Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Φωτοβολταϊκά: ο ήλιος ήδη φθηνότερος του άνθρακα λέει η New Energy Finance

Οι εγκαταστάσεις ηλιακών κυψελών θα αυξηθούν κατακόρυφα την επόμενη διετία, σε αναλογία με το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, σύμφωνα μα αναλυτές και παράγοντες της ενεργειακής αγοράς.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, το κόστος των μεγάλων φωτοβολταϊκών συστημάτων θα υποδιπλασιαστεί στα 1,45 δολάρια ανά βατ ως το 2020.
Η εταιρεία New Energy Finance που διενήργησε τη σχετική έρευνα εκτιμά πως η παραγόμενη από τον ήλιο ηλεκτρική ενέργεια είναι ήδη φθηνότερη από την ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα σε περιοχές του κόσμου με μεγάλες περιόδους ηλιοφάνειας.
Ο  Michael Liebreich, διευθύνων σύμβουλος της New Energy Finance, ισχυρίζεται πως η αγορά της «πράσινης» ενέργειας αναπτύσσεται ραγδαία χάρη στην συνεχή μείωση του κόστους παραγωγής, το οποίο εκτιμάται πως θα υποδιπλασιαστεί σε μια δεκαετία.
Εκτιμά δε πως η ισχύς των νέων εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών συστημάτων θα διπλασιαστούν στα 32,6 γιγαβάτ το 2013 έναντι 18,5 γιγαβάτ το 2010.
Ο ηλεκτρισμός από την καύση λιγνίτη κόστιζε περίπου 7 σεντς του δολαρίου ανά κιλοβατώρα το 2010 έναντι 6 σεντς από φυσικό αέριο και 22,3 σεντς από ηλιακή ενέργεια.
Αναλυτές πιστεύουν πως το κόστος της ηλιακής ενέργειας είναι διογκωμένο διότι ενσωματώνει τις τιμές που πληρώνουν ιδιώτες καταναλωτές και μικρές εταιρείες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη, αντί να υπολογίζει τις τιμές που χρεώνουν οι εταιρείες ηλεκτρισμού.


Πηγή: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου