Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Νέα εμπλοκή για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης Αλλο ένα φρένο στην παραχώρηση εκμετάλλευσή του και αλλά και στις επενδύσεις

«Γεφύρι της Αρτας» θυμίζει πλέον, η παραχώρηση εκμετάλλευσης του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης από το ελληνικό Δημόσιο, φρενάροντας επενδύσεις και προσλήψεις την ίδια στιγμή που η ΔΕΗ εισάγει ακριβό λιγνίτη από τη Βουλγαρία.
Ενώ μετά από πολλές καθυστερήσεις έχει καταρτιστεί η short list και είναι έτοιμη να διαβιβαστεί στην Βουλή, η προσφυγή ενδιαφερόμενης κοινοπραξίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας φαίνεται πως προκαλεί νέα καθυστέρηση. Πρόκειται για διαδικασία ανάθεσης που προβλέπεται από το μεταλλευτικό κώδικα, γι' αυτό και η εμπλοκή της Βουλής.
Στη διάρκεια του διαγωνισμού, το ΥΠΕΚΑ  έθεσε ως προϋπόθεση να υπάρχει μετοχικό κεφάλαιο 20 εκατ. ευρώ από τους υποψηφίους. Η υπουργική απόφαση με την οποία ετέθη το όριο αυτό (κατά τη 2η φάση της διαδικασίας και μετά την αρχική εξέταση των φακέλων) δεν κοινοποιήθηκε, σύμφωνα με την κοινοπραξία που προσέφυγε στο ΣτΕ, ούτε δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ώστε να λάβουν γνώση.
Η κοινοπραξία που προσέφυγε είναι εταιρεία που ιδρύθηκε μόνο για τον διαγωνισμό, συνεπώς θα αφαιρεθεί από τη λίστα και για το λόγο αυτό προσφεύγει στο ΣτΕ.
Το ΥΠΕΚΑ διατύπωσε ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο προκειμένου, με βάση τη γνωμοδότησή του, να λάβει τις αποφάσεις της. Σύμφωνα με πληροφορίες η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου είναι αρνητική για την κοινοπραξία, ωστόσο η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας  δυσκολεύει την έκβαση.
Με όλες αυτές τις εξελίξεις, καθυστερεί η Ελλάδα στο άνοιγμα της λιγνιτικής παραγωγής και το Δημόσιο χάνει ενοίκια της τάξης των 200 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 15 χρόνια.
Υποψήφιοι είναι οι όμιλοι  Τέρνα,  Ακτωρ - Elpedison , Μυτιληναίος, Horizon Μεταλλευτική -ΜΕΤΕ,  Μηχανική,  ΕΛΜΙΝ - ΙΝΤΕΡΚΑΤ, Γαία Τεχνική, Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας, Ενεργειακά Έργα ΑΤΕ και η κοινοπραξία  ΤΕΝΑ ΑΤΕΒΕ-ΚΑΠΑ Δυναμική ΑΤΕ- Energen.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ Άρθρο του Α. Γ. Χριστοδουλάκη