Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Η νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Στη νέα κυβέρνηση υπό τον Γιώργο Παπανδρέου υπάρχουν δύο αντιπρόεδροι, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος αναλαμβάνει και το υπουργείο Οικονομικών και ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος.
Επτά νέα πρόσωπα χωρίς προηγούμενη κυβερνητική θητεία
Ο κ. Παπακωνσταντίνου μετακινείται στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Νέος υπουργός Εξωτερικών τοποθετήθηκε ο κ. Σταύρος Λαμπρινίδης. Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Ηλίας Μόσιαλος, στο υπουργείο Υποδομών ο Γ. Ραγκούσης. Στο κυβερνητικό σχήμα μπαίνει και ο Παντελής Οικονόμου ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Συνολικά επτά είναι τα νέα πρόσωπα χωρίς προηγούμενη κυβερνητική θητεία: ο βουλευτής Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος (υφυπουργός Εσωτερικών), ο εξωκοινοβουλευτικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Παντελής Τζωρτζάκης (υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης με αρμοδιότητα την ηλεκτρονική διακυβέρνηση), ο ευρωβουλευτής Σταύρος Λαμπρινίδης και ο βουλευτής Α' Αθήνας Παντελής Οικονόμου, που όπως προαναφέρθηκε, αναλαμβάνουν αντίστοιχα υπουργός Εξωτερικών και υφυπουργός Οικονομικών, ο βουλευτής Αχαΐας Κώστας Σπηλιόπουλος (υφυπουργός Αμυνας), ο βουλευτής Χαλκιδικής Γιάννης Δριβελέγκας (υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης) και ο βουλευτής Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου.
Στην κυβέρνηση, εξάλλου, επανέρχονται δύο πολιτικοί που μετείχαν και σε προηγούμενα σχήματα. Πρόκειται για το νέο υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και τον υφυπουργό Υγείας Μάρκο Μπόλαρη.
Eκτός κυβέρνησης έμειναν οι υπουργοί Δ. Δρούτσας, Τ. Μπιρμπίλη, Γ.Διαμαντίδης, και Λ. Κατσέλη.
Στο πλαίσιο του ανασχηματισμού δημιουργείται νέο υπουργείο, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης υπό τον Δημήτρη Ρέππα. Στο (νέο υπερ-υπουργείο) Ανάπτυξης περνάει και ο τομέας της Ναυτιλίας και αυτόματα καταργείται το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η σύσταση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής με τη συμμετοχή των κορυφαίων υπουργών.
Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη μία μετά το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, ενώ ακολούθησε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού.
Απόντες από την ορκωμοσία ήταν οι κ.κ. Δημήτρης Ρέππας, Χάρης Καστανίδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Χάρης Παμπούκης, οι οποίοι αναμένεται να ορκισθούν την ερχόμενοι εβδομάδα. Οι τέσσερις αναμένεται να ορκισθούν την επόμενη εβδομάδα, αφού τα σχετικά προεδρικά διατάγματα για την ίδρυση των νέων υπουργείων βρίσκονται σε επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας
Δεν ορκίστηκαν επίσης οι παραμένοντες στις θέσεις τους υπουργοί και υφυπουργοί, καθώς δεν αλλάζουν υπουργείο και αρμοδιότητες.
Αναλυτικά:
Αντιπρόεδροι της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος αναλαμβάνει και το υπουργείο Οικονομικών, με αναπληρωτές υπουργούς τους Φίλιππο Σαχινίδη και Παντελή Οικονόμου.
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
Κώστας Σκανδαλίδης
Υφυπουργός Γιάννης Δριβελέγκας
Υπουργός Αμυνας
Πάνος Μπεγλίτης
Υφυπουργός Κώστας Σπηλιόπουλος
Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Αναπληρωτές υπουργοί Χάρης Παμπούκης, Σωκράτης Ξυνίδης
Υφυπουργός Θάνος Μωραΐτης
Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Δημήτρης Ρέππας
Υφυπουργοί Ντίνος Ρόβλιας, Παντελής Τζωρτζάκης
Υπουργός Δικαιοσύνης
Μιλτιάδης Παπαϊωάννου
Υφυπουργός Γιώργος Πεταλωτής
Υπουργός Εξωτερικών
Σταύρος Λαμπρινίδης
Αναπληρώτρια υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Υφυπουργός Δημήτρης Δόλλης
Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού
Παύλος Γερουλάνος
Υφυπουργός Γιώργος Νικητιάδης
Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Γιώργος Κουτρουμάνης
Υφυπουργός Γιάννης Κουτσούκος
Υπουργός Εσωτερικών
Χάρης Καστανίδης
Υφυπουργός Πάρης Κουκουλόπουλος
Υπουργός Παιδείας και Δια βίου Μάθησης
Αννα Διαμαντοπούλου
Αναπληρώτρια υπουργός Φώφη Γεννηματά
Υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου
Υπουργός Περιβάλλοντος
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Αναπληρωτής υπουργός Νίκος Σηφουνάκης
Υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Χρήστος Παπουτσής
Υφυπουργός Μανώλης Οθωνας
Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Ανδρέας Λοβέρδος
Υφυπουργοί Μιχάλης Τιμοσίδης, Μάρκος Μπόλαρης και Χρήστος Αηδόνης
Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Γιάννης Ραγκούσης
Υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης
Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ηλίας Μόσιαλος
Η νέα Κυβερνητική Επιτροπή αποτελείται από τους Δ. Ρέππα, Χ. Καστανίδη, Ευ. Βενιζέλο, Γ. Παπακωνσταντίνου, Μ. Χρυσοχοΐδη, Αννα Διαμανταπούλου, Γ. Ραγκούση, Ανδρέα Λοβέρδο, Κ. Σκανδαλίδη και Χ. Παπουτσή.
Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η τριήμερη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση θα αρχίσει την Κυριακή 19 Ιουνίου, στις 6 το απόγευμα. Όπως είχε κάνει γνωστό από χθες το naftemporiki.gr, η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης 21 Ιουνίου, με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.
ΝΔ: Κυβέρνηση υπό προθεσμία
Με έντονα κριτική διάθεση υποδέχθηκε η Νέα Δημοκρατία την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, κάνοντας λόγο για «ανασχηματισμό � καραμπόλα» που αποτυπώνει την αποτυχία της πολιτικής του Πρωθυπουργού.
«Ο κ. Παπανδρέου πρώτα παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει. Μετά βάφτισε την αδυναμία ανασχηματισμό, έναν ανασχηματισμό-καραμπόλα, που αποτυπώνει την αποτυχία της πολιτικής του», σημείωσε ο Γιάννης Μιχελάκης και κατέκρινε έντονα την πρωτοβουλία σύστασης κυβερνητικής επιτροπής.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ χαρακτήρισε τη δημιουργία μιας κυβερνητικής επιτροπής «ομολογία απίστευτης οργανωτικής ανικανότητας», με τη συμμετοχή των μισών υπουργών «με σκοπό να συντονίζουν τους άλλους μισούς».
«Για πρώτη φορά -παγκόσμια πρωτοτυπία- δεν θα λαμβάνουν μέρος οι υπουργοί ʼμυνας και Εξωτερικών. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για τη σκοπιμότητα της σύνθεσης της επιτροπής, αλλά και για το ρόλο που θα έχει», πρόσθεσε.
Ταυτόχρονα, ο κ. Μιχελάκης υποστήριξε ότι «συνεχίζεται η διάλυση των δύο εθνικών πρωταθλητών της οικονομίας μας, του Τουρισμού και της Ναυτιλίας, ειδικά της Ναυτιλίας, που εξακολουθεί να πηγαινοέρχεται από υπουργείο σε υπουργείο».
Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος της ΝΔ επεσήμανε ότι «ο κ. Παπανδρέου, κάνοντας ανακύκλωση των ίδιων προσώπων, αντί για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, έφτιαξε μία κυβέρνηση υπό προθεσμία για να εφαρμόσει την ίδια λαθεμένη πολιτική».
ΚΚΕ: Μία ακόμα επικίνδυνη κυβέρνηση
«Μία ακόμα επικίνδυνη κυβέρνηση για το λαό, για την ψήφιση των νέων βάρβαρων μέτρων και την προετοιμασία της πιο φανερής κυβερνητικής συνεργασίας των κομμάτων της πλουτοκρατίας», παρατηρεί το ΚΚΕ σχετικά με τον ανασχηματισμό. Ο Περισσός ζητεί «τώρα λαϊκή - πολιτική αφύπνιση, οργάνωση και δράση με το ΚΚΕ και εκλογές» και υποστηρίζει ότι «τα κόμματα του συστήματος δεν αλλάζουν, αλλάζοντας πρόσωπα, γίνονται μόνο χειρότερα για το λαό».
ΛΑΟΣ: Κυβέρνηση «βαθύ ΠΑΣΟΚ»
«Από μία οικουμενική κυβέρνηση, καταλήξαμε σε μία κυβέρνηση "βαθύ ΠΑΣΟΚ"», σημειώνει χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωσή του ο ΛΑ.Ο.Σ. και επαναλαμβάνει ότι «η Ελλάδα έχασε μία χρυσή ευκαιρία, γιατί κάποιοι δεν διαχειρίστηκαν καλά το θέμα ή δεν ήθελαν να το διαχειριστούν».
«Η Ελλάδα σήμερα θα μπορούσε να έχει μια οικουμενική κυβέρνηση με έναν πρωθυπουργό κοινής αποδοχής. Αντί αυτού έχει πάλι Παπανδρέου, αλλά μαζί του το βαθύ ΠΑΣΟΚ με ό,τι συνεπάγεται», σχολίασε ο πρόεδρος του κόμματος Γ. Καρατζαφέρης, κάνοντας λόγο για «πονηρή κίνηση» από τον Παπανδρέου, «αναποτελεσματική όμως για τις ανάγκες της χώρας».
ΣΥΝ: Η ιλαροτραγωδία συνεχίζεται
«Η ιλαροτραγωδία που ζούμε τις τελευταίες ημέρες συνεχίζεται με τον σημερινό ανασχηματισμό», ήταν το σχόλιο του Συνασπισμού για το νέο κυβερνητικό σχήμα και όπως εκτιμά, τίποτα δεν φαίνεται ικανό να ανακόψει την πορεία προς την πλήρη κατάρρευση της κυβέρνησης.
ΔΗΜΑΡ: Προσωρινός εξωραϊσμός της εικόνας
«Με την πολιτική που επί 20 μήνες εφάρμοσε η κυβέρνηση, η χώρα και η κοινωνία είναι αντιμέτωπη με τον άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης. Το περιεχόμενο αυτής της πολιτικής πρέπει να αλλάξει», τόνισε από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά.
Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ το μόνο που μπορεί να κάνει ο ανασχηματισμός είναι ο προσωρινός εξωραϊσμός της εικόνας, ωστόσο ο εξωραϊσμός αυτός δεν θα έχει αντοχή.
Δημοκρατική Συμμαχία: Εκλογική κυβέρνηση μετατάξεων και ισορροπιών
Εκλογική κυβέρνηση μετατάξεων και ισορροπιών χαρακτήρισε το νέο κυβερνητικό σχήμα ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Γιάννης Οικονόμου, σημειώνοντας ότι «ο ανασχηματισμός ήταν το αποτέλεσμα της προσπάθειας του κ. Παπανδρέου να επιβιώσει στην κοινοβουλευτική του ομάδα».
«Το βασικό ζητούμενο για τη χώρα παραμένει η αποφυγή της χρεωκοπίας και η κινητοποίηση», όπως είπε, για το σκοπό αυτό, «όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου, στη βάση της ειλικρίνειας και των συγκεκριμένων πολιτικών που απαιτούνται προκειμένου να πετύχουμε».
Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών: Απελπισμένη προσπάθεια εσωκομματικής ισορροπίας
Για «απελπισμένη προσπάθεια εξουσιαστικής εσωκομματικής ισορροπίας» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Αρματος Πολιτών Γιάννης Δημαρας.
Παρατήρησε ακόμη ότι «ιστορικά, το όποιο κομματικό, μωροφιλόδοξο σχέδιο των επικυρίαρχων είναι βέβαιο ότι επιφέρει δεινά στην πατρίδα» και κατέληξε πως «κυρίαρχος για το μέλλον της χώρας είναι, όπως συνταγματικά και ρητά αναφέρεται, ο λαός».

Αλλάξανε εσώρουχα...

Μετά το τέλος των μεγάλων ελλήνων πολιτικών ηγετών (θεωρώ τελευταίο τον Κ. Μητσοτάκη και γνωρίζω εκ των προτέρων την αντίδρασή σου, οπότε φρόντισε να πρωτοτυπήσεις), κάθε ανασχηματισμός είναι πρωτίστως μια σχηματική ανακύκλωση ισορροπιών. Θυμήσου τον Σημίτη, που έχριζε τα "παιδιά του Αντρέα" υπουργούς στα σημαντικότερα υπουργεία ή τον Καραμανλή το Νεώτερο, που εισάκουγε τη Ντόρα και υπουργοποιούσε γλείφτες του Μητσοτακέϊκου. Έτσι, κι η τελευταία κυβερνητική σύνθεση δεν θα μπορούσε να αποκλίνει απ᾽ αυτή τη παράδοση. Όπως, δεν θα κατάφερνε να επιβεβαιώσει το ουτοπικό σενάριο μιας ολιγομελούς απαρτίας.
Ο κ. Παπανδρέου άνοιξε τα τελευταία φύλλα του και πια η τύχη του (και συνακόλουθα της χώρας) ανήκει ολοκληρωτικά στις προθέσεις του γαλλογερμανικού άξονα. Μέχρι να εκδηλωθούν αυτές ξεκάθαρα, τότε οι του ΠΑΣΟΚ μπορούν να νιώθουν κερδισμένοι και να ελπίζουν ότι οι μέρες εξουσίας θα διαρκέσουν περισσότερο.
Κέρδισε το ΠΑΣΟΚ, και το Παλαιό και το Νέο (αφού ο κ. Δρούτσας έπεσε στα μαλακά της ευρωβουλής, ο κ. Γερουλάνος παρέμεινε στο πόστο του, ενώ...
εισήχθησαν δύο νέοι φέρελπις πολιτικοί, οι κ.κ. Λαμπρινίδης και Μόσιαλος, σε νευραλγικές θέσεις).
Κέρδισε και η Κοζάνη. Παπακωνσταντίνου, Διαμαντοπούλου και Κουκουλόπουλος είναι παιδιά της πόλης. Ο πρώην τσάρος έχει βέβαια κι έναν επιπρόσθετο λόγο να χαίρεται. Εκτός από την επιβράβευση του Πρωθυπουργού για τις προσπάθειές του στην Οικονομία και την "αποπομπή του" σ᾽ένα υπουργείο διακοπών (βλ.π. "πράσινη ανάπτυξη"), ο αυστηρός (επι)κριτής του κατά τις τσαρικές ημέρες του, καλείτε τώρα να διαχειριστεί το ψήσιμο της... πατάτας, δίχως να μπορεί να την καταπιεί, όπως ενδεχομένως θα ᾽θελε. Ο κ. Βενιζέλος, για πρώτη φορά στην πολιτική του διαδρομή, πρέπει να αποδείξει ότι είναι εξίσου καλός στη πράξη, όπως και στο λόγο. Μένει να δείξει ότι μπορεί να αποτρέψει μια διαφαινόμενη χρεοκοπία και πως δεν υπήρξε η ομάδα του ΠΑΟΚ αυτή μόνο η τυχερή, που κατάφερε να διασώσει από την πτώχευση... Διασοζώμενος κοντά του, ο επιδείξας την τελευταία περίοδο καλή διαγωγή κ. Πάρης Κουκολόπουλος, του οποίου το παράδειγμα καταδεικνύει ότι η σιωπή τις κατάλληλες στιγμές επιβραβεύεται. Η συντοπίτισσά τους κ. Διαμαντοπούλου, μπορεί να συνεχίσει ανενόχλητη ότι ξεκίνησε και δίχως τον πιεστικό -πλην δίκαιο- κ. Πανάρετο. Σ᾽ένα υπουργείο, που εν αντιθέσει με το κυβερνητικό σύνολο, το γυναικείο φύλο υπεραντιπροσεπεύεται κι αυτό γιατί, μάλλον, οι φροντιστές δίδαξαν στον ΓΑΠ ότι η Παιδεία είναι γένους θηλυκού και χρειάζεται μητέρες.
Στη θέα τους, που -μετά την ορκωμοσία τους- δουλικά περνούσαν μπρος στον Πρωθυπουργό τους και τον ευχαριστούσαν για την τιμή και ευκαιρία που τους έδωσε, κρατώ αυτό που η Μ.Π. μου μετέφερε στο facebook: "Αυτός ο σαρωτικός ανασχηματισμός μου θυμίζει για κάποιον ανεξήγητο (?) λόγο το γνωστό ανέκδοτο με τους κρατούμενους σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης: Μια μέρα τους φωνάζει ο διοικητής και τους λέει "σήμερα θα αλλάξετε εσώρουχα". Τεράστιος ενθουσιασμός μεταξύ των κρατουμένων, μέχρι τη στιγμή που ο διοικητής ξαναπαίρνει το λόγο: Λοιπόν, εσύ θα αλλάξεις με αυτόν, εσύ με αυτόν, εσύ με αυτόν..."

H μεγάλη διαφορά Βενιζέλου-Ντόρας .Γιατί η υπομονή είναι μεγάλη αρετή για έναν πολιτικό

Για όσους δεν το κατάλαβαν, ο Γιώργος Παπανδρέου έβαλε σήμερα και πάλι στο κάδρο των «πράσινων» δελφίνων τον άνθρωπο που κέρδισε κατά κράτος στην εσωκομματική διαδικασία του 2007. Για την ιστορία και μόνο, αξίζει να σημειωθεί πως ο Βαγγέλης Βενιζέλος απέδειξε στην πράξη πόσο μεγάλη αρετή είναι η υπομονή στην πολιτική. Αν και υπέστη μια ταπεινωτική ήττα, επέλεξε να παραμείνει στο κόμμα του, να παλέψει κι έτσι σήμερα έγινε και επίσημα το Νο 2 της κυβέρνησης, της οποίας ηγείται ο μεγάλος εσωκομματικός του αντίπαλος. Την ίδια στιγμή, καθίσταται αυτόματα το μεγάλο φαβορί για να τον διαδεχθεί στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ.  

Στον αντίποδα, η Ντόρα Μπακογιάννη, από το βράδυ κιόλας της ήττας της από τον Αντώνη Σαμαρά, σκεφτόταν πώς θα φύγει από τη ΝΔ και θα στήσει το δικό της μαγαζί. Με τον τρόπο αυτό, όμως, έκοψε διά παντός τους δεσμούς τους με ανθρώπους που τη στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις και ήθελαν να τη δουν να παλεύει μέσα στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας. Και αργά ή γρήγορα θα ερχόταν η δικαίωση. Δυστυχώς, όμως, η «Ψηλή» βιάστηκε και, όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, σκόνταψε…

Μηδαμινή η πρόοδος στην ενέργεια.

Όπως τον παρέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2009 αφήνει η σημερινή κυβέρνηση τον ενεργειακό τομέα. Με εξαίρεση ελάχιστες και δευτερεύουσες παρεμβάσεις, τύπου "εξοικονόμηση κατ' οίκον" (την παρέλαβε από τη Ν.Δ.) και ακόμα μία τροποποίηση του νόμου για τις ΑΠΕ, καμία ουσιαστική παρέμβαση σε θεσμικό επίπεδο δεν έγινε ώστε να απελευθερώσει κεφάλαια για επενδύσεις και να άρει τις υφιστάμενες στρεβλώσεις στην αγορά.

Η πρώτη επίπτωση λόγω των πολιτικών εξελίξεων αφορά στο νομοσχέδιο για την ενεργειακή αγορά, το οποίο μετά βίας έφτασε να πάρει μία τελική μορφή και στην ουσία βρίσκεται ακόμα στη φάση της διαβούλευσης.

