Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Ακριβαίνουν τα πάντα!

Αλλάζει –και πάλι- η ζωή μας από σήμερα, καθώς από 1ης Ιουλίου ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται από 21%, σε 23%, ο μειωμένος συντελεστής από 10%, αυξάνεται σε 11% και ο μειωμένος κατά 50% συντελεστής, που ισχύει για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες, αυξάνεται από 5%, σε 5,5%. Ομοίως, οι μειωμένοι συντελεστές οι οποίοι ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου από 15%, 7% και 4%, διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 16%, 8% και 4%.


Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ. Η πρώτη εφαρμόστηκε από τις 15 Μαρτίου. Σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρεται ότι σε οποιοδήποτε φορολογικό στοιχείο εκδίδεται με ημερομηνία έκδοσης από την 1η Ιουλίου 2010 και εφεξής, ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται με τους νέους αυξημένους συντελεστές, ακόμη και στην περίπτωση που το στοιχείο αυτό αφορά σε συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν πριν την ημερομηνία αυτή.
Το ίδιο ισχύει και για τα πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται με ημερομηνία από την 1η Ιουλίου 2010 και εφεξής και αφορούν σε συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν μέχρι και την 30η Ιουνίου 2010. Οι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ θα ισχύουν με βάση τα παραπάνω για όλες τις παραδόσεις αγαθών και τις παροχές υπηρεσιών, μη εξαιρούμενων των πωλήσεων φαρμάκων.
Για συναλλαγές που θα τιμολογηθούν από την Πέμπτη και μετά, θα πρέπει να αποδοθεί στο δημόσιο ΦΠΑ υπολογισμένο με τους νέους αυξημένους συντελεστές, ακόμη και αν τα φορολογικά στοιχεία εκδόθηκαν εσφαλμένα με τους παλαιούς συντελεστές. Στην τελευταία αυτή περίπτωση και εφόσον πρόκειται για χονδρικές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών, υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης συμπληρωματικού τιμολογίου με την -κατά τα παραπάνω- διαφορά του ΦΠΑ.

Νέο δελτίο τιμών φαρμάκων
Στο μεταξύ, εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομίας το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων (με αριθμό 3/2010), που θα έχει ισχύ από 1η Ιουλίου. Σε αυτό περιλαμβάνονται νέες λιανικές τιμές σε 11.898 φαρμακευτικά προϊόντα, οι οποίες υπολογίστηκαν με το νέο συντελεστή ΦΠΑ 11%. Επίσης περιλαμβάνονται νέες τιμές σε 22 φαρμακευτικά προϊόντα (ΗΠΑΡΙΝΕΣ), που υπολογίστηκαν σύμφωνα με την ισχύουσα Αγορανομικής Διάταξης. 
Μετά τις διορθώσεις αυτές, οι τιμές σε αυτή την κατηγορία προϊόντων διαμορφώνονται έως και 22,55% χαμηλότερα από τις ισχύουσες τον Απρίλιο, δηλαδή πριν τεθεί σε ισχύ η μεταβατική Α.Δ. 3/2010.
Περιλαμβάνονται διορθώσεις τιμών σε δέκα φαρμακευτικά προϊόντα (ορφανά φάρμακα κ.λπ.), καθώς και διαγραφές 252 φαρμακευτικών προϊόντων, σύμφωνα με τις αντίστοιχες αποφάσεις του Ε.Ο.Φ. Παράλληλα, προβλέπονται μεταβολές σε 414 προϊόντα, που αφορούν αλλαγή ονομασίας ή και υπευθύνου κυκλοφορίας και κωδικών Ε.Ο.Φ.

Τι και πόσο ακριβαίνει
- Υπηρεσίες δικηγόρων, συμβολαιογράφων, άμισθων υποθηκοφυλάκων, δικαστικών επιμελητών, καλλιτεχνών, ιατρικών και διαγνωστικών κέντρων, ΦΠΑ 23% (απαλλάσσονται οι ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται από ιατρούς όλων των ειδικοτήτων -και οδοντιάτρους- στα ιδιωτικά τους ιατρεία, από ιδιωτικά πολυϊατρεία και πολυοδοντιατρεία, ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και ιδιωτικά εργαστήρια φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, οι αμοιβές των ιατρών ελευθέρων επαγγελματιών από ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία, στην περίπτωση που δεν είναι μισθωτοί, και οι οποίες αφορούν περίθαλψη ασθενών). 
- Κόμιστρα ταξί, ΦΠΑ 11%
- Πρατήρια καύσιμων, ΦΠΑ 23%
- Διόδια, ΦΠΑ 23%
- Τρόφιμα, ΦΠΑ 11%
- Εφημερίδες και περιοδικά ΦΠΑ 5,5%
- Αγαθά που διανέμονται μαζί με τα έντυπα (CD, DVD κ.λπ.), ΦΠΑ 23%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου