Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Χρόνος μηδέν για Παπακωσταντίνου με τις "καυτές πατάτες" της ενέργειας

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Καυτές πατάτες, με μηδενικά χρονικά περιθώρια «προσαρμογής», καλείται να διαχειριστεί στον τομέα της ενέργειας ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος από τις πρώτες ημέρες της παρουσίας του στο ΥΠΕΚΑ ήρθε αντιμέτωπος με την απεργία της ΓΕΝΟΠ. Με δεδομένη ωστόσο την ανάγκη να επισπευσθούν οι σημαντικές αποκρατικοποιήσεις του τομέα –που σημειωτέον ξεκίνησε ο ίδιος– ο Γ. Παπακωνσταντίνου ήδη ενημερώνεται για τα ζητήματα ενεργειακής προτεραιότητας. 

Για παράδειγμα οι προσδοκίες της αγοράς, ιδιαίτερα των ΑΠΕ, είναι μεγάλες και τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει ακόμη μεγαλύτερες καθώς το μεγάλο ζητούμενο για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, είναι να δοθεί επιτέλους έμφαση στον αναπτυξιακό χαρακτήρα της πράσινης ενέργειας. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την εμμονή στην περιβαλλοντική διάσταση με αποτέλεσμα, σημαντικές επενδύσεις να αντιμετωπίζονται με τρόπο αντιαναπτυξιακό, αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της αγοράς που υπενθυμίζουν ότι τις πάγιες θέσεις που έχει προβάλει η αγορά των ΑΠΕ για τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της πράσινης ενέργειας, τις θέσεις εργασίας αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργούν ώστε η Ελλάδα να γίνει καθαρή εξαγωγός ενέργειας και μάλιστα σε ένα περιζήτητο προϊόν όπως η πράσινη ενέργεια. Οι δηλώσεις αυτές των εκπροσώπων των συλλογικών φορέων του κλάδου (ΕΣΗΑΠΕ, ΣΕΦ), δικαιώθηκαν πρόσφατα και από την τοποθέτηση του γερμανού υπουργού οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Τα πρώτα δείγματα γραφής, λένε οι ίδιες πηγές είναι θετικά καθώς ήδη οι πληροφορίες αναφέρουν πως πρώτη προτεραιότητα θα αποτελέσει η κατάθεση μέσα στον Ιούλιο του νομοσχεδίου για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα αποτέλεσε όρο του μνημονίου και είχε δημιουργήσει τριβές μεταξύ της προκατόχου στο ΥΠΕΚΑ και του υπουργού περιφερειακής ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη. Και μόνο στο άκουσμα ότι στις προθέσεις του ΥΠΕΚΑ είναι να ξεμπλοκάρουν μεγάλες και μικρότερες επενδύσεις με «περιβαλλοντικές άδειες fast track», η αγορά δεν κρύβει την ικανοποίησή της. Το θέμα θεωρείται κομβικό για την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ, που έλυσαν πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα με τον τελευταίο νόμο, όχι όμως και το θέμα των περιβαλλοντικών όρων.

Αποκρατικοποιήσεις

Η ΔΕΗ δεν είναι η μόνη αποκρατικοποίηση είναι όμως η πιο σύνθετη από τις τρεις του ενεργειακού τομέα (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ) για τις οποίες ο ΥΠΕΚΑ είναι πλήρως ενημερωμένος, καθώς ο ίδιος είχε κατ’ επανάληψη ζητήσει την επίσπευση των διαδικασιών ως υπουργός οικονομικών. Πάντως όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς ηλεκτρισμού, όλα περνούν μέσα από το περίφημο ενεργειακό νομοσχέδιο, για το οποίο έχουν κατατεθεί στο πλαίσιο της διαβούλευσης πολλές παρατηρήσεις από συλλογικούς φορείς. Ο χρόνος πιέζει και είναι αμείλικτος καθώς με βάση το προηγούμενο χρονοδιάγραμμα, ο ενεργειακός νόμος έπρεπε να έχει ήδη ψηφιστεί και η ΔΕΗ έπρεπε μέσα στον Αύγουστο να έχει ολοκληρώσει τη δημιουργία των νέων θυγατρικών.

Πιο εύκολη μοιάζει η περίπτωση της ΔΕΠΑ, όπου και εκεί ωστόσο πρέπει να προχωρήσει ο πλήρης διαχωρισμός με το διαχειριστή, τάχιστα, εφόσον η κυβέρνηση θέλει να μείνει πιστή στα χρονοδιαγράμματα που έχει καθορίσει.

Μια σειρά από άλλα θέματα όπως η εκμίσθωση του ορυχείου της Βεύης, οι έρευνες για πετρέλαιο, οι διαγωνισμοί για τα τις νέες ΕΠΑ και άλλα ανοιχτά ζητήματα, αναμένουν επίσης απάντηση από τον υπουργό.
 
Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου