Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Στη σέντρα «βαρόνοι» του στοιχήματος

Στη σέντρα «βαρόνοι» του στοιχήματος
«Βαριά» ονόματα από τον χώρο του ποδοσφαίρου, που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση των 41 «στημένων αγώνων» της ΟΥΕΦΑ, οδηγούνται σήμερα το πρωί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, καθώς συνελήφθησαν χθες σε μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας και των εισαγγελέων του τμήματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, οι οποίοι διενεργούν πολύμηνη έρευνα για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο.
Οι συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο προανάκρισης, με τη διαδικασία που ορίζει ο νόμος για το οργανωμένο έγκλημα, γνωστός ως τρομονόμος, καθώς – σύμφωνα με πληροφορίες- οι συλληφθέντες φέρονται πως είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση που διενεργούσε στοιχηματική απάτη, ενώ διερευνάται επίσης εάν ξέπλεναν και μαύρο χρήμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συνελήφθησαν ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, ο πρόεδρος της Καβάλας, Σταύρος Ψωμιάδης, ο μεγαλομέτοχος της Ηλιούπολης, Γιώργος Τσακογιάννης, ο πρόεδρος της Ηλιούπολης, Νίκος Χάλκος, ο προπονητής Νίκος Παντέλης, οι ποδοσφαιριστές Δημήτρης Ζαβαντίας και Θανάσης Ντότσης, οι μπουκμέικερ Ανδρέας Δημόπουλος, Νίκος Καρακούλιας και ο σωματοφύλακας του Μπέου, Νίκος Ζαμάνης.
Σύμφωνα, επίσης, με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, στο σπίτι του Γιώργου Τσακογιάννη βρέθηκαν δύο πυροβόλα όπλα, τα οποία μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ασφάλειας.
Οι συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, με την ογκωδέστατη δικογραφία, στην οποία περιλαμβάνονται περίπου 80 άτομα, που έχει σχηματιστεί εναντίον τους, προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις…
Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές, στη δικογραφία υπάρχουν σοβαρά στοιχεία και καταθέσεις μαρτύρων που εμπλέκουν τους συλληφθέντες σε «στημένους» αγώνες ποδοσφαίρου.
Την έρευνα διενεργούσε το τμήμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος, ενώ χθες έγιναν έφοδοι αστυνομικών, παρουσία εισαγγελέα, σε σπίτια και γραφεία εμπλεκομένων στην υπόθεση.
Την δικαστική έρευνα, που ξεκίνησε ύστερα από τις καταγγελίες και τα στοιχεία της ΟΥΕΦΑ για «στημένους» ποδοσφαιρικούς αγώνες, συντόνιζε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου.
Είναι η πρώτη φορά από το 2009, όταν διαβιβάστηκαν στην ελληνική δικαιοσύνη τα στοιχεία της ΟΥΕΦΑ που οι Αρχές έχουν στα χέρια τους σοβαρά στοιχεία, τα οποία, όπως εκτιμάται, μπορούν θα «δέσουν» κακουργηματικές κατηγορίες σε βάρος των συλληφθέντων.
Να σημειωθεί ότι πρόσφατα το τμήμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας άσκησε ποινικές διώξεις για απάτη σε οκτώ από τους δεκαπέντε παίχτες του Στοιχήματος, οι οποίοι θα δικαστούν σε Τριμελές Πλημμελειοδικείο, καθώς φέρονται ότι κέρδισαν μεγάλα χρηματικά ποσά στοιχηματίζοντας σε «ύποπτους» αγώνες ποδοσφαίρου της Σούπερ Λίγκας και της Football League.
Για τους υπόλοιπους επτά, που είχαν επίσης κληθεί με την ιδιότητα του υπόπτου στην ίδια υπόθεση, η έρευνα διαχωρίστηκε και θα παραμείνει ανοικτή, προκειμένου να συνενωθεί με το σκέλος της δικογραφίας που αφορά πρόσωπα που «έστηναν» τους συγκεκριμένους αγώνες, καθώς προκύπτουν ενδείξεις για κακουργηματική απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας άνοιξαν λογαριασμοί τουλάχιστον είκοσι προέδρων ποδοσφαιρικών ομάδων, οι οποίες συγκαταλέγονταν στη λίστα με τις καταγγελίες για «στημένους» αγώνες της ΟΥΕΦΑ, καθώς και λογαριασμοί ποδοσφαιριστών, παραγόντων αλλά και μεσαζόντων του ποδοσφαίρου.
Η δικαστική έρευνα είχε επικεντρωθεί στα στοιχεία της ΟΥΕΦΑ για «στημένους» ποδοσφαιρικούς αγώνες, αλλά και στον εντοπισμό προσώπων που φέρονται να έχουν παίξει τον ρόλο του «μεσάζοντα» και συγκεκριμένα για όσους διοχέτευαν πληροφορίες για τα αποτελέσματα των αγώνων.
Σε εξέλιξη είναι η δικαστική έρευνα για τα πρόσωπα που στοιχημάτισαν σε «στημένα» παιχνίδια μέσω ίντερνετ και είναι η λεγόμενη «ιντερνετική ή διαδικτυακή απάτη».
Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας ελέγχονται ύποπτα δελτία και αναζητούνται στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς φέρεται να έχει συντάξει έκθεση με περίπου 1.000 πρόσωπα, τα οποία φέρονται να έχουν κερδίσει υπέρογκα ποσά, στοιχηματίζοντας μέσω διαδικτύου σε «στημένους» αγώνες στο εξωτερικό.
Επίσης, φέρονται να έχουν προσαχθεί στη ΓΑΔΑ πρόεδρος ΠΑΕ της Football League, ένας Θεσσαλονικέας μάνατζερ παιχτών, καθώς και έξι μπουκμέικερ, ενώ ανώτερα στελέχη της Αστυνομίας διέψευδαν ότι ανάμεσα στους προσαχθέντες ήταν και ο γιος παράγοντα ο οποίος είχε αποκομίσει κέρδη 13,6 εκατ. ευρώ, ποντάροντας 1,6 εκατ. ευρώ στην ήττα (3-2) του Παναθηναϊκού από την Ξάνθη τον Μάρτιο του 2008. Επίσης, λέγεται πως αναζητούνται πρόεδρος ΠΑΕ της Football League και δύο ποδοσφαιριστές ομάδας της Θεσσαλονίκης.
Σε βάρος διαιτητή
Συμβόλαιο θανάτου
Τρεις από τους συλληφθέντες, οι οποίοι κατηγορούνται για στοιχηματική απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν και άλλη κατηγορία. Καταφανώς βαρύτερη: Αυτή της σύστασης εγκληματικής ομάδας. Διότι λέγεται ότι στα χέρια των αστυνομικών Αρχών υπάρχουν κασέτες με καταγεγραμμένες συνομιλίες στις οποίες ακούγονται πως ετοίμαζαν συμβόλαιο θανάτου σε βάρος Ελληνα πρώην διαιτητή (!), με το έργο εκτέλεσης να το αναλαμβάνουν Τσετσένοι κακοποιοί.
Είχαν μπει στο μάτι λόγω της συμπεριφοράς τους
 
Η… πρόσκλησή του έγινε αμέσως πράξη
«Ελάτε να με συλλάβετε», φώναζε με ειρωνικό ύφος ο Αχιλλέας Μπέος πριν από τρία 24ωρα, παρεμβαίνοντας σε τηλεοπτική εκπομπή. Χθες, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου, ο οποίος έχει μπει στο μάτι της ΟΥΕΦΑ, όντας τότε πρόεδρος της ομάδας της Ν. Σμύρνης, για το ευρωπαϊκό ματς Πανιωνίου – Ντιναμό Τιφλίδας (5-2) από το 2004, για το «διπλό ημίχρονο, άσος τελικό», συνελήφθη.
 
Είχε ακριβά γούστα
Από μικρός στα βάσανα ο Σταύρος Ψωμιάδης. Ο γιος του Μάκη Ψωμιάδη, στα 25 του χρόνια, έγινε ο νεότερος πρόεδρος ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας. Και κυκλοφορούσε πάντα με πανάκριβα αυτοκίνητα. Και έκανε ακριβά δώρα και στον πατέρα του. Οπως έγινε στις 15/12/2009, ημέρα γενεθλίων του Μάκη Ψωμιάδη, στον οποίο… δώρισε τον Μουντιαλικό Εμπι Σμολάρεκ.
Ο προπονητής
Ο Νίκος Παντέλης έχει θητεύσει σε πολλές ομάδες. Κυρίως της Football League. Μεταξύ άλλων έχει δουλέψει και στην Ηλιούπολη, της οποίας ο μεγαλομέτοχος Γ. Τσακογιάννης και ο ? τύποις ? πρόεδρός της, Ν. Χάλκος, είναι μεταξύ των συλληφθέντων, όπως, βέβαια, και ο ίδιος οδηγήθηκε σήμερα το πρωί στην Εισαγγελία.
Γ. ΤΣΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Εχει ήδη βεβαρημένο παρελθόν
Aγρια μπλεξίματα με την Αστυνομία είχε ο Γιώργος Τσακογιάννης. Ομως δικαστικά είχε απαλλαγεί, καθώς δεν αποδείχθηκε εμπλοκή του σε καμία από τις εγκληματικές πράξεις για τις οποίες κατηγορήθηκε. Ο φερόμενος σήμερα ως εκ των πρωταγωνιστών στην υπόθεση των «στημένων» αγώνων και των παράνομων στοιχημάτων:
Είχε θεωρηθεί από την Αστυνομία ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του Νίκου Γρηγοράκου. Είχε κατηγορηθεί ως ηθικός αυτουργός στην έκρηξη τηλεχειριζόμενης βόμβας στο αυτοκίνητο του Νίκου Γρηγοράκου, πριν από τη δολοφονία του τελευταίου έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων και για έκρηξη βόμβας στο σπίτι του Γρηγοράκου στη Βάρκιζα.
Ωστόσο ο Γ. Τσακογιάννης είχε ακλόνητο άλλοθι την ημέρα της δολοφονίας του Νίκου Γρηγοράκου και την ημέρα που δολοφονήθηκε ο πατέρας του Βασίλης Γρηγοράκος. Την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας ο Τσακογιάννης την αρνήθηκε όταν συνελήφθη και οδηγήθηκε στον ανακριτή. Υποστήριξε ότι η δίωξη σε βάρος του ασκήθηκε χωρίς κανένα στοιχείο και βασίστηκε μόνο στις καταγγελίες της οικογένειας των θυμάτων.
Τον Νοέμβριο του 1999 ο Γιώργος Τσακογιάννης είχε συλληφθεί ως δράστης της απόπειρας δολοφονίας του 25χρονου Κώστα Λούτζη, που θεωρούνταν από την αστυνομία μέλος συμμορίας νονών της νύχτας με καθήκοντα εισπράκτορα. Στη φυλακή όμως έμεινε μόνο τρεις μήνες και βγήκε με εγγύηση 50 εκατομμυρίων δραχμών. Ο Τσακογιάννης στη φυλακή έμεινε στο ίδιο κελί με τον Αμερικανό Πίτερ Σέντομ, ο οποίος είχε εμπλέξει σε υπόθεση εμπορίας κοκαΐνης τον Βασίλη Γρηγοράκο.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου