Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Στάθης Κωνσταντινίδης: Η πρόκληση της Υπουργού κ. Τίνας Μπιρμπίλη, να αναβάλλει για τρίτη φορά την επίσκεψη της στη Φλώρινα δημιουργεί προβληματισμό και αγανάκτηση. Ξεπερνάει τα όρια. Ως πότε θα περιμένει η Φλώρινα την Υπουργό;

Ο κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, βουλευτής Φλώρινας της Ν.Δ., με αφορμή την αναβολή της επίσκεψης της Υπουργού κ. Τίνας Μπιρμπίλη στο Νομό Φλώρινας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η χώρα μας περνάει μία μεγάλη και βαθιά κρίση και η κοινωνική συνοχή απειλείται. Οι συνέπειες της κρίσης κλιμακώνονται και διαχέονται σε όλους τους Έλληνες πολίτες και σε κάθε τόπο. Στον τόπο μας τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Θα έλεγα, ότι ίσως είναι και χειρότερα λόγω της έλλειψης βασικών υποδομών και αναπτυξιακής προοπτικής. Γι΄ αυτό αμέσως μετά τη δεύτερη εκλογή μου επανέλαβα με έμφαση αυτό που είχα δηλώσει και στην πρώτη, ότι απαιτείται να εργαζόμαστε όλοι μαζί παραμερίζοντας ότι μας χώριζε χθες. Τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα. Αφορούν όλους μας.
Κατά  την πρώτη σύντομη θητεία μου  αναδείχτηκαν και δρομολογήθηκαν προς επίλυση βασικά προβλήματα όπως ο κάθετος άξονας της Εγνατίας Οδού, η στάγδην άρδευση, το πρώην ορυχείο της Βιολιγνίτ, τα φίλτρα και οι μονάδες αποθείωσης στις ρυπογόνες μονάδες της ΔΕΗ κ.α.
Σε  όλες τις δράσεις, πιστός στο δόγμα της ενωτικής προσπάθειας, δεν προέταξα τον εαυτό μου και συνεχίζω να τηρώ το ίδιο με συνέπεια. Δεν αντέδρασα ούτε σε προκλήσεις, ώστε να μη διαταραχθεί το κλίμα που επιθυμώ να επικρατεί.
Η πρόκληση όμως, της Υπουργού κ. Τίνας Μπιρμπίλη, να αναβάλλει για τρίτη φορά την επίσκεψη της στη Φλώρινα δημιουργεί προβληματισμό και αγανάκτηση. Ξεπερνάει τα όρια. Ως πότε θα περιμένει η Φλώρινα την Υπουργό; Τα προβλήματα άραγε μπορούν να περιμένουν; Πόσες φορές ακόμα ένας ολόκληρος Νομός θα κινητοποιεί τους φορείς του για να υποδεχτεί και να συζητήσει με την Υπουργό καίρια ζητήματα για το παρόν και το μέλλον του τόπου και τελικά θα παραμένει στα κρύα του λουτρού;
Τέτοιες συμπεριφορές δεν έχουμε βιώσει. Και  δεν πρέπει να μείνουμε απαθείς. Η  πίεση πρέπει να γίνει εντονότερη. Από όλους μας. Και από τα Μ.Μ.Ε. Γιατί είχα ακούσει διαμαρτυρίες από δημοσιογράφους για την 30λεπτη καθυστέρηση του Τομεάρχη Ενέργειας της Ν.Δ. του κ. Γιαννάκη σε προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου, ο οποίος μάλιστα ήδη βρίσκονταν στο Νομό και ακολουθούσε τη ροή του προγράμματος και δεν ακούω τίποτα για την προκλητική τρίτη αναβολή της επίσκεψης της κ. Υπουργού. Άλλα μέτρα και άλλα σταθμά στην κριτική.
Τέτοια  αντιμετώπιση δεν είχαμε ποτέ από  Υπουργούς της Ν.Δ. αλλά και ούτε από κάποιον άλλο Υπουργό του  ΠΑΣΟΚ. Πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν θέματα που πραγματικά καίνε, όπως αυτό του ορυχείου της Βεύης της πρώην Βιολιγνίτ. Παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ έτοιμο το σχέδιο για τη επαναλειτουργία του ορυχείου από τη Ν.Δ. Αυτή είναι η αλήθεια την οποία όλοι αποδέχονται και ταυτόχρονα αναγνωρίζουν τη σημαντική δουλειά που έγινε και φθάσαμε ένα βήμα πριν τη λύση του προβλήματος. Η αναβλητική πολιτική όμως της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και προσωπικά της κ. Μπιρμπίλη  καθυστερεί τη λύση και μαζί καθυστερεί και η κατασκευή της 2ης μονάδας στη Μελίτη γιατί η λειτουργία του ορυχείου της Βεύης αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για την τροφοδοσία της σε λιγνίτη.
Εύλογα  δημιουργείται η υπόνοια, που στηρίζεται ταυτόχρονα και σε δημοσιεύματα εφημερίδων, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και σε πωλήσεις όχι μόνο υπό κατασκευή μονάδων αλλά και σε εντεταγμένων. Και εκεί που διεκδικούσαμε να λειτουργήσει η 2η μονάδα αποκλειστικά από τη ΔΕΗ τώρα κινδυνεύουμε από το ενδεχόμενο ακόμα και η πρώτη μονάδα, ο ΑΗΣ Μελίτης, να βρεθεί στα χέρια ιδιωτών.
Να  δω λοιπόν τις αντιδράσεις εμπλεκομένων και μη οι οποίοι ανυπόστατα κατηγορούσαν τη Ν.Δ. και μεγαλόστομα διακήρυτταν ότι το ΠΑΣΟΚ θα διασφαλίσει τη λειτουργία των μονάδων της ΔΕΗ από την ίδια τη ΔΕΗ και όχι από ιδιώτες. Προς το παρόν σιωπή.
Τα  πράγματα δεν είναι καλά για το Νομό μας γενικότερα. Ολοένα γίνεται  και πιο φανερό ότι η κυβέρνηση  έχει «κρυφό Καλλικράτη» για τα Πανεπιστήμια. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν συνενώσεις Πανεπιστημίων και ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας θα κατατμηθεί. Για τα τμήματα της Φλώρινας διαχέεται ότι το Δημοτικής Εκπαίδευσης και το Νηπιαγωγών θα ανήκουν διοικητικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Βαλκανικών Σπουδών με το Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στο Αριστοτέλειο. Μάλιστα υπάρχει πρόταση που κατατέθηκε στη Σύνοδο Πρυτάνεων και έγινε αποδεκτή ως κείμενο εργασίας, η οποία προτείνει την κατάργηση των δύο παιδαγωγικών τμημάτων της Φλώρινας καθώς και του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών. Η κατάργηση βέβαια δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί. Μέσα από όλα αυτά όμως συμπεραίνεται ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο χωροταξικό επανασχεδιασμό των Πανεπιστημίων.  Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για απώλειες. Χρειάζεται να βρισκόμαστε σε εγρήγορση. Να προλάβουμε τις εξελίξεις. Φθάνουμε δυστυχώς στο σημείο να κάνουμε διπλό αγώνα. Και γι΄ αυτά που διεκδικούμε και για την κατοχύρωση των κεκτημένων.
Σε  κάθε περίπτωση είναι αναγκαία εκ μέρους μας η ενότητα. Η γνήσια ενότητα που βάζει στην άκρη μικροψυχίες  και κομματικές ταμπέλες. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για διαχωρισμούς. Ούτε να κωφεύουμε και να σιωπούμε. Όποιος δε μπορεί να ανταποκριθεί στη συνθήκη αυτή ας κάνει στην άκρη. Είναι η ώρα της πλήρους ανάληψης ευθυνών. Είναι η ώρα να μη χαθεί η ευκαιρία του ΕΣΠΑ και να ενταχθεί ο κάθετος άξονας της Εγνατίας Οδού και ο δρόμος Φλώρινας - Πρεσπών. Είναι η ώρα να κινηθούμε δυναμικά και να εντάξουμε έργα σε συγκεκριμένα προγράμματα για τον τουρισμό κα τον πολιτισμό. Είναι η ώρα να εντάξουμε στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» τη στάγδην άρδευση, αναδασμούς και παράλληλα έργα τους, μικρά φράγματα. Είναι η ώρα για τη ΔΕΗ να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων. Είναι η ώρα να μη χάσει τίποτα το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και να διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία του. Είναι η ώρα να αναβαθμίσουμε την Παιδεία και την παροχή υπηρεσιών στην Υγεία. Είναι η ώρα να αναπτύξουμε την έννοια της αλληλεγγύης και να στηρίξουμε τους εμπόρους και τους επαγγελματίες μας. Κανένα ευρώ εκτός της τοπικής μας αγοράς.
Να  μην κάνουμε ούτε βήμα πίσω σε αυτά που δικαιούμαστε».
Από το Πολιτικό Γραφείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου