Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Ανακοίνωση ΔΑΚΕ/ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που δια των δηλώσεων του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για μία φορά ακόμη αποδεικνύεται η ανεξαρτησία των αποφάσεων της ΔΑΚΕ και η καθαρή παράλληλη ιδεολογική σχέση με την Ν.Δ.
Επιτέλους ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατάλαβε ότι η ΔΑΚΕ, δεν κηδεμονεύεται και δεν χειραγωγείται. Η ύποπτη συγκυρία που επέλεξε να προβάλλει τις απόψεις του για τη ΔΑΚΕ, μας θυμίζει τις τακτικές της οικογένειας του, που κάθε φορά, κάποια μέλη της, έρχονται να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ χτυπώντας τη λαϊκή κοινωνική βάση της παράταξης.
Προχθές η αδερφή του δια των δηλώσεων της, χθες ο πατέρας στο Παπαχελά και σήμερα ο μικρότερος, ολοκληρώνουν το έργο της υποστήριξης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και το μέτρο ενάντια στους εργαζόμενους. Επιτέλους το Μητσστακεϊκο ας μας πει καθαρά έχουν δικαίωμα οι εργαζόμενοι να κάνουν απεργία;
Βεβαίως η λέξη απεργία και εργασία μπορεί να είναι ξένες στα παιδιά των μπαμπάδων τους, τα οποία γεννήθηκαν και θα πεθάνουν πολιτικοί χωρίς να έχουν εργαστεί σε ιδιώτη ούτε μία μέρα.

Ανοικτή επιστολή Όλγας Μούσιου - Μυλωνά: να πάρει τώρα θέση η Νομαρχιακη Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Φλώρινας για την ανεξαρτητοποίηση Γ. Λιάνη. "Να ακολουθήσουν οι διαφωνούντες/σες της Ν.Ε. τον δρόμο του βουλευτή"

Αγαπητέ Γραμματέα
και μέλη της ΝΕ Πα.Σο.Κ. Φλώρινας,

Την προηγούμενη Τρίτη, 14-5-2011, παρακολουθήσαμε εμβρόντητοι το πολύ σοβαρό για το νομό Φλώρινας γεγονός της ανεξαρτητοποίησης από το Πα.Σο.Κ. του βουλευτή, κ. Γ. Λιάνη. Μετά από συνεχή  και αδιάλειπτη υπερεικοσαετή πολιτική παρουσία στη Φλώρινα ο βουλευτής που τιμήθηκε από τους Φλωρινιώτες όσο κανείς πολιτικός, εγκατέλειψε τον πολιτικό του φορέα, έναν φορέα που τον ανέδειξε δυο φορές υφυπουργό και του έδωσε τη δυνατότητα διαχείρισης σοβαρών εθνικών θεμάτων, όπως η Ολυμπιάδα, κ.ά.
Η αποστασιοποίηση αυτή από την Κοινοβουλευτική ομάδα, που προετοιμάστηκε απόρρητα αλλά και κραυγαλέα εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο με καταγγελίες του τύπου «γίνεται σφαγή στη Φλώρινα», κ.ά., με απροκάλυπτες μεθοδεύσεις στις Δημοτικές εκλογές σε βάρος των ψηφοδελτίων του Πα.Σο.Κ. στο νομό και με μια διαρκή απουσία του βουλευτή, που δηλώνει παρών-απών, δημοσιοποιήθηκε μέσα σε ένα κλίμα ιδιαίτερα κρίσιμο για την χώρα ενόψει της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, και ήταν η αρχή ενός ντόμινο εξελίξεων που έφεραν την Κυβέρνηση και την Ελλάδα σε τραγικά οριακές καταστάσεις. Οι θετικές εξελίξεις με τον ανασχηματισμό και την ανάληψη πολιτικών ευθυνών από τα ιστορικά στελέχη της παράταξης έδωσαν σε αυτό το ζοφερό κλίμα μια βαθιά ανάσα αισιοδοξίας, που όλοι οφείλουμε να αγωνιστούμε για να γίνει μακρόπνοη προοπτική ελπίδας.
Οι επιλογές του καθενός μας είναι αναφαίρετο δικαίωμά του, αλλά οι συνέπειες της πράξης αυτής του βουλευτή Φλώρινας αντανακλούν άμεσα στο πολιτικό τοπίο του νομού, που δεν έχει πλέον εκφραστή στον χώρο του Πα.Σο.Κ. Να σας θυμίσω ότι την ιστορική κατάκτηση της πλειοψηφίας του Πα.Σο.Κ. στο νομό στις εθνικές εκλογές του 2009, για την οποία αγωνιστήκαμε όλοι, ακολούθησε η απόλυτη επικράτηση της ΝΔ στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές του 2010. Πρόσωπο αναφοράς από τον χώρο του Πα.Σο.Κ. δεν υφίσταται πλέον θεσμικά στο νομό μας. Ο επίσημος τοπικός εκφραστής του κεντρικού πολιτικού μας φορέα είναι αποκλειστικά η Νομαρχιακή Επιτροπή, δηλαδή εσείς κυρίες και κύριοι, και καλό θα είναι να αναλάβετε με συνείδηση τις ευθύνες σας.
Μετά την παρέλευση πέντε σημαντικών ημερών θεωρώ ότι οφείλετε επιτέλους ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΘΕΣΗ για το θέμα της ανεξαρτητοποίησης του βουλευτή. Να συγκαλέσετε διευρυμένο Νομαρχιακό Συμβούλιο, ανοιχτό στην κοινωνία, και όχι μέσα στα Γραφεία κρυφά και μυστικά από όλους μας, όπως πρόσφατα κάνατε σε προσυνεδριακή διαδικασία για τη Συνδιάσκεψη της 3ης Σεπτέμβρη. Επιτέλους, οι επιλεκτικές προσκλήσεις πρέπει να σταματήσουν και οι διαδικασίες να ανοίξουν στην κοινωνία. Οι πολίτες θέλουν να εκφράσουν τις απόψεις τους και δεν τους δίνουμε την ευκαιρία.
Κι αν η κομματική ιδιότητα είναι για κάποιους κουστούμι ευημερούσας εποχής που το αλλάζουν με ευκολία, η εκπροσώπηση του νομού δεν είναι προσωπική υπόθεση κανενός. Ο λαός της Φλώρινας τίμησε το ψηφοδέλτιο του Πα.Σο.Κ. και η έδρα ανήκει σε αυτόν τον λαό και σε αυτό το κόμμα. Δεν είναι λάφυρο κανενός. Όποιος δεν θέλει να την υπηρετεί την εγκαταλείπει με αξιοπρέπεια. Με αυτή τη λογική οφείλει να κινείται όποιος δεν συμφωνεί με τις πολιτικές του κόμματός του, γιατί στην έδρα αυτή συνεκβάλλουν ουσιαστικά και σημειολογικά όλες οι ψήφοι όλων των υποψηφίων του ψηφοδελτίου. Και κανείς από τους ψηφοφόρους μας δεν είναι ευτυχής με την εξέλιξη αυτή, πολύ περισσότερο δε οι ψηφοφόροι του κ. Λιάνη. Οι όποιες άλλες κινήσεις, ιδίως όταν κάποιος αποχωρεί από την πολιτική σκηνή, όπως πανθομολογεί ο ίδιος, είναι παιχνίδια για το «δαχτυλίδι της διαδοχής» σε υποτακτικούς συνεργάτες.
Αποφάσισα μετά από σκέψη να δημοσιοποιήσω την επιστολή αυτή, γιατί το συγκεκριμένο θέμα ξεπερνάει τις προσωπικές εκτιμήσεις και τους ιδιωτικούς σχολιασμούς του καθενός μας και απαιτεί συλλογική αντιμετώπιση και στάση. Οι πολίτες της Φλώρινας είναι απογοητευμένοι από το έλλειμμα της εκπροσώπησης της περιοχής μας στην Κοινοβουλευτική ομάδα του Πα.Σο.Κ., που σε μια συγκυρία αρνητική και δύσκολη για τη Φλώρινα είναι πραγματικό πλήγμα για το νομό και για την ψυχολογία των κατοίκων του.
Η Νομαρχιακή δεν υπάρχει για να εκπληρώνουν κάποια μέλη της τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και να διασφαλίζουν τη συμμετοχή τους σε διοικητικά όργανα, ούτε για να κάνουν ορισμένοι τις πελατειακές τους σχέσεις, ούτε για να «λάμπει δια της απουσίας» της στους εκλογικούς αγώνες, ούτε για να καλεί τους πολίτες μόνο όταν υποχρεώνεται από τα κεντρικά όργανα και όταν εντέλλεται από τον βουλευτή (οι αναφορές είναι ενδεικτικές). Έχει έναν βαρύνοντα πολιτικό ρόλο και οφείλει να  διαβουλεύεται συχνά με τους πολίτες.
Η ΝΕ Φλώρινας στη δύσκολη αυτή στιγμή πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες και να ασκήσει τον σημαντικό πολιτικό της ρόλο, όπως επιβάλλουν οι κρίσιμες περιστάσεις. Να πάρει θέση για την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή, να τον πείσει να παραδώσει την έδρα του, να μεταφέρει την αγωνία των πολιτών και την αντίθεσή τους για το γεγονός αυτό στα κεντρικά όργανα, να ασχοληθεί εντατικά με τα ζητήματα της περιοχής και να ενημερώσει τους πολίτες για τις εργώδεις προσπάθειες του Προέδρου και των στελεχών της Κυβέρνησης προκειμένου να σωθεί η χώρα.
Σε αντίθετη περίπτωση, αν οι ιδεολογικές διαφωνίες για την κυβερνητική πολιτική είναι τόσο έντονες, να ακολουθήσουν οι  διαφωνούντες/σες της ΝΕ τον δρόμο του βουλευτή. Κανείς δεν είναι δέσμιος και η πολιτική προσφορά είναι εθελοντική πράξη. Άλλωστε, τα μέλη της ΝΕ δεν είναι όλα της ίδιας αντίληψης, ούτε οι αναφορές μου απευθύνονται σε όλους, οφείλω να το διευκρινίσω. Στο τοπικό Πα.Σο.Κ. υπάρχουν ευτυχώς χιλιάδες πρόσωπα (είτε εκλεγμένα, είτε όχι) με ξεκάθαρη στάση και αποφασιστικότητα, που επιθυμούν να συνεχίσουν σθεναρά και δυναμικά να στηρίζουν την πορεία του τόπου μαζί με τους χιλιάδες αγωνιστές δημοκρατικούς πολίτες αυτού του τόπου. 

