Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Η νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Στη νέα κυβέρνηση υπό τον Γιώργο Παπανδρέου υπάρχουν δύο αντιπρόεδροι, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος αναλαμβάνει και το υπουργείο Οικονομικών και ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος.
Επτά νέα πρόσωπα χωρίς προηγούμενη κυβερνητική θητεία
Ο κ. Παπακωνσταντίνου μετακινείται στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Νέος υπουργός Εξωτερικών τοποθετήθηκε ο κ. Σταύρος Λαμπρινίδης. Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Ηλίας Μόσιαλος, στο υπουργείο Υποδομών ο Γ. Ραγκούσης. Στο κυβερνητικό σχήμα μπαίνει και ο Παντελής Οικονόμου ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Συνολικά επτά είναι τα νέα πρόσωπα χωρίς προηγούμενη κυβερνητική θητεία: ο βουλευτής Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος (υφυπουργός Εσωτερικών), ο εξωκοινοβουλευτικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Παντελής Τζωρτζάκης (υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης με αρμοδιότητα την ηλεκτρονική διακυβέρνηση), ο ευρωβουλευτής Σταύρος Λαμπρινίδης και ο βουλευτής Α' Αθήνας Παντελής Οικονόμου, που όπως προαναφέρθηκε, αναλαμβάνουν αντίστοιχα υπουργός Εξωτερικών και υφυπουργός Οικονομικών, ο βουλευτής Αχαΐας Κώστας Σπηλιόπουλος (υφυπουργός Αμυνας), ο βουλευτής Χαλκιδικής Γιάννης Δριβελέγκας (υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης) και ο βουλευτής Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου.
Στην κυβέρνηση, εξάλλου, επανέρχονται δύο πολιτικοί που μετείχαν και σε προηγούμενα σχήματα. Πρόκειται για το νέο υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και τον υφυπουργό Υγείας Μάρκο Μπόλαρη.
Eκτός κυβέρνησης έμειναν οι υπουργοί Δ. Δρούτσας, Τ. Μπιρμπίλη, Γ.Διαμαντίδης, και Λ. Κατσέλη.
Στο πλαίσιο του ανασχηματισμού δημιουργείται νέο υπουργείο, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης υπό τον Δημήτρη Ρέππα. Στο (νέο υπερ-υπουργείο) Ανάπτυξης περνάει και ο τομέας της Ναυτιλίας και αυτόματα καταργείται το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η σύσταση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής με τη συμμετοχή των κορυφαίων υπουργών.
Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη μία μετά το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, ενώ ακολούθησε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού.
Απόντες από την ορκωμοσία ήταν οι κ.κ. Δημήτρης Ρέππας, Χάρης Καστανίδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Χάρης Παμπούκης, οι οποίοι αναμένεται να ορκισθούν την ερχόμενοι εβδομάδα. Οι τέσσερις αναμένεται να ορκισθούν την επόμενη εβδομάδα, αφού τα σχετικά προεδρικά διατάγματα για την ίδρυση των νέων υπουργείων βρίσκονται σε επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας
Δεν ορκίστηκαν επίσης οι παραμένοντες στις θέσεις τους υπουργοί και υφυπουργοί, καθώς δεν αλλάζουν υπουργείο και αρμοδιότητες.
Αναλυτικά:
Αντιπρόεδροι της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος αναλαμβάνει και το υπουργείο Οικονομικών, με αναπληρωτές υπουργούς τους Φίλιππο Σαχινίδη και Παντελή Οικονόμου.
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
Κώστας Σκανδαλίδης
Υφυπουργός Γιάννης Δριβελέγκας
Υπουργός Αμυνας
Πάνος Μπεγλίτης
Υφυπουργός Κώστας Σπηλιόπουλος
Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Αναπληρωτές υπουργοί Χάρης Παμπούκης, Σωκράτης Ξυνίδης
Υφυπουργός Θάνος Μωραΐτης
Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Δημήτρης Ρέππας
Υφυπουργοί Ντίνος Ρόβλιας, Παντελής Τζωρτζάκης
Υπουργός Δικαιοσύνης
Μιλτιάδης Παπαϊωάννου
Υφυπουργός Γιώργος Πεταλωτής
Υπουργός Εξωτερικών
Σταύρος Λαμπρινίδης
Αναπληρώτρια υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Υφυπουργός Δημήτρης Δόλλης
Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού
Παύλος Γερουλάνος
Υφυπουργός Γιώργος Νικητιάδης
Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Γιώργος Κουτρουμάνης
Υφυπουργός Γιάννης Κουτσούκος
Υπουργός Εσωτερικών
Χάρης Καστανίδης
Υφυπουργός Πάρης Κουκουλόπουλος
Υπουργός Παιδείας και Δια βίου Μάθησης
Αννα Διαμαντοπούλου
Αναπληρώτρια υπουργός Φώφη Γεννηματά
Υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου
Υπουργός Περιβάλλοντος
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Αναπληρωτής υπουργός Νίκος Σηφουνάκης
Υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Χρήστος Παπουτσής
Υφυπουργός Μανώλης Οθωνας
Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Ανδρέας Λοβέρδος
Υφυπουργοί Μιχάλης Τιμοσίδης, Μάρκος Μπόλαρης και Χρήστος Αηδόνης
Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Γιάννης Ραγκούσης
Υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης
Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ηλίας Μόσιαλος
Η νέα Κυβερνητική Επιτροπή αποτελείται από τους Δ. Ρέππα, Χ. Καστανίδη, Ευ. Βενιζέλο, Γ. Παπακωνσταντίνου, Μ. Χρυσοχοΐδη, Αννα Διαμανταπούλου, Γ. Ραγκούση, Ανδρέα Λοβέρδο, Κ. Σκανδαλίδη και Χ. Παπουτσή.
Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η τριήμερη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση θα αρχίσει την Κυριακή 19 Ιουνίου, στις 6 το απόγευμα. Όπως είχε κάνει γνωστό από χθες το naftemporiki.gr, η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης 21 Ιουνίου, με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.
ΝΔ: Κυβέρνηση υπό προθεσμία
Με έντονα κριτική διάθεση υποδέχθηκε η Νέα Δημοκρατία την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, κάνοντας λόγο για «ανασχηματισμό � καραμπόλα» που αποτυπώνει την αποτυχία της πολιτικής του Πρωθυπουργού.
«Ο κ. Παπανδρέου πρώτα παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει. Μετά βάφτισε την αδυναμία ανασχηματισμό, έναν ανασχηματισμό-καραμπόλα, που αποτυπώνει την αποτυχία της πολιτικής του», σημείωσε ο Γιάννης Μιχελάκης και κατέκρινε έντονα την πρωτοβουλία σύστασης κυβερνητικής επιτροπής.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ χαρακτήρισε τη δημιουργία μιας κυβερνητικής επιτροπής «ομολογία απίστευτης οργανωτικής ανικανότητας», με τη συμμετοχή των μισών υπουργών «με σκοπό να συντονίζουν τους άλλους μισούς».
«Για πρώτη φορά -παγκόσμια πρωτοτυπία- δεν θα λαμβάνουν μέρος οι υπουργοί ʼμυνας και Εξωτερικών. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για τη σκοπιμότητα της σύνθεσης της επιτροπής, αλλά και για το ρόλο που θα έχει», πρόσθεσε.
Ταυτόχρονα, ο κ. Μιχελάκης υποστήριξε ότι «συνεχίζεται η διάλυση των δύο εθνικών πρωταθλητών της οικονομίας μας, του Τουρισμού και της Ναυτιλίας, ειδικά της Ναυτιλίας, που εξακολουθεί να πηγαινοέρχεται από υπουργείο σε υπουργείο».
Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος της ΝΔ επεσήμανε ότι «ο κ. Παπανδρέου, κάνοντας ανακύκλωση των ίδιων προσώπων, αντί για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, έφτιαξε μία κυβέρνηση υπό προθεσμία για να εφαρμόσει την ίδια λαθεμένη πολιτική».
ΚΚΕ: Μία ακόμα επικίνδυνη κυβέρνηση
«Μία ακόμα επικίνδυνη κυβέρνηση για το λαό, για την ψήφιση των νέων βάρβαρων μέτρων και την προετοιμασία της πιο φανερής κυβερνητικής συνεργασίας των κομμάτων της πλουτοκρατίας», παρατηρεί το ΚΚΕ σχετικά με τον ανασχηματισμό. Ο Περισσός ζητεί «τώρα λαϊκή - πολιτική αφύπνιση, οργάνωση και δράση με το ΚΚΕ και εκλογές» και υποστηρίζει ότι «τα κόμματα του συστήματος δεν αλλάζουν, αλλάζοντας πρόσωπα, γίνονται μόνο χειρότερα για το λαό».
ΛΑΟΣ: Κυβέρνηση «βαθύ ΠΑΣΟΚ»
«Από μία οικουμενική κυβέρνηση, καταλήξαμε σε μία κυβέρνηση "βαθύ ΠΑΣΟΚ"», σημειώνει χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωσή του ο ΛΑ.Ο.Σ. και επαναλαμβάνει ότι «η Ελλάδα έχασε μία χρυσή ευκαιρία, γιατί κάποιοι δεν διαχειρίστηκαν καλά το θέμα ή δεν ήθελαν να το διαχειριστούν».
«Η Ελλάδα σήμερα θα μπορούσε να έχει μια οικουμενική κυβέρνηση με έναν πρωθυπουργό κοινής αποδοχής. Αντί αυτού έχει πάλι Παπανδρέου, αλλά μαζί του το βαθύ ΠΑΣΟΚ με ό,τι συνεπάγεται», σχολίασε ο πρόεδρος του κόμματος Γ. Καρατζαφέρης, κάνοντας λόγο για «πονηρή κίνηση» από τον Παπανδρέου, «αναποτελεσματική όμως για τις ανάγκες της χώρας».
ΣΥΝ: Η ιλαροτραγωδία συνεχίζεται
«Η ιλαροτραγωδία που ζούμε τις τελευταίες ημέρες συνεχίζεται με τον σημερινό ανασχηματισμό», ήταν το σχόλιο του Συνασπισμού για το νέο κυβερνητικό σχήμα και όπως εκτιμά, τίποτα δεν φαίνεται ικανό να ανακόψει την πορεία προς την πλήρη κατάρρευση της κυβέρνησης.
ΔΗΜΑΡ: Προσωρινός εξωραϊσμός της εικόνας
«Με την πολιτική που επί 20 μήνες εφάρμοσε η κυβέρνηση, η χώρα και η κοινωνία είναι αντιμέτωπη με τον άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης. Το περιεχόμενο αυτής της πολιτικής πρέπει να αλλάξει», τόνισε από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά.
Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ το μόνο που μπορεί να κάνει ο ανασχηματισμός είναι ο προσωρινός εξωραϊσμός της εικόνας, ωστόσο ο εξωραϊσμός αυτός δεν θα έχει αντοχή.
Δημοκρατική Συμμαχία: Εκλογική κυβέρνηση μετατάξεων και ισορροπιών
Εκλογική κυβέρνηση μετατάξεων και ισορροπιών χαρακτήρισε το νέο κυβερνητικό σχήμα ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Γιάννης Οικονόμου, σημειώνοντας ότι «ο ανασχηματισμός ήταν το αποτέλεσμα της προσπάθειας του κ. Παπανδρέου να επιβιώσει στην κοινοβουλευτική του ομάδα».
«Το βασικό ζητούμενο για τη χώρα παραμένει η αποφυγή της χρεωκοπίας και η κινητοποίηση», όπως είπε, για το σκοπό αυτό, «όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου, στη βάση της ειλικρίνειας και των συγκεκριμένων πολιτικών που απαιτούνται προκειμένου να πετύχουμε».
Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών: Απελπισμένη προσπάθεια εσωκομματικής ισορροπίας
Για «απελπισμένη προσπάθεια εξουσιαστικής εσωκομματικής ισορροπίας» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Αρματος Πολιτών Γιάννης Δημαρας.
Παρατήρησε ακόμη ότι «ιστορικά, το όποιο κομματικό, μωροφιλόδοξο σχέδιο των επικυρίαρχων είναι βέβαιο ότι επιφέρει δεινά στην πατρίδα» και κατέληξε πως «κυρίαρχος για το μέλλον της χώρας είναι, όπως συνταγματικά και ρητά αναφέρεται, ο λαός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου