Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Στο φως η αμύθητη περιουσία του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου


Xristodoulos.jpg

Ίσα με τον κρατικό προϋπολογισμό, μόνο στο δωμάτιο του κοιμισμένου ποιμενάρχη. Τι λιτά και ταπεινά που ζούσε ο μακαριστός…
Ξεσφράγισαν το σφραγισμένο ιδιαίτερο δωμάτιο του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στο Παλαιό Ψυχικό και βρήκαν πάρα πολλά αντικείμενα μεγάλης χρηματικής αξίας.
Τα κατέγραψε επιτροπή την οποία αποτελούσαν δικαστικές αρχές, ο διευθυντής της αστυνομίας, ο εκπρόσωπος της εφορίας, ένας συμβολαιογράφος, ο αρχιερατικός επίτροπος Θωμάς Χρυσικός, ο πρώην αρχιερατικός επίτροπος Θωμάς Συνοδινός, ο γνωστός Βρεσθένης Θεόκλητος Κουμαριανός, και δύο διάκονοι του Χριστόδουλου.
Τα πράγματα που καταγράφηκαν βρίσκονταν τόσο στο ιδιαίτερο δωμάτιο του Χριστόδουλου όσο και στα βεστιάριά του(= ιματιοθήκες) και στο υπόλοιπο ανάκτορό του.
Μόνο τα μικροαντικείμενα τρεχούσης χρήσεως του δωματίου του ξεπερνούν σε αξία το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Αναφέρουμε μερικά χαρακτηριστικά από τα καταγραμμένα:
  • 600 ζεύγη χρυσά ή αργυρά μανικετόκουμπα.
  • Απ’ αυτά τα 140 ζευγάρια έχουν διαμάντια και μερικά έχουν ζαφείρια.
  • Πάνω από 100 πολύτιμα χρυσά και αργυρά στυλό και πέννες ανεκτίμητης αξίας.
  • Πάρα πολλοί χρυσοί και αργυροί σταυροί ευλογίας με πολύτιμα πετράδια.Πολλές αρχαίες εικόνες.
  • 30.000 ευρώ και 9 χρυσές λίρες σε φάκελο για τον π. Θωμά Συνοδινό.
  • Ένας μεγάλος πολυτιμότατος πολυέλαιος Baccarat αξίας 50.000.ευρώ η ανώτερη φίρμα στον κόσμο.
  • Καναπέδες και πολυθρόνες του σαλονιού, των γραφείων και των δωματίων από τις δυό ακριβότερες φίρμες του κόσμου Versace και Armani.
  • Μεταξωτές κουρτίνες πολυτιμότατες από τις καλλίτερες φίρμες στον κόσμο σε όλο το ανάκτορο.
  • Εκατοντάδες λευκά πουκάμισα, τα περισσότερα μεταξωτά.
  • Εκατοντάδες μαύρα παντελόνια πανάκριβα.
  • Εκατοντάδες ζεύγη παπουτσιών όλα από τις δυο ακριβότερες φίρμες του κόσμου Sebago και Church’ s, απ’ αυτά που φορούν μόνο οι Άγγλοι πρίγκιπες, λόρδοι και άλλοι αριστοκράτες. Ο Χριστόδουλος φορούσε μόνο τέτοια παπούτσια, που το κάθε ζεύγος τιμάται πάνω από 1.000 χίλια ευρώ (Όταν ανατράπηκε ο δικτάτωρ των Φιλιππίνων Μάρκος, βρέθηκε ότι η γυναίκα του είχε 80 ζεύγη παπουτσιών, ακριβά βέβαια αλλά συνηθισμένα).
  • Τρεις δεκάδες σετ με καθημερινά δεσποτικά άμφια.
  • 50 επίσημες και μεγαλοπρεπείς αρχιερατικές στολές αξίας κατά μέσον όρο 300.000 ευρώ η κάθε μία.
  • 12 στέμματα ( μίτρες ) από χρυσό και πολυτίμους λίθους αξίας κατά μέσον όρο 300.000 ευρώ το καθένα.Κυρίως έχουν διαμάντια.
  • 100 εγκόλπια χρυσά και γεμάτα πολύτιμους λίθους, κυρίως διαμάντια και ζαφείρια, αξίας 100.000 ευρώ το καθένα.
  • 200 εγκόλπιοι σταυροί ίσης αξίας και παρόμοιας διακοσμήσεως ο καθένας.
  • 25 ποιμαντορικές ράβδοι (πατερίτσες) χρυσές και αργυρές και ελεφάντινες (φιλντισένιες) γεμάτες πολύτιμους λίθους, κυρίως διαμάντια και ρουμπίνια, αξίας κατά μέσον όρο 100.000 ευρώ η κάθε μία.
  • 40 απλές αργυρές ράβδοι (βακτηρίες, μπαστούνια) με ημιπολύτιμους λίθους, αξίας 20.000 ευρώ η κάθε μία.
  • Δύο υπερπολύτιμα δισκοπότηρα χρυσά, σκαλιστά έργα τέχνης, με πολύτιμους λίθους, δώρα το ένα του Βαρθολομαίου και το άλλο του πάπα Ρώμης Βενεδίκτου.
  • Δεκάδες χρυσά και αργυρά κηροπήγια (δικηροτρίκηρα).
  • Δεκάδες χρυσά και αργυρά επιτραπέζια κηροπήγια με πολύτιμους λίθους.
  • Πολλές δεκάδες αργυροί δίσκοι σερβιρίσματος και κεράσματος.
  • Δεκάδες αργυρές φρουτιέρες.
  • Εκατοντάδες δωδεκάδων ποτήρια αργυρά και κρυστάλλινα υψηλής αξίας.
  • Εκατοντάδες πανάκριβα αργυρά κρυστάλλινα και πορσελάνινα σερβίτσια ανυπολόγιστης αξίας.
  • Εκατοντάδες δωδεκάδες πανάκριβα χρυσά και αργυρά κουταλομαχαιροπήρουνα φίρμας Christofie, που είναι η ακριβώτερη στον κόσμο.
  • Εκατοντάδες πορσελάνινες δωδεκάδες πιάτων.
  • Εκατοντάδες πορσελάνινες και αργυρές πιατέλες.Βαρύτιμες μεταξωτές κουρτίνες σε όλο το ανάκτορο.
  • Εκατοντάδες ζεύγη μεταξωτές πιτζάμες.
  • Δεκάδες μεταξωτές κλινοστρωμνές και μαξιλάρια.
  • Τέσσερις ζωγραφικοί πίνακες αμύθητης αξίας που ανήκουν στο Μουσείο Μπενάκη και τους νοίκιαζε με μηνιαίο μίσθωμα που του καθενός η αξία είναι όσο τα μηνιαία μισθώματα τριών μεγάλων και πολυτελών ρετιρέ.
  • Έξι γκραβούρες με πανάκριβο μηνιαίο μίσθωμα από το ίδιο Μουσείο.
  • Πάρα πολλά και πανάκριβα έπιπλα από πολύτιμα ξύλα υφάσματα μέταλλα και γυαλιά, φτιαγμένα από τις 4 μεγαλύτερες και ακριβότερες φίρμες στον κόσμο.
  • Τα αρχιτεκτονικά σχέδια για δύο βίλες-ανάκτορα του Χριστοδούλου, για να ξεκουράζεται, που θα κτίζονταν σε τεράστια οικόπεδά του πανύψηλης αξίας, ένα στην Ερμιονίδα και ένα στον Άγιο Ιωάννη Θεολόγο σε πανέμορφες τοποθεσίες.
  • Ένα τεράστιο ποσό (πολλά εκατομμύρια ευρώ), για να κτιστεί ειδικό μουσείο με την επωνυμία «Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος», για να φυλάγονται και να εκτίθενται εκεί σε κοινή θέα οι στολές, οι μίτρες, οι πατερίτσες, και όλα τα λειτουργικά και μη λειτουργικά κοσμήματα και σκεύη του Χριστόδουλου στους αιώνες των αιώνων, μαζί και με τα έξοδα συντηρήσεως τόσο του μουσείου όσο και των εκθεμάτων, και με τους μισθούς των υπαλλήλων του μουσείου …;
Πηγή: ΝΕΜΕΣΙΣ

Τα οικογενειακά «ρουσφέτια» Γερουλάνου κοστίζουν 3.600.000 εκατ. ευρώ!

Κι ενώ έχουμε βαρεθεί να ακούμε ότι λεφτά δεν υπάρχουν και μας ζητούν όλο και περισσότερες θυσίες.
Ο ΟΠΑΠ, που εποπτεύει ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, δίνει χορηγία 3,6 εκατομμύρια ευρώ στο Μουσείο Μπενάκη, στο οποίο πρόεδρος είναι η μητέρα του, για μια βυζαντινή έκθεση που θα γίνει στην Αμερική το 2013!
Γεγονός, το οποίο προσπάθησαν να κρατηθεί επτασφράγιστο μυστικό, λόγω, προφανέστατα, των έντονων αντιδράσεων που θα προκαλούσε η δημοσιοποίηση μιας τέτοιας κίνησης…
Θα παρακαλούσαμε τον κ.Γερουλάνο να μας λύσει τις εξής απορίες:
1. Γιατί να μην αναλάβει το βυζαντινό μουσείο, όπως θα ήτανε και το φυσιολογικό, μια τέτοια έκθεση και την ανέλαβε το «άσχετο» Μουσείο Μπενάκη;
2. Πρόσφατα οργανώθηκαν δύο εκθέσεις για το Μέγα Αλέξανδρο στην Οξφόρδη και στο Λούβρο και δεν πληρώσαμε μία, καθώς τέτοιες εκθέσεις είναι περιζήτητες στο εξωτερικό και ποτέ μέχρι σήμερα δεν πλήρωνε τίποτα η ελληνική πολιτεία, αφού τα κάλυπταν όλα τα μουσεία υποδοχής. Τώρα γιατί πρέπει να πληρώσουμε κιόλας;
3. Πώς θα πληρώσουμε; Αφού λεφτά δεν υπάρχουν και όπως ισχυρίζονται, αν δεν κοπούν κι άλλο οι μισθοί και οι συντάξεις, η χρεοκοπία είναι μονόδρομος…
4. γιατί κρατείται μυστικό τόσο καιρό και δεν διαφημίζεται κιόλας, αφού πρόκειται για μια τόσο φοβερή ιδέα, στην οποία, σε τόσο χαλεπούς καιρούς, έπρεπε να «ρίξουμε» τόσα χρήματα; Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που τα δύο βυζαντινά μουσεία στη χώρα μας υπολειτουργούν, λόγω έλλειψης χρημάτων!
Τα πράγματα είναι απλά… Στην οργανωτική επιτροπή της έκθεσης έχει διοριστεί από τον κ.Γερουλάνο, η μητέρα του, ως πρόεδρος του Μουσείου Μπενάκη. Η αδελφή του, Ειρήνη Γερουλάνου, είναι διευθύντρια και… μέλος της διοικητικής επιτροπής, ο πατέρας του υπουργού, Μαρίνος Γερουλάνος!
Εκπληκτικές συμπτώσεις; Πρωτοφανείς γαλαντομίες; ‘Η μια «ξεδιάντροπη» πολιτιστική πολιτική του «εκλεκτού» του πρωθυπουργού, η οποία δρα εις βάρος του ελληνικού λαού, καθώς είναι πλέον εμφανές ότι πρόκειται για… οικογενειακή υπόθεση;

ΠΗΓΗ: prionokordela.gr

Εισηγήσεις για πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Εισηγήσεις ώστε η ΔΕΗ να βγει μπροστά από τις εξελίξεις και να προχωρήσει η ίδια ένα πρώτο πακέτο πωλήσεων μονάδων, συζητούνται στο εσωτερικό της ΔΕΗ, υπό την πίεση της Κομισιόν για τη γνωστή υπόθεση των λιγνιτών αλλά και των δανειστών για άμεσες αποκρατικοποιήσεις. Οι συζητήσεις αφορούν το πώς η επιχείρηση θα ανακτήσει την πρωτοβουλία στο θέμα των λιγνιτών. Μάλιστα, εκείνο που επισημαίνεται είναι ότι η ΔΕΗ μπορεί η ίδια να προτείνει τις μονάδες εκείνες που θεωρεί ότι μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών χωρίς να απολέσει τις καλύτερες και πιο σύγχρονες μονάδες της όπως η Μελίτη ή η Μεγαλόπολη 4.
Φυσικά είναι ευνόητο ότι εργοστάσια όπως Μεγαλόπολη 1&2 και οι παλιές μονάδες της Πτολεμαΐδας, εφόσον έβγαιναν στο σφυρί, με ηλικία 40 έτη και ορίζοντα ζωής μερικών χρόνων θα οδηγούσαν σε αποτυχία το εγχείρημα και πιθανότατα θα εκλαμβάνονταν από την Κομισιόν ως ακόμη μια απόπειρα κωλυσιεργίας.
Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν, πληροφορίες θέλουν να υπάρχουν προτάσεις για την παραχώρηση μονάδων που βρίσκονται στη μέση ηλικιακή βαθμίδα, με ικανοποιητικές επιδόσεις κόστους και λειτουργίας, που μπορεί να μη θεωρούνται φιλέτα ωστόσο σίγουρα θα ενδιέφεραν ιδιώτες επενδυτές. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται μονάδες όπως το Αμύνταιο, ο Άγιος Δημήτριος, η Μεγαλόπολη 3 και η Καρδιά. Εξ αυτών των μονάδων, ιδανικοί υποψήφιοι θεωρούνται σε πρώτη φάση οι δύο μονάδες από 300MW η κάθε μια στο

Αμύνταιο με ηλικία 20 ετών
Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη της Booz Allen Hamilton (2007) οι δύο μονάδες του Αμύνταιου εμφανίζουν μέσο κόστος (συντήρηση – λειτουργία) 46,2 ευρώ η μεγαβατώρα, δηλαδή είναι «ακριβότερες» λειτουργικά σε σύγκριση με το σταθμό της Καρδιάς (τέσσερις μονάδες), το σταθμό του Αγίου Δημητρίου (4 μονάδες) και τη Μεγαλόπολη 3. Ωστόσο οι μονάδες του Αμύνταιου έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα ότι είναι μικρότερες σε ηλικία δηλαδή έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με τις υπόλοιπες που μετρούν περί τα 30 έτη λειτουργίας. Παράλληλα με την υλοποίηση επενδύσεων από την πλευρά του πιθανού ενδιαφερομένου, θα μπορούσε να βελτιωθεί η απόδοση.

Η απόφαση στη ΔΕΗ
Παρότι οι πωλήσεις παγίων έχουν περιληφθεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ήδη κύκλοι της ΔΕΗ έχουν σπεύσει να επισημάνουν ότι μπορεί για τη διάθεση μετοχών να αποφασίζει το Δημόσιο, για τις πωλήσεις μονάδων ωστόσο η απόφαση περνά από το Δ.Σ. της επιχείρησης. Με τον «αστερίσκο» αυτό λοιπόν, θεωρείται ότι οι πωλήσεις μπορούν να προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι η διάθεση του 17% των μετοχών του Δημοσίου, το οποίο προϋποθέτει χρονοβόρες διαδικασίες όπως η εφαρμογή του τρίτου πακέτου, η αποτίμηση των παγίων κλπ.
Η πώληση των μονάδων ωστόσο μπορεί να προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα και μάλιστα η αρχή να γίνει ακόμη και εντός του έτους, δίνοντας απτά αποτελέσματα σε δύο μέτωπα, της απελευθέρωσης της αγοράς αλλά και των αποκρατικοποιήσεων.

Η αποτυχία των swaps
Οι υποστηρικτές της λύσης των πωλήσεων επισημαίνουν ότι τα περίφημα swaps έχουν εξελιχθεί σε... «Βατερλώ» και από ανταλλαγές ισχύος έχουν «μεταμορφωθεί» σε μονομερή drawing rights, δηλαδή έχουν εξελιχθεί σε λύση που αντιπροσωπεύει το χειρότερο δυνατό σενάριο για τη ΔΕΗ. Και βέβαια απέναντι στο μοντέλο που προωθείται, οι πωλήσεις εφόσον σχεδιαστούν σωστά, είναι προτιμότερες και μπορούν να οδηγήσουν σε έναν έντιμο συμβιβασμό με την Κομισιόν, χωρίς η εταιρεία να χάσει το καλύτερο παραγωγικό της δυναμικό.
Παράλληλα μια τέτοια επιλογή μπορεί να δώσει στη ΔΕΗ λύση σε επίπεδο κεφαλαίων που είναι απαραίτητα για την υλοποίηση του εκτεταμένου επενδυτικού προγράμματος της επιχείρησης. Να υπενθυμίσουμε ότι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη ΔΕΗ σε επίπεδο χρηματοδότησης είναι ότι αντιμετωπίζεται από τους οίκους αξιολόγησης ως «πακέτο» με το ελληνικό κράτος και άρα αναγκάζεται να δανείζεται με υψηλότατο κόστος εξαιτίας των αλλεπάλληλων υποβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας.
Πρέπει τέλος να αναφερθεί ότι οι εισηγήσεις περί άμεσης πώλησης μονάδων με πρωτοβουλία της ίδιας της ΔΕΗ, όπως και εκείνες που αφορούν την πιθανή αναζήτηση ιδιώτη συνεταίρου για την κατασκευή νέας μονάδας στη Μελίτη, συζητούνται μεν σε επίπεδο διευθυντικών κλιμακίων της ΔΕΗ, δεν έχουν ωστόσο την κυβερνητική έγκριση και παραμένουν πάντα υπό την αίρεση των ευρύτερων αποφάσεων για την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης και την επίλυση των δομικών εκκρεμοτήτων της ηλεκτρικής αγοράς.