Το πολυνομοσχέδιο για την ίδρυση των νέων Εταιρειών Παροχής Αερίου, την κατασκευή των αγωγών και την έρευνα υδρογονανθράκων δεν βρήκε ούτε αυτό τον δρόμο για τη Βουλή, παρότι επιμέρους κεφάλαιά του ήταν έτοιμα ακόμη και πριν από τις εκλογές του 2009 (Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη).

Η παραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης στο λιγνιτωρυχείο της Βεύης και οι παραχωρήσεις 4 γεωθερμικών πεδίων για έρευνα και εκμετάλλευση και αυτές αγνοούνται, παρότι εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από ελληνικές και διεθνείς εταιρίες.

Είναι χαρακτηριστικό και θα πρέπει να εκτιμηθεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι δεν υλοποιήθηκαν ακόμα και οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα απέναντι στην τρόικα, όπως η μείωση του ποσοστού της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή. 
Σε όσους παρακολουθούν τα ενεργειακά της χώρας, με οποιαδήποτε ιδιότητα, έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι για το μπλοκάρισμα στον συγκεκριμένο τομέα ευθύνεται η εμμονή της πολιτικής ηγεσία του ΥΠΕΚΑ υπό την κ. Μπιρμπίλη στην πράσινη ενέργεια και γενικότερα στην αντίθεσή της προς κάθε συμβατική και ρυπαίνουσα μορφή ενέργειας.

Αυτό μέχρις ενός σημείου είναι σωστό και οι επιπτώσεις εμφανείς. Με τη στήριξη, σε θεωρητικό επίπεδο, της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ στην πράσινη ενέργεια και στις ΑΠΕ κάποιος θα ανέμενε ότι θα είχαμε σημαντική πρόοδο. Ωστόσο, και εδώ η πρόοδος είναι ελάχιστη.

Ενδεχομένως το 2011 η εγκατεστημένη ισχύς μονάδων ΑΠΕ να ξεπεράσει κάθε όριο, φτάνοντας τα 500 μεγαβάτ (έναντι στόχου για 1.000). Το άλμα αυτό, όπως επισημαίνουν άνθρωποι του τομέα των ΑΠΕ, ελάχιστα σχετίζεται με τη στροφή της κυβέρνησης στο πράσινο ενεργειακό μοντέλο.

Πιο πολύ είναι αποτέλεσμα της ωρίμανσης πάρα πολλών επενδυτικών σχεδίων, ιδίως αιολικών, τα οποία, έπειτα από 5 και 6 χρόνια γραφειοκρατικών και δικαστικών ταλαιπωριών, ξεπέρασαν και τα τελευταία εμπόδια κι έφτασαν στο σημείο εκκίνησης.

Στελέχη εταιριών που ασχολούνται επί πολλά χρόνια με τις ΑΠΕ επισημαίνουν στο euro2day ότι όντως το κλίμα έχει αλλάξει ως προς την αποδοχή των σχεδίων από τις κρατικές υπηρεσίες, κυρίως τις αποκεντρωμένες, ενώ θετικά θα είναι και τα αποτελέσματα από τη λειτουργία στο ΥΠΕΚΑ της αυτοτελούς υπηρεσίας για τις ΑΠΕ.

Ωστόσο, τα ουσιαστικά εμπόδια, π.χ. τα γραφειοκρατικά, παραμένουν. Αυτά έχουν να κάνουν με την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των υπουργείων αλλά και μεταξύ των υπηρεσιών του ίδιου υπουργείου.

Φέρνουν δε ως παράδειγμα μεγάλη ιδιωτική επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ, η οποία έλαβε την άδεια για τα περιβαλλοντικά τον περασμένο Δεκέμβριο από το ΥΠΕΚΑ και η υπουργική απόφαση του ίδιου υπουργείου, που θα έδινε το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών, καθυστέρησε ένα ακόμη πεντάμηνο, ενώ κανονικά θα έπρεπε να εκδοθεί το αργότερο σε 15 μέρες.

Επίσης, τα προβλήματα που αντιμετώπιζε επί 18 μήνες η ΔΕΗ με τις κάθε είδους δημόσιες υπηρεσίες, προκειμένου να λάβει τις άδειες για την πόντιση του καλωδίου που θα συνδέσει τις Κυκλάδες με το ηπειρωτικό σύστημα. Το καλώδιο αυτό, όπως είναι γνωστό, θα επιτρέψει την ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών στα νησιά, προσφέροντας σημαντικές ποσότητες πράσινης ενέργειας στο σύστημα.

Στο ίδιο επίπεδο βρίσκονται και τα εμπόδια που αντιμετωπίζονται για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, τα οποία έχουν μπλοκαριστεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Γενικότερα, αυτό που επισημαίνει η αγορά σχετικά με τις ΑΠΕ είναι ότι μπορεί μεν η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο θεωρητικά να έχουν την πρόθεση και την πολιτική βούληση να τις προωθήσουν.

Ωστόσο, αν αυτή η βούληση δεν συνοδευτεί από διάθεση για εκσυγχρονισμό της θεσμικής υποδομής (κατάργηση ανενεργών νόμων και διαταγμάτων, κωδικοποίηση της νομοθεσίας, οριοθέτηση αρμοδιοτήτων κ.λπ.), η πρόοδος θα είναι ελάχιστη και η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν.

Είναι δε χαρακτηριστική η παρέμβαση της Επιστημονικής Εταιρίας Αιολικής Ενέργειας (συμμετέχουν επιχειρηματικοί και επιστημονικοί φορείς), η οποία μεταξύ των πρόσφατων προτάσεών της για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, και ειδικότερα των αιολικών, προτείνει "να αναλάβει η υπηρεσία ΑΠΕ του υπουργείου ΠΕΚΑ την εξουσία και την αρμοδιότητα για την ενιαία εφαρμογή και ερμηνεία όλων των επιμέρους νομοθεσιών και διαδικασιών που εμπλέκουν τις ΑΠΕ και να επιλυθούν τα χρόνια και γνωστά προβλήματα της αδειοδοτικής διαδικασίας", ώστε έτσι να αντιμετωπίζονται τα γραφειοκρατικά εμπόδια.

Τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια

Αναφορικά με τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια, κυρίως της ΔΕΗ, η παρούσα κυβέρνηση είτε τα παραδίδει όπως τα παρέλαβε, είτε άσκησε εντελώς ανεύθυνους και παιδαριώδεις χειρισμούς.

Για παράδειγμα, το μεγάλο φωτοβολταϊκό της Μεγαλόπολης (50 μεγαβάτ) βρίσκεται ακόμη μπλοκαρισμένο στο ΣτΕ, έπειτα από προσφυγή του τοπικού κυνηγετικού συλλόγου, επειδή θα… διώχνει τα θηράματα. Στο ακόμη μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό της Πτολεμαΐδας (200 μεγαβάτ) επιχειρήθηκε η υλοποίησή του με απευθείας ανάθεση από τη ΔΕΗ, με πλήρη αγνόηση των κοινοτικών κανόνων, οι οποίοι επιβάλλουν δημόσιους ανοιχτούς διαγωνισμούς από εταιρίες ελεγχόμενες από το Δημόσιο.

Ακόμη όμως και μετά τη διαγωνιστική διαδικασία που ξεκίνησε, παραμένει αμφίβολο κατά πόσον θα υλοποιηθεί, από τη στιγμή όπου οι εκτάσεις στις οποίες θα εγκατασταθεί προέκυψαν από απαλλοτριώσεις ιδιωτικών εκτάσεων για εκμετάλλευση του λιγνίτη και με την ολοκλήρωση του σκοπού της απαλλοτρίωσης διεκδικούνται από τους αρχικούς ιδιοκτήτες.

Τέλος, δεν χρειάζεται να κάνουμε καν αναφορά στο φιάσκο της μεγαλειώδους ενεργειακής επένδυσης του Κατάρ στον Αστακό του οποίου το μέγεθος συναγωνίζεται τον ερασιτεχνισμό με τον οποίο στήθηκε και τη διαπλοκή των υποψήφιων "επενδυτών" με το πρωθυπουργικό περιβάλλον.
 
άρθρο του Μιχάλη Καϊταντζίδη στο EURO2day