Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Νέα Ηλεκτρονική Υπηρεσία προς τους πολίτες για την υποβολή αιτημάτων προς το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων.

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στο πλαίσιο της υλοποίησης της ψηφιακής πολιτικής, προσφέρει στους πολίτες τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων και παρακολούθησης της πορείας τους ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής του πύλης.

Ο πολίτης έχει τη δυνατότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, 7 ημέρες την εβδομάδα να υποβάλει τις αιτήσεις από το σπίτι του χωρίς να χρειάζεται να μεταβεί αυτοπροσώπως στο κτίριο της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου, πραγματοποιώντας είσοδο στην πύλη https://mydocs.minedu.gov.gr και λαμβάνοντας τη στιγμή εκείνη και τον αριθμό πρωτοκόλλου της.

Η ταυτοποίησή του γίνεται μέσω του TaxisNet, οπότε είναι απαραίτητο το αντίστοιχο όνομα χρήστη και ο κωδικός που του έχουν χορηγηθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Προσεχώς αλλαγές στα διπλώματα - Οδήγηση μοτοσυκλέτας με δίπλωμα αυτοκινήτου

Στη διαδικασία επικοινωνίας με το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, σχετικά με την αλλαγή της νομοθεσίας οδήγησης μοτοσικλετών βρίσκονται οι εισαγωγείς δικύκλων
Συγκεκριμένα σύμφωνα με δημοσιεύμα του News247.gr, η πρόταση που έχει «τεθεί στο τραπέζι» και που εξετάζεται πολύ σοβαρά, είναι οι κάτοχοι διπλώματος αυτοκινήτου να μπορούν να οδηγήσουν μοτοσικλέτας έως 125 κ.εκ. Η πρόταση αυτή δεν έχει τεθεί αυθαίρετα, διότι σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Βέλγιο και Πολωνία, έχουν ακριβώς τέτοια νομοθεσία, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις όσον αφορά στα τροχαία ατυχήματα. Πάντως, η ασφαλιστική δικλείδα για να ισχύσει κάτι τέτοιο, είναι οι κάτοχοι διπλώματος αυτοκινήτου να το έχουν τουλάχιστον μια 5ετία, ώστε να αποκλείονται αυτομάτως 18χρονοι να μπορούν να οδηγήσουν με αυτόν τον τρόπο μοτοσικλέτα. Κατά συνέπεια, χρήση του δικαιώματος θα μπορούν να κάνουν όσοι είναι άνω των 23 ετών, δείχνοντας μεγαλύτερη ωριμότητα. Πάντως, αυτή τη στιγμή, δύο μόνο μοτοσικλέτες στη χώρα μας μπορούν να οδηγηθούν με δίπλωμα αυτοκινήτου: Piaggio MP3 LT και Metropolis 400i LFE. Κι αυτό διότι είναι μεν με τρεις τροχούς (δύο μπροστά ένας πίσω), εντούτοις λόγω μακριού μεταξονίου ταξινομούνται ως τετράκυκλα.

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Υπ. Ενέργειας για συνεργασία ΔΕΗ-CMEC: Το project δεν εμποδίζεται από την παραχώρηση του ορυχείου της Βεύης σε ιδιώτες

Τη διαβεβαίωση ότι το κοινό project Μελίτη ΙΙ της ΔΕΗ και της κινεζικής CMEC δεν εμποδίζεται από την παραχώρηση του δημόσιου λιγνιτωρυχείου της Βεύης σε ιδιώτες, η οποία θα πραγματοποιηθεί έπειτα από έγκυρη και νόμιμη διαδικασία, έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, το κοινό project ΔΕΗ-CMEC “δεν εμποδίζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο από την παραχώρηση του ορυχείου σε ιδιώτες, η οποία θα γίνει με έγκυρο διεθνή διαγωνισμό, καθώς η ΔΕΗ μπορεί απρόσκοπτα να αξιοποιήσει το μερίδιο που της αναλογεί”.

Όπως αναφέρεται, το ζήτημα της συνεκμετάλλευσης του όμορου κοιτάσματος αφορά το απώτερο μέλλον, όταν επιλεγεί ο ιδιώτης ανάδοχος με έγκυρο και διαφανή διεθνή διαγωνισμό.

Επισημαίνει το ειδικό καθεστώς παραχώρησης του ορυχείου της Βεύης, καθώς το ένα μέρος του ορυχείου έχει νομίμως παραχωρηθεί στη ΔΕΗ και “το άλλο μέρος είχε γίνει απόπειρα να παραχωρηθεί σε ιδιώτη με αδιαφανείς διαδικασίες”.

Σημειώνεται ότι το δημόσιο λιγνιτωρυχείο Βεύης, που έως το 2003 είχε παραχωρηθεί στην εταιρεία ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ (πρώην ορυχείο Βαρβούτη), η οποία πωλούσε τον λιγνίτη στη ΔΕΗ, αποτελεί τμήμα του ενιαίου κοιτάσματος Βεύης, ενώ το δικαίωμα εκμετάλλευσης του υπόλοιπου κοιτάσματος έχει παραχωρηθεί στη ΔΕΗ για την τροφοδοσία της λιγνιτικής μονάδας της Μελίτης στη Φλώρινα.

Η “οδύσσεια” του συγκεκριμένου λιγνιτωρυχείου μετρά σχεδόν 14 χρόνια, ενώ το 2010 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δημοσίευσε δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για απευθείας σύμβαση εκμίσθωσής του, με μόνη απαίτηση να διατίθενται εχέγγυα για τη διενέργεια έρευνας και εκμετάλλευσης...

Α.Ζ.
Πηγή: ΑΥΓΗ

Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Δίχως τη Βεύη η Μελίτη ΙΙ μένει χωρίς καύσιμο - Η "γεωγραφία" των λιγνιτών της Φλώρινας

Πρακτικά αδύνατη είναι η υλοποίηση του project Μελίτη 2, χωρίς τη συμμετοχή εξαρχής του ορυχείου της Βεύης, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι η μονάδα θα κατασκευαστεί χωρίς να έχει εξασφαλισμένο καύσιμο. Αυτό επισημαίνουν πηγές της αγοράς αλλά και της ΔΕΗ που είναι σε άμεση γνώση των δεδομένων που επικρατούν αυτή τη στιγμή στο λεκανοπέδιο της Φλώρινας.

Όπως άλλωστε επισημαίνουν πηγές της ΔΕΗ, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία άλλη διαθέσιμη πηγή λιγνίτη, πλην του ορυχείου της Αχλάδας, από το οποίο και τροφοδοτείται με λιγνίτη η Μελίτη 1. «Εάν υπήρχαν διαθέσιμα άλλα ορυχεία της ΔΕΗ, θα μπορούσαμε να τροφοδοτούμε αυτή τη στιγμή τη Μελίτη 1, όμως αυτό δε συμβαίνει» αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της ΔΕΗ.

Πως όμως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα γύρω από τα ορυχεία της Φλώρινας που καθιστούν εκ των ων ουκ άνευ τη συμμετοχή της Βεύης στο περίφημο project Μελίτη2;

Στην περιοχή η ΔΕΗ έχει μέχρι το 2023 τα δικαιώματα για τρία ορυχεία. Το πρώτο είναι το περίφημο Κλειδί, το οποίο ωστόσο αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, εξαιτίας κατολισθήσεων. Η κατάσταση στο συγκεκριμένο ορυχείο χαρακτηρίζεται από κάποιους ως μη αναστρέψιμη, ενώ σε κάποια σημεία έχουν δημιουργηθεί λίμνες βάθους αρκετών μέτρων. Το πως, εάν και πότε μπορεί να επαναλειτουργήσει το συγκεκριμένο ορυχείο που τροφοδοτούσε τη μονάδα της Μελίτης, παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Το δεύτερο ορυχείο της ΔΕΗ είναι ένα τμήμα της Βεύης. Εδώ τα πράγματα είναι περίπλοκα καθώς για το συγκεκριμένο ορυχείο υπάρχουν δύο επιλογές ώστε να ξεκινήσει η εξόρυξη. Η πρώτη είναι η εκμετάλλευση να γίνει μαζί με το ιδιωτικό κομμάτι της Βεύης και μάλιστα οι ποσότητες του τμήματος της ΔΕΗ σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να εξορυχθούν προς το τέλος. Η άλλη επιλογή είναι η εξόρυξη να ξεκινήσει από την άλλη πλευρά του λόφου. Ωστόσο για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αποφασιστεί η μετεγκατάσταση του χωριού Βεύη, μια διαδικασία που στην καλύτερη των περιπτώσεων και χωρίς δικαστικές εμπλοκές θα χρειαστεί τουλάχιστον 5 έτη. Η εμπειρία πάντως έχει δείξει ότι συνήθως αυτές οι διαδικασίες κρατούν περί τα 10 έτη.

Το τρίτο ορυχείο τα δικαιώματα του οποίου έχει η ΔΕΗ είναι οι Λόφοι, για το οποίο όμως υπάρχουν πολλά ερωτηματικά σε σχέση με τις ποσότητες και την ποιότητα του λιγνίτη που εσωκλείει.

Αντίθετα το ορυχείο της Βεύης που ήρθε στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης του ΥΠΕΝ να προχωρήσει σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, περιέχει σύμφωνα με τις αναλύσεις που έχουν γίνει τον υψηλότερο θερμιδικά λιγνίτη στη χώρα και μπορεί να τροφοδοτήσει με την υψηλότερη αποδοτικότητα οποιαδήποτε θερμική μονάδα της χώρας, όπως λένε οι γνωρίζοντες.

Πλέον απομένει να φανεί ποια θα είναι τα επόμενα βήματα από την πλευρά του υπουργείου για το θέμα του διαγωνισμού, με δεδομένο ότι υπάρχει υπογεγραμμένη σύμβαση και οι προσφυγές κατά του διαγωνισμού έχουν απορριφθεί τελεσίδικα από τη δικαιοσύνη, ενώ  το θέμα της Βεύης έχει έρθει δύο φορές στην αρμόδια επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της βουλής.

 

Πηγή: energypress.gr

Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Παναγιωτάκης : "Το project Μελίτη θα γίνει και θα είναι ντάλα μεσημέρι - Το θέμα της Βεύης δεν έχει κλείσει"

Του Γιώργου Φιντικάκη
Την βεβαιότητά του ότι το σχέδιο Μελίτη παραμένει ζωντανό, ότι θα προχωρήσει, και ότι χαίρει της απόλυτης στήριξης του Πρωθυπουργού εκφράζει μέσω του "Energypress" ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης.
Αναγνωρίζει την σημασία της ανακοίνωσης Σταθάκη να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος της Βεύης, εκτιμά ωστόσο ότι δεν επηρεάζει την κεντρική επιλογή της κυβέρνησης για συνεργασία με τους Κινέζους της CMEC στην δημιουργία της Μελίτης ΙΙ, θυμίζοντας τα λόγια του Πρωθυπουργού, ότι αυτή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία.
"Το σχέδιο Μελίτη θα γίνει και θα είναι ντάλα μεσημέρι", λέει ο πρόεδρος της ΔΕΗ παραφράζοντας την γνωστή φράση του παλαιού κομμουνιστή Κώστα Λουλέ, την οποία έχουν συχνά χρησιμοποιήσει τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και υπουργοί της κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα ο Παναγιωτάκης αναγνωρίζει ότι η ανακοίνωση Σταθάκη θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα, θεωρεί όμως ότι το θέμα Βεύη δεν έχει κλείσει, και πως όταν συνυπολογιστούν τα υπερ και τα κατά της επένδυσης στη Μελίτη ΙΙ θα υπάρξει ενδεχομένως διαφορετική προσέγγιση. Χαρακτηρίζει πολύ καλές τις σχέσεις του με τον υπουργό Ενέργειας, παραπέμπει στα όσα ο τελευταίος δήλωσε την Παρασκευή από την Κοζάνη -όπου υπερασπίστηκε το δικαίωμα της διοίκησης της ΔΕΗ να εκφράζει ακόμη και κριτικές θέσεις απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές- και σε κάθε περίπτωση θεωρεί ότι δεν είναι η ώρα για εντάσεις.
Δηλώνει αισόδοξος για τις εξελίξεις, και ότι συνεχίζει να εργάζεται για το project με τους Κινέζους, δίχως αυτό να σημαίνει πως δεν αντιλαμβάνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανέκεθαν ενστάσεις ως προς την παραχώρηση του συγκεκριμένου ορυχείου. Στην πραγματικότητα ο επικεφαλής της ΔΕΗ δεν σκοπεύει σε αυτή την φάση να σηκώσει τους τόνους, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται κάποιο σχόλιο ως προς τα τεκταινόμενα, ακόμη και μέσω της αυριανής ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ για το 2016.
Διαφορετικά, θα τοποθετηθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου και έχει κληθεί από την ΝΔ να δώσει εξηγήσεις για την σημερινή κατάσταση της ΔΕΗ, δίχως όμως ακόμη να έχει επιλεγεί η ημέρα. Ανάλογα με το πρόγραμμα της Επιτροπής, όπως λένε μέλη της στο "Energypress", η ακρόαση Παναγιωτάκη θα μπορούσε να γίνει στην γρηγορότερη περίπτωση στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, διαφορετικά θα παραπεμφθεί για μετά το Πάσχα.
Άγριο παιχνίδι
Σε αυτή την φάση η διοίκηση της ΔΕΗ δείχνει διατεθειμένη να αποφύγει να εμπλακεί σε πολιτικά παιχνίδια, σαν αυτά που παίζονται τις τελευταίες ημέρες με πρωταγωνιστές κυρίως κομματικά στελέχη. Ο λόγος για τον Νίκο Καιμάκη, που ανήκει στο περιβάλλον Σκουρλέτη, είναι επικεφαλής του Τμήματος Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου του ΑΔΜΗΕ, και με άρθρο του στο προσωπικό του blog, επέρριψε ευθύνες στον κ. Παναγιωτάκη για την μέχρι τώρα πορεία της διαπραγμάτευσης και την επικείμενη πώληση μονάδων.
Στην πράξη πάντως, αυτό που όλοι αναγνωρίζουν στην ΔΕΗ, είναι ότι κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ ακονίζουν τα μαχαίρια και αναζητούν εξιλαστήρια θύματα, αφού η επικείμενη πώληση μονάδων της δεν χωνεύεται εύκολα. Σύμφωνα με την ίδια ανάγνωση, κάποιοι στο κομματικό επίπεδο διαθέτουν τέτοιο μηχανισμό ώστε να δημιουργούν εντάσεις, θεωρείται ωστόσο ότι αυτές είναι απόλυτα διαχειρίσιμες, εφόσον πάντα η συνεργασία με τους Κινέζους έχει την στήριξη του Πρωθυπουργού.
Ετερο θέμα που πρέπει να μπει στην εξίσωση αφορά στην ανακοίνωση της εταιρείας Ακτωρ, σύμφωνα με την οποία υπάρχει υπογεγραμμένη σύμβαση με το Δημόσιο για την παραχώρηση της Βεύης από την 1η Δεκεμβρίου του 2014. Επισημαίνει μάλιστα η εταιρεία ότι οι καθυστερήσεις στην προώθηση της σύμβασης στη Βουλή οδήγησαν σε απώλειες εκατομμυρίων για το Δημόσιο. Με άλλα λόγια, όσοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις εκτιμούν ότι το παιχνίδι έχει αγριέψει, και ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζεται και το επιχειρηματικό στοιχείο της ιστορίας.
Τα αγκάθια
Ανεξάρτητα πάντως των όσων λέει η διοίκηση της ΔΕΗ, είναι σίγουρο ότι η ανακοίνωση Σταθάκη δημιουργεί εκ των πραγμάτων ένα νέο σοβαρό "αγκάθι" στην υπόθεση της Μελίτη ΙΙ. Είναι εξαιρετικά απίθανο να πάρουν οι ΚΙνέζοι, χωρίς να έχει λυθεί το θέμα της τροφοδοσίας της μονάδας, την επιχειρηματική απόφαση συνεργασίας με τη ΔΕΗ για την κατασκευή της. Το λιγνιτωρυχείο της Βεύης διαδραματίζει κομβικό ρόλο καθώς διασφαλίζει την τροφοδοσία των δύο μονάδων της Μελίτης (της υφιστάμενης και της μελλοντικής, όποτε και αν δημιουργηθεί) και μάλιστα με "καλής ποιότητας" λιγνίτη.
Κατά την παρουσίαση μάλιστα του project το περασμένο Φθινόπωρο, η διοίκηση της ΔΕΗ είχε κάνει σαφές ότι επιθυμούσε να λήξει γρήγορα η εκκρεμότητα και προσέβλεπε στη συνεργασία των παραχωρησιούχων στη νέα κοινή εταιρεία. "Θα ζητήσουμε από τον Πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει το θέμα της Βεύης", είχε χαρακτηριστικά αναφέρει τότε ο πρόεδρος της ΔΕΗ.
Πέραν της Βεύης, τα άλλα ορυχεία που μπορούν να προμηθεύσουν τις μονάδες Μελίτη Ι και ΙΙ, με λιγνίτη και που, υπ’ αυτό το πρίσμα, θα μπορούσαν να ενταχθούν στο σχήμα της ΔΕΗ με την CMEC, είναι:
  • Το ορυχείο "Αχλάδα" που ανήκει στην εταιρεία "Λιγνιτωρυχεία Αχλάδα Α.Ε.", το οποίο τροφοδοτεί και σήμερα τη "Μελίτη Ι", και μέχρι πριν λίγο καιρό το εκμεταλλευόταν εργολαβικά η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – ΤΕΡΝΑ μετά από συμφωνία με τον παραχωρησιούχο. Σήμερα έχει εγκατασταθεί άλλος υπεργολάβος.
  • Το ορυχείο στη θέση "Κλειδί" που ανήκει στη ΔΕΗ και το οποίο παραμένει ανενεργό, καθώς για να λειτουργήσει θα πρέπει να γίνει μετεγκατάσταση των οικισμών που εμποδίζουν την ανάπτυξή του.
  • Το μικρό τμήμα του ορυχείου της "Βεύης" (περίπου το 40%) που ανήκει στη ΔΕΗ (είναι κλειστό επί 15 χρόνια).
Τα πράγματα πάντως περιπλέκονται, όχι μόνο μετά την χθεσινή εξέλιξη, αλλά και για δύο επιπλέον λόγους. Αφενός επειδή στις προς πώληση μονάδες της ΔΕΗ, συζητείται να ενταχθεί τελικά και η Μελίτη Ι, που σημαίνει ότι θα "βγει" από το ελληνοκινεζικό σχήμα. Αφετέρου εφόσον προκύψει εμπλοκή ως προς την έγκριση της πιστοποίησης του ΑΔΜΗΕ από την Κομισιόν λόγω της συμμετοχής του κινεζικού Δημοσίου στη State Grid που εξαγοράζει το 24%, όσο και στη CMEC που θα αποτελεί μελλοντικό συνεταίρο της ΔΕΗ.
Πηγή: energypress.gr

Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Νέος διαγωνισμός για το λιγνιτικό κοίτασμα στη Βεύη – «Καταργείται» η παραχώρηση στην ΑΚΤΩΡ - Στον αέρα η Μελίτη ΙΙ

Την πρόθεσή του να μην φέρει ποτέ στη Βουλή προς κύρωση τη σύμβαση που είχε συνάψει το 2014 το ΥΠΕΝ με την πλειοδότρια εταιρεία ΑΚΤΩΡ για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος της Βεύης και, αντίθετα, να προκηρύξει νέο διεθνή διαγωνισμό, δημοσιοποίησε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Η δημοσιοποίηση έγινε με ανακοίνωση διάψευσης δημοσιεύματος που αναφερόταν στη συμφωνία της ΔΕΗ με την Κινεζική CMEC για τη μονάδα Μελίτη ΙΙ, όπου μεταξύ άλλων ο κ. Σταθάκης αναφέρει: «Το ΥΠΕΝ διευκρινίζει ότι το τμήμα του κοιτάσματος της Βεύης, το οποίο έχει παραχωρηθεί με αδιαφανείς διαδικασίες σε ιδιώτες χωρίς διεθνή διαγωνισμό, θα επαναπροκηρυχθεί  με νόμιμο τρόπο».

Εκ των πραγμάτων ωστόσο, δημιουργείται πράγματι νέο σοβαρό "αγκάθι" στην υπόθεση της μονάδας Μελίτη ΙΙ καθώς θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να πάρουν οι ΚΙνέζοι, χωρίς να έχει λυθεί το θέμα της τροφοδοσίας της μονάδας, την επιχειρηματική απόφαση συνεργασίας με τη ΔΕΗ για την κατασκευή της.

Μετά την τροπή που παίρνει η υπόθεση αναμένεται επίσης η αντίδραση της ΑΚΤΩΡ (βλέπε εδώ τη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας) η οποία όπως προαναφέρθηκε έχει υπογεγραμμένη σύμβαση με το ΥΠΕΝ από την οποία προφανώς έχουν προκύψει δικαιώματα για την εταιρεία.

Ειδικότερα, η εκμετάλλευση του ορυχείου της Βεύης είχε κατακυρωθεί στην ΑΚΤΩΡ, και είχε μάλιστα υπογραφεί σύμβαση με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το Δεκέμβριο του 2014 από τον τότε υφυπουργό Μάκη Παπαγεωργίου, εντούτοις η συμφωνία αυτή ποτέ δεν πέρασε από τη Βουλή καθώς μεσολάβησαν οι εκλογικές αναμετρήσεις, η έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και το πάγωμα της διαδικασίας που είναι απαραίτητη για να ολοκληρωθεί η παραχώρηση. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η ΑΚΤΩΡ ουδέποτε εγκαταστάθηκε ως παραχωρησιούχος της Βεύης.

Οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι ο Όμιλος Μπόμπολα είχε θέσει επανειλημμένως το θέμα και είχε ζητήσει να ολοκληρωθεί η παραχώρηση με την κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή. 

Κομβικός ρόλος

Το λιγνιτωρυχείο της Βεύης διαδραματίζει κομβικό ρόλο καθώς διασφαλίζει την τροφοδοσία των δύο μονάδων της Μελίτης (της υφιστάμενης και της μελλοντικής, οψέποτε δημιουργηθεί) και μάλιστα με «καλής ποιότητας» λιγνίτη.

Τα ορυχεία που μπορούν να προμηθεύσουν τις συγκεκριμένες μονάδες με λιγνίτη και που, υπ’ αυτό το πρίσμα, θα μπορούσαν να ενταχθούν στο σχήμα της ΔΕΗ με την CMEC για την κατασκευή της Μελίτη ΙΙ, είναι:

Το ορυχείο "Αχλάδα" που ανήκει στην εταιρεία "Λιγνιτωρυχεία Αχλάδα Α.Ε.", το οποίο τροφοδοτεί και σήμερα τη "Μελίτη Ι", και μέχρι πριν λίγο καιρό το εκμεταλλευόταν εργολαβικά η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – ΤΕΡΝΑ μετά από συμφωνία με τον παραχωρησιούχο, ενώ σήμερα έχει εγκατασταθεί άλλος υπεργολάβος.Το ορυχείο στη θέση "Κλειδί" που ανήκει στη ΔΕΗ και το οποίο παραμένει ανενεργό καθώς για να λειτουργήσει θα πρέπει να γίνει μετεγκατάσταση των οικισμών που εμποδίζουν την ανάπτυξή του.Το μικρό τμήμα του ορυχείου της "Βεύης" (περίπου το 40%) που ανήκει στη ΔΕΗ (είναι κλειστό επί 15 χρόνια).Το υπόλοιπο και μεγαλύτερο τμήμα του ορυχείου της "Βεύης" (περίπου 60%) που είχε αρχικά κατακυρωθεί στην ΑΚΤΩΡ και που τώρα θα βγάλει σε νέο διαγωνισμό το ΥΠΕΝ

Εμπόδια για τη Μελίτη ΙΙ

Είναι βέβαιον ότι η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τη Βεύη δημιουργεί νέα δεδομένα για την προοπτική κατασκευής της μονάδας Μελίτη ΙΙ και την εν γένει συμφωνία των Κινέζων με τη ΔΕΗ.

Κατά την παρουσίαση του project η διοίκηση της ΔΕΗ είχε κάνει σαφές ότι επιθυμούσε να λήξει γρήγορα η εκκρεμότητα και προσέβλεπε στη συνεργασία των παραχωρησιούχων στη νέα κοινή εταιρεία.

«Θα ζητήσουμε από τον πρωθυπουργό κατά την συνάντησή μας να ξεκαθαρίσει το θέμα της Βεύης» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης εις επήκοον του αντιπροέδρου της ΑΚΤΩΡ Δημήτρη Κούτρα ο οποίος παρέστη στην υπογραφή του μνημονίου, όπως και ο επικεφαλής της ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης, παρουσιαζόμενοι από τον κ. Παναγιωτάκη ως «ιδιώτες με τους οποίους θα συνεργαστούμε στο Project Μελίτη».

Για να συνεργαστούν ωστόσο οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες με τη ΔΕΗ και την CMEC στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί για την περιοχή της Μελίτης, προϋπόθεση βεβαίως αποτελεί το να έχουν την εκμετάλλευση του ορυχείου της «μεγάλης Βεύης» (αποτελεί το 60% του συνολικού κοιτάσματος) ώστε να εισφέρουν το asset αυτό, το οποίο είναι εντελώς απαραίτητο για την τροφοδοσία των μονάδων, στο κοινό εταιρικό σχήμα.

Ιστορία για το βιβλίο Γκίνες

Η περίπτωση του ορυχείου της Βεύης μπορεί εύκολα να δώσει μια θέση στην Ελλάδα στο βιβλίο Γκίνες με δεδομένο ότι κυβερνήσεις δύο κομμάτων και συνολικά πέντε υπουργοί Aνάπτυξης και Eνέργειας δεν κατάφεραν επί δέκα χρόνια να ολοκληρώσουν έναν διαγωνισμό μίσθωσης του ορυχείου της περιοχής σε ιδιώτη επενδυτή. 

Κατά το παρελθόν την εκμετάλλευσή του είχε η εταιρεία ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ (Κ. Βαρβούτης). Μετά την πτώχευση της εταιρείας το λιγνιτωρυχείο περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλά έμενε ανενεργό για 15 περίπου χρόνια.

Η πρώτη προκήρυξη του διαγωνισμού που πέρασε στη συνέχεια από 40 κύματα έγινε στις 24 Μαΐου 2006, επί υπουργίας Δημήτρη Σιούφα. Ωστόσο στην ουσία διεξήχθησαν δύο διαγωνιστικές διαδικασίες, καθώς μετά το 2009 ο τότε υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, προχώρησε σε ακύρωση του πρώτου διαγωνισμού και στην προκήρυξη δεύτερου με διαφορετική μεθοδολογία.

Εν τέλει και μετά την εκδίκαση προσφυγής στο ΣτΕ κατά του κύρους του διαγωνισμού, ο πρώην υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου επικύρωσε τον Αύγουστο του 2013 τα πρακτικά της επιτροπής αξιολόγησης η οποία είχε οριστεί τον Μάρτιο του 2010 με επικεφαλής τον καθηγητή Παναγιώτη Μητρόπουλο.

Το Δεκέμβριο του 2014 το ΥΠΕΝ  υπέγραψε σύμβαση με την πλειοδότρια εταιρεία ΑΚΤΩΡ. Μεσολάβησαν οι εκλογικές αναμετρήσεις, και η συγκεκριμένη σύμβαση δεν κυρώθηκε ποτέ από τη Βουλή, κάτι που είναι απαραίτητο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Πηγή: energypress.gr

Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Κύπελλο Ερασιτεχνών Ελλάδας: Ορίστηκαν οι έδρες, ημερομηνίες & ώρες έναρξης. Την Τετάρτη 5 Απριλίου στο ΔΑΚ Φλώρινας ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα η ημερομηνία  και οι ώρες για τον δεύτερο και τρίτο όμιλο.   

Τετάρτη 5/4/2017

2ος όμιλος
1. Μακεδονικός Βεύης – ΠΟ Τρίγλιας (ΔΑΚ Φλώρινας, 16.00)
2. ΠΑΟΝΕ Επταλόφου – ΑΕ Αλεξάνδρειας (Δημ. Κιλκίς, 16.00)
3. Εδεσσαϊκός – ΠΑΟ Κουφαλίων (Δημ. Έδεσσας, 16.00)

3ος όμιλος
1. ΑΕ Λευκίμμης – ΑΕΠ Καραγιαννίων (Γηπ. Λευκίμμης, 16.00)
2. Ερασιτέχνες ΠΑΣ Γιάννινα – Πυρσός Γρεβενών (ΠΕΑΚΙ Ανατολής Ιωαννίνων, 16.00)
3. Καστοριά – Θύαμις Καστρίου (δεν ορίστηκε)