Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Ανοικτό το ενδεχόμενο παραπομπής της Ελλάδας για τον λιγνίτη

Δεν είναι σαφή τα συμπεράσματα από την χτεσινή συνάντηση της Τίνας Μπιρμπίλη με τον Επίτροπο Ανταγωνισμού κ. Χοακίν Αλμούνια για το καυτό θέμα του ανοίγματος της αγοράς λιγνίτη στην χώρα μας.

Ή, μάλλον, αν βγαίνει κάποιο συμπέρασμα από τη λιτή ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είναι ότι η παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραμένει ανοικτή.

"Στο επίκεντρο της συνάντησής τους βρέθηκαν θέματα ενέργειας και ανταγωνιστικότητας. Πιο συγκεκριμένα, θέματα που αφορούν την υπόθεση του λιγνίτη ενόψει της παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η Υπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε σε όλο το πλαίσιο της πολιτικής για την απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς ενέργειας. Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρχει στενή συνεργασία ανάμεσα στις ελληνικές και τις κοινοτικές υπηρεσίες για μία γρήγορη και αποτελεσματική προσαρμογή του ελληνικού θεσμικού πλαισίου που διέπει την αγορά ενέργειας", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Οι πληροφορίες θέλουν την υπουργό ΠΕΚΑ να παρουσίασε στον Επίτροπο τις εναλλακτικές "ισοδύναμες" λύσεις που προωθεί η χώρα μας ώστε να αποφύγει την πώληση μονάδων της ΔΕΗ (λ.χ. ανταλλαγή με μονάδες ομίλων στο εξωτερικό, leasing, ενοικίαση, εκχώρηση ισχύος κ.α.) ώστε να αποκτήσει και ο ιδιωτικός τομέας πρόσβαση στον φθηνό καύσιμο.

Επιπλέον, έγινε λόγος για την πρόοδο του διαγωνισμού της Βεύης, στο πλαίσιο του οποίου αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα η επιλογή της short list.

Η χώρα μας έχει χρονικό περιθώριο έως το τέλος του έτους να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη λύση για την ενεργειακή αγορά, ενώ μεγάλη σημασία θα έχει και η νέα έλευση των ελεγκτών της Τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Η στόχευση, πάντως, της κας. Μπιρμπίλη και των συνεργατών της στην εξοικονόμηση ενέργειας με επίκεντρο τον κτιριακό τομέα φαίνεται απόλυα συμβατή προς τις προτεραιότητες της Κομισιόν.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για την Ενέργεια κ. Γκίντερ Έτινγκερ αναφέρθηκε χτες στην προοπτική δημιουργίας κοινού ευρωπαϊκού δικτύου προμήθειας ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς και στην πραγματοποίηση επενδύσεων που θα ξεπεράσουν το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ έως το 2020 στην Ευρώπη, στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας.

Κίνητρα σε ιδιώτες και τοπική αυτοδιοίκηση

Πρόκειται για το σχέδιο "Ενέργεια 2020", το οποίο στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας εστιάζει στην αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων μέσω της παροχής ειδικών κινήτρων τόσο στους ιδιοκτήτες ακινήτων όσο και στις κατά τόπους αρχές, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις, ώστε να επιτευχθεί η κατά 20% εξοικονόμηση.

Οι επενδύσεις ύψους 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ εκτιμάται ότι θα προέλθουν από τους φορολογούμενους και τις ενεργειακές εταιρείες, ενώ ο κ. Έτινγκερ ζήτησε και μείωση της γραφειοκρατίας, προκειμένου να επιταχυνθεί η έκδοση των αναγκαίων αδειών.

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό πως στοιχεία της Κομισιόν δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μέχρι στιγμής υπολείπονται από την επίτευξη των στόχων του 20-20-20 που αναφέρονται στην κατά 20% κάλυψη της κατανάλωσης ενέργειας απο ΑΠΕ, στη μείωση των εκπομπών ρύπων CO2 κατά 20% και στην εξοικονόμηση ενέργειας επίσης κατά 20% ως το τέλος της δεκαετίας.

Πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να "ξαναβάλει στον χάρτη" τις επενδύσεις στον τομέα του CCS (δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα), προωθώντας οκτώ νέα σχέδια στον συγκεκριμένο τομέα, τα οποία θα εγκριθούν έπειτα από την υποβολή των ανάλογων προτάσεων.

Σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης (περί τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ) οι Βρυξέλες εκτιμούν ότι θα προέλθει από την εμπορία περίπου 300 εκατ. αδιάθετων δικαιωμάτων ρύπων CO2, ενώ έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν η χώρα μας επιχειρήσει να μπει, αυτήν την φορά, στο συγκεκριμένο "παιχνίδι".

Η κα. Τίνα Μπιρμπίλη, στην τελευταία δημόσια τοποθέτησή της για το συγκεκριμένο ζήτημα, είχε εμφανιστεί αρνητική, αλλά καθώς βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση για ένα ...σωρό ζητήματα με τις Βρυξέλλες περί τα ενεργειακά, ίσως δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αλλαγής πλεύσης, με δεδομένο ότι η ΔΕΗ έχει μπροστά της την κατασκευή δύο μεγάλων λιγνιτικών μονάδων στην Πτολεμαϊδα και στην Φλώρινα κατά τα επόμενα έτη.
 
Του Σωτήρη Χιωτάκη
Πηγή: axiaplus.gr