Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

«Φοροκαταιγίδα» μέσα στον Αύγουστο. Ξεκινάει τη Δευτέρα η μαζική αποστολή ενιαίων εκκαθαριστικών, στα οποία θα περιλαμβάνεται το σκληρό «πακέτο» μέτρων που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

«Ψυχρολουσία» εν μέσω θέρους περιμένει από τη Δευτέρα τους Έλληνες φορολογούμενους, καθώς ξεκινάει η μαζική αποστολή των εκκαθαριστικών για την επιβολή των εισπρακτικών μέτρων που προβλέπονται στον Εφαρμοστικό Νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Έτσι, με έκτακτη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου, αρχίζει από αύριο Δευτέρα 22 Αυγούστου (και όχι από τον Σεπτέμβριο, όπως υπολογιζόταν) η φοροκαταιγίδα που ψηφίστηκε τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με την απόφαση, επισπεύδονται οι διαδικασίες για την είσπραξη των νέων φόρων, ενώ όλες οι επιβαρύνσεις, όπως όλες οι έκτακτες εισφορές (στα εισοδήματα, στις αντικειμενικές δαπάνες κα) και το τέλος επιτηδεύματος, θα περιλαμβάνονται σε ένα, ενιαίο εκκαθαριστικό σημείωμα, στο οποίο θα αναγράφονται ξεχωριστά τα ποσά που οφείλει ο φορολογούμενος. Όπως έχει αποφασίσει το υπουργείο Οικονομικών η εξόφληση των φόρων θα μπορεί να γίνεται μέχρι σε έξι μηνιαίες δόσεις, κάθεμια από τις οποίες δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη των 300 ευρώ. Σε περίπτωση που η εξόφληση πραγματοποιείται εφάπαξ μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται έκπτωση 5%.
Με την παραπάνω κίνηση το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στην άμεση είσπραξη των φόρων, με στόχο να καλύψει όσο το δυνατόν συντομότερα τη μαύρη τρύπα άνω των 4 δισ. ευρώ στα έσοδα και να πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμού. Εξάλλου, αύριο καταφθάνει η τρόικα των ελεγκτών για να περάσει από κόσκινο την ελληνική οικονομία.