Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Ομιλία του Δημάρχου Φλώρινας Γιάννη Βοσκόπουλου στην ανοικτή συγκέντρωση συλλαλητηρίου της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ στην Πτολεμαίδα


Στην ανοικτή συγκέντρωση-συλλαλητήριο που διοργάνωσε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ την Κυριακή 19 Ιουνίου 2011 στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας, παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε προκειμένου να εκφραστεί η εναντίωση των φορέων της ευρύτερης περιοχής, για τη μη ιδιωτικοποίηση της Δ.Ε.Η.Α.Ε. 


Ο Δήμαρχος Φλώρινας κατά την ομιλία του στη συγκέντρωση είπε:

«Η ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και ειδικότερα ο Νομός Φλώρινας αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους ενεργειακούς πόλους της χώρας, λόγω των κοιτασμάτων λιγνίτη που υπάρχουν στην περιοχή αλλά και των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν σ’ αυτή. 

Εδώ και μερικές δεκαετίες η μεγαλύτερη παραγωγική δραστηριότητα που πραγματοποιείται στην περιοχή είναι η παραγωγή ενέργειας η οποία έχει σημαδέψει τον τόπο, θετικά και αρνητικά με κυρίαρχη αυτή της μόλυνσης του περιβάλλοντος και της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής μας.

Από τη μια η απασχόληση στη ΔΕΗ και οι παράλληλες δραστηριότητες, έχουν βοηθήσει στην αποφυγή της ερήμωσης της περιοχής με τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Από την άλλη όμως η εξόρυξη του λιγνίτη και η λειτουργία των εργοστασίων της ΔΕΗ επέφεραν δυσμενέστατες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον του τόπου: την υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα, τη μόλυνση του αέρα που αναπνέουμε με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, τη δημιουργία «πληγών» στο πρόσωπο της γης με την εκσκαφή τεράστιων ποσοτήτων λιγνίτη από τα ορυχεία, χωρίς καμία αποκατάσταση.  

Αποτιμώντας σήμερα την επίδραση της ΔΕΗ στην περιοχή είναι δύσκολο να βγάλει κανείς ασφαλή συμπεράσματα. Οι γνώμες στην τοπική κοινωνία διίστανται για τον θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο της στον τόπο. 

Παρ’ όλα αυτά  ο Νομός Φλώρινας ποτέ δεν ήταν αρνητικός στις αποφάσεις του για την παρουσία και λειτουργία της ΔΕΗ στο Νομό. Αν ανατρέξει κανείς στα διάφορα συνέδρια και συσκέψεις που έγιναν για την ενέργεια θα δει ότι η κοινωνία στηρίζει την ανάπτυξη της περιοχής στη ΔΕΗ.  Και σήμερα πιστεύουμε ότι είμαστε ενεργειακός πόλος και θέλουμε τη ΔΕΗ να λειτουργεί. Γι’ αυτό και διεκδικούμε την κατασκευή της δεύτερης μονάδας «Μελίτη 2», το άνοιγμα των ορυχείων Κλειδιού και Βεύης, για να πάψει και το όνειδος της μεταφοράς κάρβουνου από τη Βουλγαρία στη Μελίτη.  Δεν μπορεί να μένει ανεκμετάλλευτο, το εθνικό μας καύσιμο, ο λιγνίτης.

Θεωρούμε απαραίτητη την συνέχιση της παρουσίας της ΔΕΗ στην περιοχή μας με τον δημόσιο χαρακτήρα και το κοινωνικό της πρόσωπο, γιατί έτσι διατηρείται ο κοινωνικός ιστός και δεν ερημώνει η περιοχή μας. Άλλωστε είναι γνωστό ότι σήμερα η ΔΕΗ στο λεκανοπέδιο εξασφαλίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας.  

Εμείς ως Δήμος έχουμε επενδύσει στη ΔΕΗ και την έχουμε εντάξει στην αναπτυξιακή μας προσπάθεια. Θέλουμε μια ΔΕΗ που θα συνεργάζεται με την τοπική κοινωνία και δεν θα αποτελεί το «μεγάλο αφεντικό». Άλλωστε με μια δημόσια ΔΕΗ μπορούμε καλύτερα να πετύχουμε τους στόχους μας ως Δημοτική Αρχή και να λύσουμε βασικά μας προβλήματα:

- Σ’ ότι αφορά τον Δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και την πώληση του 17%  των μετοχών της σε ιδιώτες, εμείς δεν συμφωνούμε. Δεν δεχόμαστε να πουληθεί ούτε μία μετοχή απ’ αυτές που έχει σήμερα. Τα σχέδια του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου δεν πρέπει να περάσουν. Φτάνει πια η λεηλασία της περιουσίας του λαού. Θέλουμε δημόσια και με κοινωνικό πρόσωπο ΔΕΗ και όχι ιδιώτες.

Απ’ αυτό το βήμα θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εμείς θα είμαστε θερμοί συμπαραστάτες στον αγώνα σας. Γιατί ο δικός σας αγώνας είναι και δικός μας αγώνας, είναι της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι αγώνας ολόκληρου του λαού της Δυτικής Μακεδονίας.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας».

Φλώρινα, 20-06-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου