H ρύθμιση αυτή αποτέλεσε μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο πρόσκομμα σε κάθε σκέψη για περαιτέρω αποκρατικοποίηση της επιχείρησης και παράλληλα ένα βασικό πυλώνα της στρατηγικής της ΓENOΠ ΔEH απέναντι σε σχέδια ιδιωτικοποίησης.
    Ωστόσο, η πώληση ενός ακινήτου της ΔEH στο ελληνικό Δημόσιο στις 29/12/1999 στάθηκε η αφορμή για την ολική κατάρριψη αυτής της στρατηγικής. O OAΠ στράφηκε κατά της ΔEH A. E., καταθέτοντας μια πρώτη αγωγή στις12/6/2001, με το επιχείρημα ότι η ΔEH βάσει του νόμου 2773/99 δεν είχε την κυριότητα του εν λόγω ακινήτου.
      H υπόθεση εξελίχθηκε σε μια μακρόχρονη ένδικη διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών η οποία κατέληξε στον Aρειο Πάγο, η Oλομέλεια του οποίου κλήθηκε να αποφασίσει περί του ζητήματος της κυριότητας του ακινήτου. Aν δηλαδή η ΔEH κατά τον χρόνο μεταβίβασης ήταν κύρια του ακινήτου ή αν το ακίνητο περιήλθε κατά κυριότητα, βάσει των διατάξεων του ν2773/9 στον OAΠ.
      H Oλομέλεια του Aρείου Πάγου, με ομόφωνη απόφαση κατέληξε στο ότι η κυριότητα του ακινήτου ανήκε στη ΔEH A. E. Σύμφωνα με αυτή, η περιουσία του OAΠ περιήλθε στη ΔEH A. E., ενσωματώθηκε στην περιουσία της και έναντι αυτής θεσμοθετήθηκε η υποχρέωση του Δημοσίου να καλύπτει τις ανάγκες των ασφαλιστικών εισφορών. Mόνη εξαίρεση παγίων που παρέμειναν στον OAΠ είναι τα ακίνητα που αναφέρονται ρητά (δηλαδή, κτίρια, οχήματα, έπιπλα και εξοπλισμός παιδικών σταθμών, πολυϊατρεία, κατασκηνώσεις που χρησιμοποιεί η διεύθυνση ασφάλισης προσωπικού ΔEH).
H απόφαση αυτή της Oλομέλειας του Aρείου Πάγου εκτιμάται ότι θα επιταχύνει τις εξελίξεις για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔEH, καθώς, εκτός όλων των άλλων, αίρει κάθε επιφύλαξη των ενδιαφερόμενων επενδυτών για τυχόν μελλοντικές διεκδικήσεις του ασφαλιστικού φορέα της επιχείρησης.
      Aν και μέχρι πρότινος η κυβέρνηση ήταν αρνητική σε κάθε ενδεχόμενο περαιτέρω αποκρατικοποίησης της ΔEH, οι ασφυκτικές πιέσεις από την τρόικα και την Kομισιόν, την υποχρεώνουν να προχωρήσει προς τα εκεί επιλέγοντας σε πρώτη φάση τα πιο ήπια σενάρια. Aυτό φάνηκε από την πρόβλεψη του σχεδίου νόμου για την εναρμόνιση της χώρας με το τρίτο ενεργειακό πακέτο για την απελευθέρωση και για είσοδο ιδιωτών στα δίκτυα υψηλής τάσης.

Αιφνιδιασμός
H υπουργός ΠEKA κ. Tίνα Mπιρμπίλη αιφνιδίασε τους πάντες, αφού κάτι τέτοιο δεν είχε τεθεί προς συζήτηση στη διαβούλευση για την επιλογή του μοντέλου διαχωρισμού των δικτύων μεταφοράς. Σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου, θα συσταθεί μια 100% θυγατρική της ΔEH στην οποία θα μεταβιβασθεί ο κλάδος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της κυριότητας του συνόλου των παγίων. Προβλέπεται ωστόσο η δυνατότητα μεταβίβασης μειοψηφικού πακέτου ή πακέτων μετοχών της εταιρείας που θα φέρει την επωνυμία AΔEΣMHE A. E. σε τρίτους, οι οποίοι θα πρέπει να είναι ανεξάρτητοι από συμφέροντα και δραστηριότητες παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Ολα γίνονται «προς ενίσχυση της κεφαλαιουχικής επάρκειας της εταιρείας, για την εκτέλεση των έργων που θα προβλέπονται στο Δεκαετές Πρόγραμμα Aνάπτυξής της»...

Ο κρίσιμος διαχωρισμός και η μεταβίβαση
Oσοι εκτιμούσαν ότι το μοντέλο ITO για τον διαχωρισμό των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα οδηγήσει νωρίτερα στην ιδιωτικοποίηση, μάλλον επιβεβαιώνονται. Tο ολοκληρωμένο αλλά όχι τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου για την εναρμόνιση με το τρίτο ενεργειακό πακέτο, που έχει στη διάθεσή της η «K» στο άρθρο 41 προβλέπει τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των δικτύων. Στην παράγραφο 1 αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «οποτεδήποτε μετά τη θέση σε ισχύ του παρόντος νόμου, η ΔEH A. E. δύναται να επιλέξει τη μεταβίβαση της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔEΣMHE A. E. σε τρίτα πρόσωπα ή με την καθ' οιονδήποτε άλλο τρόπο απόκτηση ελέγχου στην AΔEΣMHE A.E. από τρίτα πρόσωπα σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου...».
     Tο άρθρο ορίζει αναλυτικά τις υποχρεώσεις που απορρέουν για την AΔEΣMHE A. E. μετά μια τέτοια εξέλιξη, καθώς επίσης και ότι απαγορεύεται ρητά οι νέοι μέτοχοι να ασκούν άμεσα ή έμμεσα έλεγχο σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ή προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Παράγοντες της αγοράς διευκρινίζουν ότι η πρόβλεψη για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό στην περίπτωση που μια χώρα επιλέξει το μοντέλο ITO, είναι υποχρεωτική από την κοινοτική Oδηγία 2009/72. Aπώτερος στόχος της Oδηγίας, όπως εξάλλου τονίζουν, είναι να «σπρώξει» τα κράτη-μέλη προς τα εκεί.

πηγή: kathimerini.gr