Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Στη Βουλή η short list των πέντε επικρατέστερων για το Λιγνιτωρυχείο Βεύης

Στη Βουλή αναμένεται να πάει εντός των ημερών, πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα, η short list των πέντε επικρατέστερων διεκδικητών του λιγνιτικού πεδίου της Βεύης, καθώς η Επιτροπή που έχει συστήσει ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Γιάννης Μανιάτης για την αξιολόγηση των προσφορών που έχουν καταθέσει οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες έχει καταλήξει στην 5άδα. Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα ενημερώθηκε και η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Τίνα Μπιρμπίλη, καθώς το θέμα συσχετίζεται πλέον στενά με τις ευρύτερες εξελίξεις στην αγορά του λιγνίτη και την διαδικασία των swaps των μονάδων της ΔΕΗ. Όπως είχε δεσμευθεί ο υφυπουργός, θα ενημερωθούν εκ νέου οι αρμόδιες επιτροπές της Βουλής (Παραγωγής και Εμπορίου καθώς και την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας). Πρόθεση μάλιστα της πολιτικής ηγεσίας ήταν να σταλούν για λόγους διαφάνειας ακόμα και οι αναλυτικές προσφορές, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι εφικτό χωρίς να τεθούν ζητήματα εγκυρότητας της διαδικασίας.
Στη συνέχεια η Επιτροπή θα προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με έναν έναν τους πέντε διεκδικητές, προκειμένου να αποσαφηνιστούν στοιχεία των προσφορών.
Όπως είναι γνωστό, ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από το σύνολο των μεγάλων ενεργειακών ομίλων της χώρας, καθώς προσφορές έχουν καταθέσει η Άκτωρ ΑΤΕ, η οποία συνεργάζεται με την Elpedison (Ελληνικά Πετρέλαια – όμιλος Λάτση – ιταλική Edison), ο όμιλος Μυτιληναίου, η Τέρνα, ο όμιλος Κοπελούζου, μέσω των Horizon Μεταλλευτική και της ΜΕΤΕ, η Μηχανική, η ΕΛΜΙΝ και η ΙΝΤΕΡΚΑΤ, συμφερόντων του Γιάννη Σήφη Βαρδινογιάννη καθώς και οι Γαία Τεχνική, Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας, Ενεργειακά Έργα ΑΤΕ και η κοινοπραξία των ΤΕΝΑ ΑΤΕΒΕ-ΚΑΠΑ Δυναμική ΑΤΕ- Energen.
Πηγή: Energypress