Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Έρχεται «φορτωμένη» η τρόικα στην Ελλάδα. Γιατί η αποστολή των επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να φτάσει με άγριες διαθέσεις στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα

Στις 20 Ιουλίου, δηλαδή την ερχόμενη Τετάρτη, πρόκειται να έρθει, τελικά, η αποστολή των επικεφαλής της τρόικας των ελεγκτών. Η ημερομηνία έχει κλειδώσει και έχει ενημερωθεί σχετικά το οικονομικό επιτελείο και ο αρμόδιος υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ήδη, για το σκοπό αυτό, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γιώργος Ζανιάς, έχει αρχίσει τις προετοιμασίες ...υποδοχής της τριάδας, η οποία, πάντως, δεν έχει και τις καλύτερες δυνατές διαθέσεις. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις άτυπες ενημερώσεις που έχει κάνει στην Ουάσιγκτον, στη διοίκηση του Διεθνούς Νομισματικοού Ταμείου (ΔΝΤ), ο
Πολ Τόμσεν, ο οποίος, για μια ακόμα φορά, θα είναι ο επικεφαλής της αποστολής.

Βασική αιτία αυτής της κακής διάθεσης αποτελεί η κωλυσιεργία που έχει σημειωθεί από ελληνικής πλευράς σε βασικούς τομείς του Μνημονίου Ι, αλλά και η μεταρρυθμιστική κόπωση που παρατηρείται γενικότερα. Τα reports που φεύγουν από τη μόνιμη αντιπροσωπεία της τρόικας στην Αθήνα, κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι για την πορεία εκτέλεσης των συμφωνηθέντων, γεγονός το οποίο εντείνει τον εκνευρισμό.


Το μόνο θετικό της υπόθεσης είναι πως επειδή αυτή η επίσκεψη θα είναι ενδιάμεση, από την πλευρά της τρόικας δεν πρόκειται να γίνουν επίσημες δηλώσεις και ανακοινώσεις. Γιατί στην περίπτωση αυτή θα έπρεπε να λεχθούν αλήθειες, που δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα τις άντεχαν οι αγορές σε αυτή τη δεδομένη στιγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου