Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Από Σεπτέμβριο οι προσφορές για τη Βεύη, τον Δεκέμβριο θα έχει επιλεγεί ο πλειοδότης, Η πώληση λιγνιτικών αποθεμάτων του Δημοσίου σε ιδιώτες είναι «ντιρεκτίβα» της ΕΕ, η οποία έχει απειλήσει τη χώρα μας με παραπομπή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Ανοίγουν οι διαδικασίες για την πώληση του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης σε ιδιώτες υπό την πίεση και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιθυμεί το ταχύτερο δυνατόν την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς με συγκεκριμένες διαδικασίες.

Η πενταμελής Επιτροπή Εκμίσθωσης της Βεύης που συνέστησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ι. Μανιάτης, υπό τον καθηγητή κ. Π. Μητρόπουλο που είναι και πρόεδρος του ΙΓΜΕ, κάλεσε χθες τους εκπροσώπους των εταιρειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και τους ανακοίνωσε τα κριτήρια που θα μετρήσουν για την επιλογή του «καλλίστου». Ωστόσο ο κ. Μητρόπουλος δεν καθόρισε το ειδικό βάρος που θα έχουν τα επιμέρους κριτήρια της κάθε προσφοράς, κάτι που ζήτησαν επίμονα οι ενδιαφερόμενοι, θέτοντας θέμα νομιμότητας της διαδικασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γνώμες των ενδιαφερομένων θα ληφθούν υπόψη και τελικώς θα τεθούν κριτήρια με ξεχωριστή βαρύτητα για κάθε τμήμα της προσφοράς (τίμημα, επενδυτικό σχέδιο, συνεργασίες), κάτι που θα αποφασιστεί την ερχόμενη Δευτέρα σε σύσκεψη της επιτροπής. Προσφορές θα υποβληθούν περί τα μέσα Σεπτεμβρίου και ως τον Δεκέμβριο θα έχει επιλεγεί ο πλειοδότης. Είναι βέβαιον ότι την Παρασκευή που θα έλθει στην Αθήνα ο γενικός διευθυντής Ενέργειας κ. Χάιντς Χίλμπρεχτ και θα δει την ηγεσία του υπουργείου θα ζητήσει απτά αποτελέσματα στον τομέα της ενεργειακής απελευθέρωσης.

Η πώληση λιγνιτικών αποθεμάτων του Δημοσίου σε ιδιώτες είναι «ντιρεκτίβα» της Κοινότητας, η οποία έχει απειλήσει τη χώρα μας με παραπομπή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο η ΔΕΗ δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον για να μισθώσει η ίδια τα συγκεκριμένα λιγνιτικά κοιτάσματα, παρ΄ ότι η πρόσβαση σε αυτά είναι ο παράγοντας από τον οποίο θα εξαρτηθεί το αν θα κατασκευαστεί και με ποιους όρους η δεύτερη λιγνιτική μονάδα της επιχείρησης στη Μελίτη, όπως προβλέπεται από το επενδυτικό πλάνο της.

Ο κ. Χίλμπρεχτ αφήνει σε συζητήσεις να εννοηθεί ότι, εφόσον η Ελλάδα καθυστερήσει, τότε θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το πρώτο βήμα, η αποστολή «αιτιολογημένης γνώμης», θα πρέπει να αναμένεται λίαν συντόμως.

Η κυρία Μπιρμπίλη και ο κ. Μανιάτης ζήτησαν και έλαβαν από την Επιτροπή Μητρόπουλου σαφέστερο χρονοδιάγραμμα για την υπόθεση της Βεύης. Είναι άλλωστε το μόνο θέμα το οποίο μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση, καθώς για τα άλλα λιγνιτικά κοιτάσματα της χώρας (Δράμα, Βεγόρα, Ελασσόνα), τα οποία η επιτροπή έχει προτείνει να δοθούν σε ιδιώτες, δεν υπάρχει πρόοδος.

Για τη Βεύη τα μέλη της επιτροπής λένε ότι «δεν είναι κανονικός διαγωνισμός αλλά κατ΄ εξαίρεση διαδικασία όπως προβλέπεται από τον μεταλλευτικό κώδικα.Συνεπώς,πρέπει να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα επαφής και συνεννόησης με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ώστε να μην υπάρχει εκ των υστέρων βροχή ενστάσεων». Με την απόφαση για συντελεστή βαρύτητας των κριτηρίων, η υπόθεση ξεκαθαρίζει κάπως.

Η σύμβαση θα περάσει και από τη Βουλή και γι΄ αυτόν τον λόγο η επιτροπή έχει συναντηθεί με φορείς και βουλευτές (ο κ. Λιάνης, για παράδειγμα, έθεσε το θέμα της αποπληρωμής παλαιών οφειλών του Βαρβούτη, του προηγούμενου δικαιούχου, προς κατοίκους της περιοχής) και ο κ. Μανιάτης έχει στείλει στα πολιτικά κόμματα κείμενο με τους βασικούς άξονες ζητώντας τους παρατηρήσεις.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη Βεύη έχουν καταθέσει 13 κοινοπραξίες και αυτόνομοι επενδυτές. Πρόκειται για τις: ΓΕΚ Τέρνα, ΑκτωρΕlpedison, ΜΕΤΚΑ- Δελφοί Δίστομον, Ελμίν, Ηorizon Μεταλλευτική, Μηχανική, Γαία Τεχνική, Ιακώβου, Dragados, ΤΕΝΑ- Κάπα ΔυναμικήΕnergen, Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας, Ακμή και Νεοτεχνική- Μπετοκάτ.

Η στρατηγική σημασία του λιγνιτωρυχείου της Βεύης Φλώρινας με αποθέματα περίπου 90 εκατομμυρίων τόνων λιγνίτη είναι μεγάλη για τις επενδυτικές εξελίξεις στον χώρο, αφού αποτελεί τη μία από τις δύο πηγές προμήθειας καυσίμου για τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Μελίτης της ΔΕΗ μαζί με το λιγνιτωρυχείο Αχλάδας της Φλώρινας.

Για το τελευταίο η ΔΕΗ αποφάσισε προ τριετίας να παρατείνει τη συμφωνία με την οικογένεια Ρόζα, που είναι ιδιοκτήτρια, για περίπου 15 χρόνια και με τίμημα 20% υψηλότερο του παλαιού, με σκοπό να αντλήσει 2 εκατομμύρια τόνους τον χρόνο από το συγκεκριμένο λιγνιτωρυχείο. Φυσικά ο «νικητής» της Βεύης εγγράφει σημαντική υποθήκη και για τη δημιουργία ή τον συνεταιρισμό στη δεύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στον ΑΗΣ Μελίτης (τη λεγόμενη «Μελίτη 2» που βρίσκεται στα σχέδια της ΔΕΗ), για την οποία προβλέπεται η σχετική υποδομή από την κατασκευή του ΑΗΣ Φλώρινα 1, όπως είναι η αυλή προμήθειας λιγνίτη, τα δίκτυα διασύνδεσης και διανομής, καθώς και η διοικητική υποστήριξη. Σε κάθε περίπτωση ο «νικητής» θα είναι και ο βασικός προμηθευτής της μονάδας της ΔΕΗ για αρκετά χρόνια.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010 του Ανδρέα Χριστοδουλάκη
 

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Καλό σου ταξίδι Σωκράτη

Όλη η Ελλάδα είναι σοκαρισμένη από την εν ψυχρώ εκτέλεση του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια.
Ο Σωκράτης Γκιόλιας ήταν ΜΕΓΑΛΟΣ δημοσιογράφος και όχι μεγαλοδημοσιογράφος με πολλά λεφτά, μπράβους και αστυνομικούς να τον φυλάνε.
Ήταν ένας απλός πολίτης που δεν άντεχε τη σαπίλα του συστήματος. Κρατούσε τη σημαία ψηλά, παρόλο που γνώριζε ότι κινδύνευε, αφού δεχόταν συνεχώς απειλές.
Αυτοί, που έδωσαν την εντολή για το συμβόλαιο θανάτου του Σωκράτη, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε αυτό τον τόπο υπάρχουν κι άλλοι Σωκράτηδες, που θα συνεχίσουν το έργο του.
Αν δεν πρόλαβε ο Σωκράτης να βγάλει τις βρωμιές τους, ας ανησυχούν, γιατί θα έρθει η ώρα τους.
Και δεν μιλάμε για τους εκτελεστές, που ως επαγγελματίες εκτέλεσαν το συμβόλαιο θανάτου, μιλάμε για αυτούς που έδωσαν την εντολή.

Ο Σωκράτης Γκιόλιας ήταν 37 ετών και πατέρας ενός παιδιού 2 ετών.
Υπήρξε αρχισυντάκτης των εκπομπών του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, και τώρα ήταν διευθυντής στον ραδιοφωνικό σταθμό "Θέμα 989" και φέρεται ως ένας από τους ιδρυτές και ιδιοκτήτες του blog "troktiko".

Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Το επικίνδυνο ρήγμα στα ορυχεία προσθέτει νέα «ρήγματα» στην Περιβαλλοντική Μελέτη της ΔΕΗ

Το επικίνδυνο ρήγμα στα ορυχεία προσθέτει
νέα «ρήγματα» στην Περιβαλλοντική Μελέτη της ΔΕΗ

Το νέο μεγάλο ρήγμα μήκους 300 μέτρων,  που προέκυψε ξαφνικά στο ορυχείο Μαυροπηγής και αναστάτωσε τους κατοίκους του ομώνυμου χωριού, ήταν ένα ακόμη καμπανάκι που –ως συνήθως- ήχησε σε ώτα μη ακουόντων.
Οι ορατές παρενέργειες του ρήγματος, το οποίο ήδη δημιούργησε προβλήματα στον οικισμό, έχουν ήδη αναφερθεί στον τοπικό τύπο μαζί με τις δηλώσεις υπηρεσιών και φορέων:
·         Αιτία του ρήγματος είναι οι εξορυκτικές δραστηριότητες της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τις τεχνικές υπηρεσίες της Ν.Α Κοζάνης πρόκειται για «κατολισθητικό φαινόμενο πεταλοειδούς σχήματος που μου μπορεί να είναι επικίνδυνο και χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση με κλισιόμετρα»
·         Και για το χωριό ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Ήδη τα κοντινότερα προς το ρήγμα σπίτια εμφάνισαν ρωγμές. Ο ίδιος ο νομάρχης, (υποστηρικτής των νέων ορυχείων και μονάδων της ΔΕΗ), δήλωσε ότι «πρόκειται για θέμα ζωτικής σημασίας , καθώς και ασφάλειας της τοπικής κοινωνίας, και ενδεχομένως να επηρεάσει την ηλεκτροδότηση της χώρας», εφόσον βέβαια το φαινόμενο  εξελιχτεί σε επικίνδυνη κατολίσθηση. Τίθεται λοιπόν επί τάπητος και πάλι το θέμα της μετεγκατάστασης του χωριού, που ήδη έχει καθυστερήσει σημαντικά. Σε περίπτωση βέβαια που το ρήγμα καταστεί απειλητικότερο δεν αποκλείεται και εκκένωση του χωριού. Ο Τάσος Εμμανουήλ, πρόεδρος του Συλλόγου πληττομένων Μαυροπηγής, και άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας απαίτησαν πλήρη ενημέρωση για να αποφευχθούν κινήσεις πανικού.
·         Έχουν σταματήσει επίσης οι εργασίες κατασκευής του ηχοφράγματος, που γίνεται  σε μικρή απόσταση από την επίμαχη περιοχή.
Διάχυτη είναι τέλος και η αγανάκτηση για τη ΔΕΗ, διότι α) δεν τηρεί πλήρως τους όρους ασφαλούς διάνοιξης του Ορυχείου και ειδικά των κλίσεων, γεγονός που μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους και β) μετακαλεί κάθε φορά εδαφοτεχνικούς μηχανικούς από τα γραφεία των Αθηνών, ενώ θα έπρεπε να τους έχει εδώ όπου βρίσκεται το κέντρο της εξορυκτικής της δραστηριότητας
Πέραν όμως αυτών των επιπτώσεων  υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος που συνήθως επιμένουμε να αγνοούμε: Είναι αυτό καθαυτό το μοντέλο ενεργειακής ανάπτυξης που ακολουθούμε με κεντρικό πρωταγωνιστή το λιγνίτη. Βασιζόμαστε σε ένα ρυπογόνο, προβληματικό και –εν τέλει -  ακριβό ορυκτό καύσιμο, η εξόρυξη του οποίου δημιουργεί σοβαρότατες παρενέργειες σε δύο βασικούς φυσικούς πόρους, τα εδάφη και τα νερά, καθώς και στους οικισμούς που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής. Όσο και αν διαφημίζονται ως πανάκεια οι νέες αντιρρυπαντικές λιγνιτικές τεχνολογίες, αυτές δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα των ορυχείων, αφού αφορούν κυρίως τις εκπομπές των ατμοηλεκτρικών σταθμών. Στα ορυχεία εξακολουθούν να εφαρμόζονται «βαριές» και κάθε άλλο παρά αειφόρες τεχνικές που προκαλούν ανεπανόρθωτες καταστροφές στα υπόγεια νερά στα εδάφη και το ανάγλυφο, εγκυμονούν κινδύνους που συχνά δεν μπορούν να προβλεφτούν, όπως εκείνη η τεράστια κατολίσθηση των 50.000.000 κυβικών μέτρων ή το πρόσφατο ρήγμα, και αναγκάζουν τις τοπικές κοινωνίες να είναι μόνιμα με «το όπλο παρά πόδα».
Φυσικά η νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της επέκτασης των ορυχείων, που κατάθεσε η ΔΕΗ, δεν μιλάει καθόλου – και δεν της συμφέρει να μιλά- για απρόβλεπτα ρήγματα ή για πιθανές επικίνδυνες κατολισθήσεις. Αυτή η παράλειψη αναδεικνύει τα μεγάλα «ρήγματα» που υπάρχουν στο περιεχόμενο της ΜΠΕ και αποτελεί μια πρόσθετη απόδειξη ότι η μελέτη «μπάζει από παντού».
Και το θέμα βέβαια δεν είναι απλά να «διορθωθεί» η «ΜΠΕ», αλλά να καταλάβουμε ότι δεν μπορεί να συνεχίσουμε να οδηγούμε τον τόπο μας σε ένα δρόμο που θα βομβαρδίζεται συνέχεια από νέες μονάδες και ορυχεία. Ακόμη και μια ιδανική ΜΠΕ έχει συγκεκριμένα όρια προβλεψιμότητας και δεν μπορεί να εξασφαλίσει την έγκαιρη πρόληψη και παράκαμψη όλων των κινδύνων και των ατυχημάτων μεγάλης έκτασης. Η ευθύνη συνεπώς για οτιδήποτε συμβεί δεν βαραίνει μόνο τη ΔΕΗ, αλλά και όσους τοπικούς φορείς εξακολουθούν να θεοποιούν και να «τζιράρουν» πολιτικά στο λιγνίτη, λησμονώντας ότι τα παθήματα  πρέπει κάποτε να γίνουν μαθήματα.

17-7-2010
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ  ΚΙΝΗΣΗ  ΚΟΖΑΝΗΣ

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Επικίνδυνο ρήγμα απειλεί να καταπιεί την Μαυροπηγή!


Το μήκος του ξεπερνά ήδη τα 300 μέτρα, το "άνοιγμά" του είναι μισό μέτρο ενώ το βάθος του σε ορισμένα σημεία φτάνει το ενάμιση μέτρο!

Το ρήγμα βρίσκεται στην Κοζάνη, μεταξύ του οικισμού Μαυροπηγής και του ορυχείου της ΔΕΗ.
Μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και... η αγωνία για τις 600 ψυχές που ζουν στον οικισμό κορυφώνεται!
Ο πρόεδρος τοπικού συλλόγου λέει πως "Το ρήγμα εντοπίστηκε τυχαία, πριν από μερικές μέρες, κατά τη διάρκεια του θερισμού των χωραφιών. Τότε το βάθος του δεν ήταν τόσο μεγάλο όσο σήμερα και μπορούσε να το περάσει η θεριζοαλωνιστική μηχανή. Βλέπουμε ότι εξελίσσεται γρήγορα"!
Οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ έχουν τοποθετήσει ξύλινους δείκτες για να παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου αφού αν υπάρξει σοβαρό πρόβλημα θα κινδυνεύσουν και οι ίδιοι μαζί με όλους τους εργαζόμενους!
Αν και κατά τις πρώτες εκτιμήσεις τους, οι μηχανικοί της ΔΕΗ εμφανίζονται καθησυχαστικοί, οι κάτοικοι είναι ανάστατοι αφού όπως λένε, υπάρχει άμεσος κίνδυνος να... βουλιάξει ο τόπος τους!
Τη Δευτέρα αναμένεται να βγάλουν το δικό τους πόρισμα και οι μηχανικοί της Νομαρχίας...

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Η Τρόικα Απαιτεί Άμεσα Πλήρη και Ουσιαστική Απελευθέρωση της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Ήδη, είμαστε στον Ιούλιο και η εκχώρηση της Βεύης φαίνεται να έχει «βαλτώσει» στα γραφειοκρατικά γρανάζια.

Αναδημοσίευση: energeia.gr, 8/7/10
Ραγδαίες και καταιγιστικές αλλαγές στην ενεργειακή αγορά προοιωνίζει η έλευση της τρόϊκας στα τέλη Ιουλίου, σε συνδυασμό με την έναρξη των διαδικασιών παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για μια σειρά παραλείψεις και παραβάσεις στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με αποκλειστικές και διασταυρωμένες πληροφορίες του energia. gr από τους κόλπους της Κομισιόν, χθες κοινοποιήθηκε επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το ΥΠΕΚΑ και εμπλεκόμενους φορείς, με την οποία ανακοινώνεται η έλευση της τρόϊκας στις 23 και 24 Ιουλίου αποκλειστικά για τα θέματα της ενέργειας. Παράλληλα, χθες στάλθηκαν και οι δύο αιτιολογημένες γνώμες για τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, που συνιστούν ουσιαστικά ένα βήμα πριν από την παραπομπή της χώρας στο ευρωδικαστήριο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η επιστολή για την έλευση της τρόϊκας χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα απειλητικό και σαρκαστικό τόνο, καθώς επισημαίνει ότι «δεν θα θέλαμε εκπλήξεις και δυσάρεστες παρεξηγήσεις για όσα εμπεριέχει το Μνημόνιο». Με άλλα λόγια, με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο η αρμόδια Διεύθυνση της Κομισιόν επαπειλεί ότι οι αναγκαίες παρεμβάσεις που υποδείχθηκαν για την πλήρη και πραγματική απελευθέρωση της εθνικής αγοράς ενέργειας όχι μόνον θα πρέπει να γίνουν άμεσα, αλλά θα τύχουν και της γραπτής συναίνεσης της τρόϊκας. Όπως προκύπτει από το ύφος της επιστολής, η οποία έχει σημάνει ήδη συναγερμό στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, η τρόϊκα δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί «στάχτη στα μάτια». Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι προτίθεται να έχει συναντήσεις, εκτός από το ΥΠΕΚΑ, και με τις ηγεσίες της ΡΑΕ, του ΔΕΣΦΑ και του ΔΕΣΜΗΕ.

Η δεύτερη «βόμβα» έχει να κάνει με τις δύο αιτιολογημένες γνώμες που έφθασαν επίσης χθες και αναφέρονται τόσο στον τομέα του ηλεκτρισμού, όσο και του φυσικού αερίου. Παράλληλα, εκπνέουν και οι προθεσμίες για το άνοιγμα των λιγνιτικών αποθεμάτων σε ιδιώτες, πλην της ΔΕΗ. Οι προθεσμίες που είχαν τεθεί προσδιόριζαν την 6η Φεβρουαρίου 2010 για την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού και την 6η Αυγούστου 2010 για την εκχώρηση τεσσάρων λιγνιτικών κοιτασμάτων σε ιδιώτες. Ήδη, είμαστε στον Ιούλιο και η εκχώρηση της Βεύης φαίνεται να έχει «βαλτώσει» στα γραφειοκρατικά γρανάζια. Η απάντηση του ελληνικού δημοσίου που στάλθηκε πριν από λίγες εβδομάδες, κρίθηκε ανεπαρκής από την Κομισιόν, και για το λόγο αυτό κινείται ήδη η διαδικασία παραπομπής της χώρας μας στο ευρωδικαστήριο.

Ουσιαστικά η έλευση της τρόϊκας και το κείμενο της επιστολής, το πρώτο μεγάλο «καμπανάκι» που παίρνουμε για την πρόοδο των κυβερνητικών ενεργειών, προηγείται κατά πολύ της υποχρέωσης μας να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα στις 30 Σεπτεμβρίου, που θα εμπεριέχει τις αποφάσεις για τη χονδρεμπορική αγορά και της ΚΥΑ, που θα σηματοδοτεί την ορθολογικοποίηση στον τομέα της λιανικής. Είναι μια επιστολή κυριολεκτικά καταπέλτης, που δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο ελιγμού και διαπραγμάτευσης. Και υπό αυτήν την έννοια θεωρείται ως ληξιαρχική πράξη θανάτου του πολιτικού χρόνου που είχε στη διάθεση του ως τώρα το ΥΠΕΚΑ για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Στον απόηχο της επίσκεψης Μπιρμπίλη στη Δυτική Μακεδονία

Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΝΕΛ ΤΗΣ ΒΡΩΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΙ ΟΧΙ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ

    Μετά από δύο αναβολές πραγματοποιήθηκε επιτέλους η επίσκεψη της Υπουργού Π.Ε.Κ.Α. κ. Μπιρμπίλη στους λιγνιτοφόρους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας. Η Υπουργός «κατάφερε» να δυσαρεστήσει όλους σχεδόν τους εκπροσώπους των περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά και όσους φίλους του ΠΑΣΟΚ πίστεψαν στις προεκλογικές εξαγγελίες περί «πράσινης στροφής». Το κυβερνητικό κλιμάκιο γι άλλη μια φορά δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις σε φλέγοντα θέματα και κυρίως στο ποιό θα είναι το μίγμα καυσίμου την επόμενη δεκαετία και πόσο θα μειωθεί ο λιγνίτης στην ηλεκτροπαραγωγή. Βέβαια η σύγχυση αυτή στον τομέα της ενέργειας δεν μπορεί να φορτωθεί αποκλειστικά στην κ. Μπιρμπίλη. Η Κυβέρνηση εξακολουθεί να ακροβατεί ανάμεσα στο λιγνιτικό λόμπυ που πιέζει για νέα ορυχεία & μονάδες της ΔΕΗ και στα προεκλογικά της συνθήματα περί «πράσινης ανάπτυξης», δραστικής μείωσης του λιγνίτη και γενναίας υποστήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).
Η πρώτη ένσταση μας, για να επανέλθουμε στο θέμα μας, αφορά το οργανωτικό –διαδικαστικό κομμάτι της επίσκεψης. Εξελίχτηκε σε έναν διάλογο για τους λίγους και επώνυμους, (βουλευτές, δημάρχους, συνδικαλιστές), οι οποίοι στο κάτω κάτω έχουν συνευρεθεί με την ηγεσία του Υπουργείου αρκετές φορές. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι σύλλογοι πληττομένων του Ν. Κοζάνης έμειναν θεατές. Κατανοούμε ότι δεν είναι δυνατόν η υπουργός να μιλήσει με όλους και για όλα και ότι αυτή η «επαφή με τις τοπικές κοινωνίες» είναι κυρίως επικοινωνιακή. Όμως θα μπορούσε να έχει και μια παραγωγική διάσταση, αν η οργάνωση ήταν διαφορετική. Για παράδειγμα, αν στον ίδιο χρόνο λειτουργούσαν τρία παράλληλα τραπέζια διαλόγου με την παρουσία βασικών συνεργατών της υπουργού, η όλη διαδικασία θα αποκεντρώνονταν και θα ήταν πιο ουσιαστική. Τα τρία θεματικά τραπέζια μπορούσαν να είναι:

1) Περιβαλλοντικές επιπτώσεις – μετεγκαταστάσεις,
2) Το μέλλον της ηλεκτροπαραγωγής – λιγνίτες,
3) Μεταλιγνιτική περίοδος και τοπική απασχόληση.

   Δυστυχώς όμως, αντί αυτού, προτιμήθηκε να δοθεί άλλη μία παράσταση με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Κάτω από αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες χρόνου το μόνο που κατάφερε ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων κ. Λευτέρης Ιωαννίδης (και στέλεχος των οικολογικών οργανώσεων Κοζάνης και Μαυροδενδρίου) ήταν να παραδώσει στην Υπουργό α) την Αναφορά που κατέθεσαν έντεκα (11) περιβαλλοντικές οργανώσεις στο Ευρωκοινοβούλιο και β) μια πρόταση που έχει κατατεθεί εδώ και έξι μήνες στη ΔΕΗ και αφορά τη δημιουργία 3000 πράσινων θέσεων εργασίας στον τομέα κατασκευής πράσινου ενεργειακού εξοπλισμού.
Σημειώνεται εν παρόδω ότι η Αναφορά συντάχτηκε από την Οικολογική Κίνηση Κοζάνης με τη νομοτεχνική υποστήριξη των Οικολόγων Πράσινων και περιλαμβάνει τις κυριότερες περιβαλλοντικές παραβάσεις της ΔΕΗ, οι οποίες αποδεικνύονται με στοιχεία του ΤΕΙ & του ΥΠΕΧΩΔΕ, με πορίσματα των Επιθεωρητών περιβάλλοντας, του Συνηγόρου του Πολίτη κλπ. Η δε πρόταση για τις 3000 θέσεις εδράζεται σε έγκυρα διεθνή δεδομένα για την πράσινη απασχόληση και βασίζεται σε παραδείγματα άλλων χωρών που επένδυσαν στον ήλιο και στον αέρα, χωροθετώντας τις εγκαταστάσεις κατασκευής πράσινου εξοπλισμού στις περιοχές που θα έκλειναν ορυχεία.(Γερμανία). Παρότι η επεξεργασία αυτής της πρότασης από τη ΔΕΗ καθυστερεί απελπιστικά, το παρήγορο είναι ότι αρχίζει και «αντιγράφεται» και από πολιτευτές, βουλευτές, τοπικούς παράγοντες αλλά και την ίδια την κ. Μπιρμπίλη. Βέβαια, η οικειοποίηση του “copy right” είναι το μικρότερο κακό. Το μεγαλύτερο είναι να καθυστερήσουμε και στο θέμα αυτό καμιά εικοσαριά χρόνια, όπως συνέβη και με τις υπόλοιπες νεωτεριστικές ιδέες του διεθνούς οικολογικού κινήματος, οι οποίες «ανακαλύπτονται» από τα ελληνικά κόμματα κατόπιν εορτής (ενεργειακοί κανονισμοί κτιρίων, βιολογική γεωργία, πράσινες θέσεις εργασίας κλπ).
Μία άλλη βασική ένσταση αφορά το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει το μέλλον του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας. Ας ξεκαθαρίσει επιτέλους η κυβέρνηση τι θέλει :
§ τη συνέχιση του σημερινού ενεργειακού μοντέλου (λιγνιτοκεντρικού και ρυπογόνου) με τα κακά της υπερσυγκεντρωτικής ηλεκτροπαραγωγής (μεγάλες – και ακριβές - απώλειες μεταφοράς), της καταστροφή των φυσικών πόρων και των υψηλών προστίμων λόγω CO2 (~ 1 δις/έτος μετά το 2013)
§ ή τη δραστική απεξάρτηση από το λιγνίτη και τη στήριξη στις ΑΠΕ, με παράλληλα προγράμματα ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών και δημιουργίας θέσεων πράσινης απασχόλησης

     Η κ. Μιρμπίλη έβαλε μεν τέλος στη λειτουργία της πιο παλιάς μονάδα της ΔΕΗ, (Πτολεμαίδα Ι, ισχύος 70 MW), η οποία είχε ξεκινήσει το 1950, αλλά δεν απέδειξε ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει ξεκολλήσει από την παρωχημένη φιλοσοφία της εποχής του ‘50. Η απόφαση για δημοπράτηση νέων λιγνιτικών μονάδων συνολικής ισχύος 1000 ΜW (Πτολεμαίδα V και Μελίτη ΙΙ) δείχνει την πρόθεση της να συνεχίσει το βρώμικο δρόμο του λιγνίτη, να αυξήσει - έστω και προσωρινά - τη λιγνιτική ισχύ και να μη δεσμευτεί για αποσύρσεις των περισσότερων παλιών μονάδων καθώς και για τη μείωση της λιγνιτοπαραγωγής. Ήδη η λιγνιτική πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ σήκωσε κεφάλι και ζητά δια των τοπικών βουλευτών λιγνιτικές μονάδες παντού (αρχής γενομενης από τον Aγιο Δημήτριο VI), ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που βαφτίζουν τη λιγνιτική ενέργεια ως .. «πράσινη», ακολουθώντας τα πατήματα του πρώην υπουργού κ Σουφλιά που έχρισε «πράσινη» την πυρηνική ενέργεια !
    Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει τη διγλωσσία στον τομέα της ενέργειας. Να αναγνωρίσει ότι η «χρυσή εποχή» του λιγνίτη τέλειωσε κι ότι ήδη έχουμε μπει στη μεταλιγνιτικη περίοδο. Να αντιληφθεί ότι οι «νέες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες» δεν μπορούν να λύσουν τα σοβαρά μειονεκτήματα του λιγνίτη και πέραν των οριακών βελτιώσεων στους σταθμούς δεν αντιμετωπίζουν τις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στα ορυχεία (καταστροφή νερών –εδαφών, μετεγκαταστάσεις οικισμών, υψηλές εκπομπές σκόνης). Να ομολογήσει επιτέλους ότι ο λιγνίτης δεν είναι φτηνός και ότι τα αφανή κόστη του και οι κρυφές επιδοτήσεις πληρώνονται από τις επόμενες γενιές και τις τοπικές κοινωνίες. Να συνειδητοποιήσει ότι αν εμείς δεν σχεδιάσουμε το μεγάλο άλμα από τη βρώμικη στην πράσινη ενέργεια, θα μας υποχρεώσουν να το κάνουμε τα βαρύτατα πρόστιμα και οι νέες αυστηρές ευρωπαϊκές οδηγίες. Και τότε θα παρακαλούμε πάλι για νέες εξαιρέσεις και παρατάσεις, αγοράζοντας χρόνο, διογκώνοντας τα «περιβαλλοντικά spreads» και μεταθέτοντας τα χρέη – όπως και στην οικονομία- στους επόμενους. Η ευθύνη για μια τέτοια εξέλιξη δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση, αλλά και το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου, καθώς και τους τοπικούς άρχοντες και φορείς που πιέζουν για τη συνέχιση του ίδιου, αδιέξοδου και ρυπογόνου ενεργειακού μοντέλου.
    Όσον αφορά στις τοπικές κοινωνίες που θέλοντας ή όχι εισέρχονται στη μεταλιγνιτική εποχή, χρειάζονται ένα ρεαλιστικό πλαίσιο διεκδίκησης που να περιλαμβάνει :
· Στρατηγικό σχεδιασμό 20ετίας στα πλαίσια ενός πράσινου συμβολαίου, που θα ορίζει τον νέο αναπτυξιακό προσανατολισμό της περιοχής και τον καθορισμό χρήσεων γης (και το ιδιοκτησιακό) στα 250.000 απαλλοτριωμένα στρέμματα της ΔΕΗ.
· 3000 πράσινες θέσεις εργασίας την επόμενη δεκαετία στον τομέα κατασκευής πράσινου ενεργειακού εξοπλισμού (ισοδυναμούν με τις θέσεις που δίνουν έξι μονάδες της ΔΕΗ, μαζί με τα ορυχεία τους).
· Γενναία χρηματοδότηση από τις εξής τρεις πηγές α) τον φόρο στερεών καυσίμων (περίπου 80.000.000 /έτος για ΛΚΔΜ) ο οποίος πρέπει επιτέλους να θεσπιστεί με νόμο β) τον Πόρο ανάπτυξης λιγνιτικών περιοχών, ο οποίος επιβάλλεται να τριπλασιαστεί (Στις ΑΠΕ υπάρχει ένα 2,5 % για τοπικές κοινωνίες, ενώ εδώ το ποσοστό είναι μόνο 0,4%) και γ) το εξωτερικό ή περιβαλλοντικό κόστος του λιγνίτη, το οποίο είναι τεράστιο (περίπου 1 δις/ έτος για το ΛΚΔΜ). Πρέπει ένα μέρος του κόστος αυτού να επιστραφεί αναδρομικά και να επενδυθεί τοπικά ως «τέλος μείωσης λιγνιτικής ισχύος» για κάθε λιγνιτική μονάδα που θα κλείνει.
    Οι στόχοι, τα εργαλεία και οι διεθνείς εμπειρίες για μια πράσινη ενεργειακή επανάσταση υπάρχουν. Εκείνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση και τοπική χειραφέτηση.

ΠΚ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ακριβαίνουν τα πάντα!

Αλλάζει –και πάλι- η ζωή μας από σήμερα, καθώς από 1ης Ιουλίου ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται από 21%, σε 23%, ο μειωμένος συντελεστής από 10%, αυξάνεται σε 11% και ο μειωμένος κατά 50% συντελεστής, που ισχύει για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες, αυξάνεται από 5%, σε 5,5%. Ομοίως, οι μειωμένοι συντελεστές οι οποίοι ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου από 15%, 7% και 4%, διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 16%, 8% και 4%.


Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ. Η πρώτη εφαρμόστηκε από τις 15 Μαρτίου. Σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρεται ότι σε οποιοδήποτε φορολογικό στοιχείο εκδίδεται με ημερομηνία έκδοσης από την 1η Ιουλίου 2010 και εφεξής, ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται με τους νέους αυξημένους συντελεστές, ακόμη και στην περίπτωση που το στοιχείο αυτό αφορά σε συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν πριν την ημερομηνία αυτή.
Το ίδιο ισχύει και για τα πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται με ημερομηνία από την 1η Ιουλίου 2010 και εφεξής και αφορούν σε συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν μέχρι και την 30η Ιουνίου 2010. Οι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ θα ισχύουν με βάση τα παραπάνω για όλες τις παραδόσεις αγαθών και τις παροχές υπηρεσιών, μη εξαιρούμενων των πωλήσεων φαρμάκων.
Για συναλλαγές που θα τιμολογηθούν από την Πέμπτη και μετά, θα πρέπει να αποδοθεί στο δημόσιο ΦΠΑ υπολογισμένο με τους νέους αυξημένους συντελεστές, ακόμη και αν τα φορολογικά στοιχεία εκδόθηκαν εσφαλμένα με τους παλαιούς συντελεστές. Στην τελευταία αυτή περίπτωση και εφόσον πρόκειται για χονδρικές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών, υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης συμπληρωματικού τιμολογίου με την -κατά τα παραπάνω- διαφορά του ΦΠΑ.

Νέο δελτίο τιμών φαρμάκων
Στο μεταξύ, εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομίας το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων (με αριθμό 3/2010), που θα έχει ισχύ από 1η Ιουλίου. Σε αυτό περιλαμβάνονται νέες λιανικές τιμές σε 11.898 φαρμακευτικά προϊόντα, οι οποίες υπολογίστηκαν με το νέο συντελεστή ΦΠΑ 11%. Επίσης περιλαμβάνονται νέες τιμές σε 22 φαρμακευτικά προϊόντα (ΗΠΑΡΙΝΕΣ), που υπολογίστηκαν σύμφωνα με την ισχύουσα Αγορανομικής Διάταξης. 
Μετά τις διορθώσεις αυτές, οι τιμές σε αυτή την κατηγορία προϊόντων διαμορφώνονται έως και 22,55% χαμηλότερα από τις ισχύουσες τον Απρίλιο, δηλαδή πριν τεθεί σε ισχύ η μεταβατική Α.Δ. 3/2010.
Περιλαμβάνονται διορθώσεις τιμών σε δέκα φαρμακευτικά προϊόντα (ορφανά φάρμακα κ.λπ.), καθώς και διαγραφές 252 φαρμακευτικών προϊόντων, σύμφωνα με τις αντίστοιχες αποφάσεις του Ε.Ο.Φ. Παράλληλα, προβλέπονται μεταβολές σε 414 προϊόντα, που αφορούν αλλαγή ονομασίας ή και υπευθύνου κυκλοφορίας και κωδικών Ε.Ο.Φ.

Τι και πόσο ακριβαίνει
- Υπηρεσίες δικηγόρων, συμβολαιογράφων, άμισθων υποθηκοφυλάκων, δικαστικών επιμελητών, καλλιτεχνών, ιατρικών και διαγνωστικών κέντρων, ΦΠΑ 23% (απαλλάσσονται οι ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται από ιατρούς όλων των ειδικοτήτων -και οδοντιάτρους- στα ιδιωτικά τους ιατρεία, από ιδιωτικά πολυϊατρεία και πολυοδοντιατρεία, ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και ιδιωτικά εργαστήρια φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, οι αμοιβές των ιατρών ελευθέρων επαγγελματιών από ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία, στην περίπτωση που δεν είναι μισθωτοί, και οι οποίες αφορούν περίθαλψη ασθενών). 
- Κόμιστρα ταξί, ΦΠΑ 11%
- Πρατήρια καύσιμων, ΦΠΑ 23%
- Διόδια, ΦΠΑ 23%
- Τρόφιμα, ΦΠΑ 11%
- Εφημερίδες και περιοδικά ΦΠΑ 5,5%
- Αγαθά που διανέμονται μαζί με τα έντυπα (CD, DVD κ.λπ.), ΦΠΑ 23%