Περιμένουμε τη δημόσια πρόσκλησή σας.
Με συντροφικούς χαιρετισμούς
Όλγα Μούσιου-Μυλωνά
Μέλος του Πα.Σο.Κ.

Η Δημοκρατική Συμμαχία για τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και το πανεπιστημιακό άσυλο

Νέα επίθεση στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ εξαπολύει η Δημοκρατική Συμμαχία. Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Γιάννης Οικονόμου κατηγόρησε το συνδικαλιστικό σωματείο των εργαζομένων της ΔΕΗ ότι λειτουργεί με αποκλειστικό σκοπό την εξυπηρέτηση του συντεχνιακού συμφέροντος.
«Κατεβάζει τους διακόπτες και θέτει εκτός λειτουργίας 16 μονάδες παραγωγής, εγκαινιάζοντας μια περίοδο ταλαιπωρίας για την αγορά, τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και τα νοικοκυριά», δήλωσε επισημαίνοντας πως ζητούμενο για την αποφυγή της χρεοκοπίας είναι η μείωση του κράτους και όχι να διαφυλάξει η «κρατικοδίαιτη ηγεσία της ΓΕΝΟΠ τα προκλητικά προνόμια που απολαμβάνει».
Εξάλλου η Δημοκρατική Συμμαχία με αφορμή την ένοπλη ληστεία στη Φιλοσοφική τονίζει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η λογική της ανομίας στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ και καλεί την Πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλίες αναθεωρώντας το νόμο για το πανεπιστημιακό άσυλο.

ΔΕΗ: «μάχη φατριών του ΠΑΣΟΚ» λέει ο Σ. Καλαφάτης για τις απεργίες της ΓΕΝΟΠ

Ανακοίνωση με αφορμή τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που εξήγγειλε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ εξέδωσε ο υπεύθυνος τομέα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης.
Ο κ. Καλαφάτης κάνει λόγο για «εσωκομματικές αντιδικίες των φατριών του ΠΑΣΟΚ» και καλεί το νέο υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να εγγυηθεί την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση των καταναλωτών.
Αναλυτικότερα, ο κ. Καλαφάτης ανακοίνωσε τα εξής:
«Η εσωκομματική διαμάχη στο ΠΑΣΟΚ ανάμεσα στις νέες ηγεσίες των Υπουργείων Οικονομίας και  Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ξεκίνησε με φόντο την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και φαίνεται ότι καλά κρατεί.
Η Νέα Δημοκρατία έχει προσφάτως καταθέσει μια υπεύθυνη και ολοκληρωμένη πρόταση σχετικά με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την οποία η κυβέρνηση καλείται, αφού εξετάσει σοβαρά, να ενστερνιστεί.
Ελπίζουμε ότι, κυβέρνηση και συνδικαλιστές θα αρθούν, επιτέλους, στο ύψος των περιστάσεων. Δεν είναι δυνατόν ο καταναλωτής να πληρώνει κάθε φορά τις εσωκομματικές αντιδικίες των φατριών του ΠΑΣΟΚ.
Με ποιόν τρόπο η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τις συντεχνίες που στήριζε μέχρι τώρα, οι οποίες όπως τόνισε, χθες στη Βουλή, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, μας απειλούν να κατεβάσουν τους διακόπτες του ηλεκτρικού και να βυθίσουν τη χώρα στο σκοτάδι;
Ο νέος Υπουργός ΠΕΚΑ πρέπει να εγγυηθεί την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση της χώρας και να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός black out που θα επιφέρει καίριο χτύπημα στα Ελληνικά νοικοκυριά, στην οικονομία και τον τουρισμό της χώρας».




Πηγή: econews

Ομιλία του Δημάρχου Φλώρινας Γιάννη Βοσκόπουλου στην ανοικτή συγκέντρωση συλλαλητηρίου της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ στην Πτολεμαίδα


Στην ανοικτή συγκέντρωση-συλλαλητήριο που διοργάνωσε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ την Κυριακή 19 Ιουνίου 2011 στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας, παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε προκειμένου να εκφραστεί η εναντίωση των φορέων της ευρύτερης περιοχής, για τη μη ιδιωτικοποίηση της Δ.Ε.Η.Α.Ε. 


Ο Δήμαρχος Φλώρινας κατά την ομιλία του στη συγκέντρωση είπε:

«Η ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και ειδικότερα ο Νομός Φλώρινας αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους ενεργειακούς πόλους της χώρας, λόγω των κοιτασμάτων λιγνίτη που υπάρχουν στην περιοχή αλλά και των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν σ’ αυτή. 

Εδώ και μερικές δεκαετίες η μεγαλύτερη παραγωγική δραστηριότητα που πραγματοποιείται στην περιοχή είναι η παραγωγή ενέργειας η οποία έχει σημαδέψει τον τόπο, θετικά και αρνητικά με κυρίαρχη αυτή της μόλυνσης του περιβάλλοντος και της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής μας.

Από τη μια η απασχόληση στη ΔΕΗ και οι παράλληλες δραστηριότητες, έχουν βοηθήσει στην αποφυγή της ερήμωσης της περιοχής με τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Από την άλλη όμως η εξόρυξη του λιγνίτη και η λειτουργία των εργοστασίων της ΔΕΗ επέφεραν δυσμενέστατες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον του τόπου: την υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα, τη μόλυνση του αέρα που αναπνέουμε με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, τη δημιουργία «πληγών» στο πρόσωπο της γης με την εκσκαφή τεράστιων ποσοτήτων λιγνίτη από τα ορυχεία, χωρίς καμία αποκατάσταση.  

Αποτιμώντας σήμερα την επίδραση της ΔΕΗ στην περιοχή είναι δύσκολο να βγάλει κανείς ασφαλή συμπεράσματα. Οι γνώμες στην τοπική κοινωνία διίστανται για τον θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο της στον τόπο. 

Παρ’ όλα αυτά  ο Νομός Φλώρινας ποτέ δεν ήταν αρνητικός στις αποφάσεις του για την παρουσία και λειτουργία της ΔΕΗ στο Νομό. Αν ανατρέξει κανείς στα διάφορα συνέδρια και συσκέψεις που έγιναν για την ενέργεια θα δει ότι η κοινωνία στηρίζει την ανάπτυξη της περιοχής στη ΔΕΗ.  Και σήμερα πιστεύουμε ότι είμαστε ενεργειακός πόλος και θέλουμε τη ΔΕΗ να λειτουργεί. Γι’ αυτό και διεκδικούμε την κατασκευή της δεύτερης μονάδας «Μελίτη 2», το άνοιγμα των ορυχείων Κλειδιού και Βεύης, για να πάψει και το όνειδος της μεταφοράς κάρβουνου από τη Βουλγαρία στη Μελίτη.  Δεν μπορεί να μένει ανεκμετάλλευτο, το εθνικό μας καύσιμο, ο λιγνίτης.

Θεωρούμε απαραίτητη την συνέχιση της παρουσίας της ΔΕΗ στην περιοχή μας με τον δημόσιο χαρακτήρα και το κοινωνικό της πρόσωπο, γιατί έτσι διατηρείται ο κοινωνικός ιστός και δεν ερημώνει η περιοχή μας. Άλλωστε είναι γνωστό ότι σήμερα η ΔΕΗ στο λεκανοπέδιο εξασφαλίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας.  

Εμείς ως Δήμος έχουμε επενδύσει στη ΔΕΗ και την έχουμε εντάξει στην αναπτυξιακή μας προσπάθεια. Θέλουμε μια ΔΕΗ που θα συνεργάζεται με την τοπική κοινωνία και δεν θα αποτελεί το «μεγάλο αφεντικό». Άλλωστε με μια δημόσια ΔΕΗ μπορούμε καλύτερα να πετύχουμε τους στόχους μας ως Δημοτική Αρχή και να λύσουμε βασικά μας προβλήματα:

- Σ’ ότι αφορά τον Δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και την πώληση του 17%  των μετοχών της σε ιδιώτες, εμείς δεν συμφωνούμε. Δεν δεχόμαστε να πουληθεί ούτε μία μετοχή απ’ αυτές που έχει σήμερα. Τα σχέδια του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου δεν πρέπει να περάσουν. Φτάνει πια η λεηλασία της περιουσίας του λαού. Θέλουμε δημόσια και με κοινωνικό πρόσωπο ΔΕΗ και όχι ιδιώτες.

Απ’ αυτό το βήμα θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εμείς θα είμαστε θερμοί συμπαραστάτες στον αγώνα σας. Γιατί ο δικός σας αγώνας είναι και δικός μας αγώνας, είναι της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι αγώνας ολόκληρου του λαού της Δυτικής Μακεδονίας.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας».

Φλώρινα, 20-06-2011