Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Και ξαφνικά... κινεζικός πονοκέφαλος στο ελληνικό «κούρεμα»

 Γιατί το Πεκίνο αρνείται το «κούρεμα» στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που έχει στο χαρτοφυλάκιό του, την ώρα που είναι οριακή η κατάσταση με τους στόχους του PSI

Οι Κινέζοι αρνούνται το «κούρεμα» στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους. Κι αμέσως - αμέσως δημιουργούν έναν νέο πονοκέφαλο στην Ελλάδα, την ώρα που προσπαθεί να πετύχει τους στόχους του PSI.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πεκίνο διαμήνυσε στις Βρυξέλλες και στη Φραγκφούρτη ότι η αγορά τίτλων του ελληνικού δημοσίου, ύψους περίπου 10 δισ ευρώ, έγινε σε μια προσπάθεια να βοηθηθεί το κράτος και όχι για να εξασφαλισθούν επενδυτικά κέρδη. Κατά συνέπεια, αυτά τα ομόλογα θα πρέπει να εξαιρεθούν του «κουρέματος», όπως εξαιρούνται, για παράδειγμα, και αυτά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).


Το γεγονός αυτό, όμως, προκαλεί στρέβλωση, καθώς πέραν της απώλειας των ωφελειών που θα προέκυπταν από το haircut των 10 δισ ευρώ ομολόγων, ενδεχομένως να δημιουργήσει ένα κακό προηγούμενο και για άλλες ανάλογες περιπτώσεις που θα ζητήσουν εξαίρεση.


Με τη διαφορά, όμως, ότι για να εκπληρωθεί ο στόχος του «κουρέματος» του 90% του ιδιωτικού χρέους, αυτή τη στιγμή, η κατάσταση είναι οριακή. Αν αρχίσουν και οι εξαιρέσεις, τότε...