Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Πέραν της Βεύης δεν θα ανοίξουν νέα λιγνιτωρυχεία. Είσοδος στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΗ

Tη λύση του στρατηγικού επενδυτή για τη ΔΕΗ και της πώλησης θυγατρικών εταιρειών φαίνεται να προκρίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αφού πρώτα ληφθούν οι αποφάσεις για το άνοιγμα της λιγντικής παραγωγής σε τρίτους, στο πλαίσιο της οποίας εξετάζονται όλες οι λύσεις όπως η πώληση μονάδων και οι ανταλλαγές λιγντικής ενέργειας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες για την παρουσίαση των προτεραιοτήτων του υπουργείου κατά το δεύτερο εξάμηνο 2011, δήλωσε πως η διάθεση πακέτου μετοχών της ΔΕΗ μέσω Χρηματιστηρίου «δεν είναι η καλύτερη επιλογή» και χαρακτήρισε ως πιο ενδιαφέρουσα τη λύση του στρατηγικού επενδυτή. Διευκρίνισε όμως ότι προτεραιότητα έχουν οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για το πώς θα ανοίξει η λιγντική παραγωγή και ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, όπως η πώληση μονάδων, τα swaps κ.λπ. Πρόσθεσε ότι πέραν της Βεύης δεν θα ανοίξουν νέα λιγνιτωρυχεία και έθεσε θέμα πώλησης επιμέρους θυγατρικών της ΔΕΗ στο μέλλον, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ειδικότερα, οι προτεραιόητες του υπουργού στον τομέα της ενέργειας είναι:
Aνανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Μείωση των εγγυημένων τιμών για τους παραγωγούς ενέργειας από ΑΠΕ, αφού ο υπουργός τόνισε ότι η αναθεώρηση των τιμών θα συνδυαστεί με την εξέλιξη της τεχνολογίας και του κόστους, το οποίο ως γνωστόν βαίνει μειούμενο. Ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι οι αναμορφωμένες τιμές θα αφορούν τις νέες μονάδες ΑΠΕ και δήλωσε ότι για το 2011 αναμένεται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων 300 ΜW και φωτοβολταϊκών 400 MW.
Θαλάσσια Αιολικά Πάρκα: Το «πράσινο φως» για τις επενδύσεις σε θαλάσσια αιολικά πάρκα, που έχουν παγώσει εδώ και ένα χρόνο, έδωσε ο υπουργός, ο οποίος δήλωσε ότι θα προχωρήσει γρήγορα η χωροθέτηση των περιοχών όπου θα τοποθετηθούν και ότι σύντομα θα ανακοινωθούν μέτρα που θα δώσουν τη δυνατότητα σε επενδυτές που είναι σε αναμονή να προχωρήσουν στην προετοιμασία της επένδυσης. Τέλος, ανακοίνωσε ότι λύθηκαν τα προβλήματα με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας που επόδιζε τη χωροθέτηση των θαλάσσιων αιολικών πάρκων.
Desertec: Διμερείς διαβουλεύσεις έχουν ξεκινήσει με τη Γερμανία για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη γερμανική πρωτοβουλία «Desertec», που αφορά στην εγκατάσταση στην έρημο της Σαχάρας μεγάλων φωτοβολταϊκών συστημάτων με στόχο τη μεταφορά της παραγόμενης «ηλιακής» ενέργειας στη Βόρεια Ευρώπη. Περισσότερες λεπτομέρειες ο υπουργός δεν έδωσε, είπε όμως ότι γενικότερα γίνονται συζητήσεις και επαφές για μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ.
Πετρελαιοκίνηση: Μετά τον Αύγουστο το υπουργείο θα κάνει ανακοινώσεις, καθώς εξετάζεται η άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Επιτάχυνση της υλοποίησης έργων υποδομής συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, ύψους 1 δισ. ευρώ
Παρουσίαση μετά τον Ιούλιο του Μακροχρόνιου Ενεργειακού Σχεδιασμού, ενώ έμφαση δίνεται στην προώθηση των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας- Ιταλίας (ITGI) και Ελλάδας- Βουλγαρίας (ΙGB). Eξάλλου το νομοσχέδιο για τους υδρογονάνθρακες έχει ειδικές ρυθμίσεις για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη
3ο Ενεργειακό Πακέτο: Ιδρυση ανεξάρτητων εταιρειών για τη διαχείριση των δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Ιδρύονται οι θυγατρικές της ΔΕΗ για τη Μεταφορά και τη Διανομη και προχωρά ο πλήρης διαχωρισμός της ΔΕΠΑ από τον ΔΕΣΦΑ καθώς και η ίδρυση πέντε νέων Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ).
  • Ενισχύεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ)
  • Νομοθετείται η προστασία του καταναλωτή ενέργειας
  • Θεσπίζονται Κοινωνικά Τιμολόγια και για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, ενώ όλοι οι προμηθευτές αερίου θα υποχρεωθούν να συμπεριλάβουν χρεώσεις παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ)
  • Εξοικονόμηση Ενέργειας: Eφαρμογή των προγραμμάτων που έχουν ξεκινήσει, όπως το «Εξοικονομώ κατ' Οίκον», «Κτίζοντας το μέλλον», «Πράσινο νησί-Πράσινη γειτονιά» κ.λπ., προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ
  • Διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου για την υπόγεια αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα,
  • Θέσπιση τέλους ορυκτού πλούτου και νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία μεταλλείων και λατομείων.
Ο υπουργός δεν θέλησε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τα τιμολόγια της ΔΕΗ, μεταθέτοντας την όποια συζήτηση για αργότερα, αφού ψηφιστεί το ενεργειακό νομοσχέδιο, το οποίο αλλάζει και τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις για τα τιμολόγια ρεύματος δίνοντας περισσότερες αρμοδιότητες στη ΡΑΕ.
Μετοχές
Ο υπουργός δήλωσε πως η διάθεση πακέτου μετοχών της ΔΕΗ μέσω Χ.Α. «δεν είναι η καλύτερη επιλογή» και χαρακτήρισε ως πιο ενδιαφέρουσα τη λύση του στρατηγικού επενδυτή.

imerisia.gr/Μανταλένα Πίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου