Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Βρυζίδου – Μαλούτας αντιμέτωποι για την προεδρία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας

Του Χρήστου Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Προεκλογικός πυρετός ενέσκηψε στην αυτοδιοίκηση και στα κομματικά επιτελεία, καθώς άρχισε η εκλογική διαδικασία των αντιπροσώπων, οι οποίοι θα εκλέξουν την διοίκηση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας και τον πρόεδρό της.
Στα δύο μεγάλα κόμματα οι διαβουλεύσεις εντείνονται και θα κορυφωθούν τις επόμενες μέρες, προκειμένου να προσελκύσουν εκλέκτορες, που θα διασφάλιζαν την επικράτησή τους. Εκ προοιμίου να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον νέο αυτοδιοικητικό «Καλλικρατικό» χάρτη, η Νέα Δημοκρατία έχει αριθμητική υπεροχή και αν δεν σημειωθούν «εκπλήξεις» θα κερδίσει την πλειοψηφία και την προεδρία στην ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας.

Σε διαδικασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τη 1 Σεπτεμβρίου, από τους 12 δήμους της Δυτικής Μακεδονίας θα αναδειχθούν 125 εκλέκτορες, οι οποίοι με τη σειρά τους θα εκλέξουν το 21μελές δ.σ. και το 3μελές εποπτικό συμβούλιο της ΠΕΔ. Η γενική συνέλευση της ΠΕΔ θα πραγματοποιηθεί σε δέκα μέρες από την ολοκλήρωση της εκλογής των εκλεκτόρων στους δήμους. Τα 125 μέλη της γ.σ. αποτελούνται από τους 12 δημάρχους που συμμετέχουν αυτοδίκαια και από 113 δημοτικούς συμβούλους που εκλέγονται από τους δήμους. Από τους 113 συμβούλους που εκλέγονται, οι 69 προέρχονται από την συμπολίτευση και οι 44 από την αντιπολίτευση.

Στο 21μελές δ.σ. της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχουν χωρίς εκλογή οι 12 δήμαρχοι και 9 δημοτικοί σύμβουλοι που θα εκλεγούν. Το 21μελές όργανο θα εκλέξει τον πρόεδρο της ΠΕΔ, θέση στην οποία είναι στραμμένη η προσοχή των δύο μεγάλων κομμάτων, τα οποία στο μεταξύ «ρίχνουν» στον εκλογικό στίβο τα «βαριά χαρτιά». Από πλευράς ΠΑΣΟΚ το τοπίο είναι ξεκαθαρισμένο, καθώς είναι αδιαμφισβήτητο ότι την προεδρία θα διεκδικήσει ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας. Από το γαλάζιο στρατόπεδο η ισχυρότερη υποψήφια πρόεδρος είναι η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, η οποία ως γνωστόν κατήλθε ανεξάρτητη, ωστόσο φαίνεται ότι η ΝΔ θα υποστηρίξει την υποψηφιότητά της για την προεδρία της ΠΕΔ. Να σημειωθεί ότι από τον ίδιο πολιτικό χώρο δεν κρύβει το ενδιαφέρον του να κατέβει και ο δήμαρχος Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης.
Η ζυγαριά πάντως «φλερτάρει» με το γαλάζιο χρώμα, καθώς οι συσχετισμοί είναι ευνοϊκοί για τη ΝΔ, η οποία έχει τους 7 δήμους, έναντι 5 του ΠΑΣΟΚ. Όπως προαναφέρθηκε στο 21μελές δ.σ. της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχουν αυτοδίκαια οι 12 δήμαρχοι και εννιά σύμβουλοι που θα εκλεγούν. Οι 7 δήμαρχοι ανήκουν στη ΝΔ (άσχετα αν κάποιοι ήταν ανεξάρτητοι) και οι 5 στο ΠΑΣΟΚ, οπότε εδώ υπάρχει μία γαλάζια υπεροχή. Σε επίπεδο δημοτικών συμβούλων, το καλύτερο σενάριο για το ΠΑΣΟΚ είναι να εκλέξει 4 συμβούλους στην ΠΕΔ και 5 η Ν.Δ. Επομένως, ο συνολικός συσχετισμός στην 21μελή ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας θα είναι 12 για τη ΝΔ και 9 για το ΠΑΣΟΚ. Επίσης, εκλέγεται 5μελής Εκτελεστική Επιτροπή, μέλη της οποίας είναι ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος, ο γραμματέας και 2 μέλη του δ.σ.
Από κάθε δήμο για την γενική συνέλευση της ΠΕΔ εκλέγονται: Γρεβενών 7 από την συμπολίτευση 5 από την αντιπολίτευση, Δεσκάτης 2-1, Καστοριάς 8-6, Νεστορίου 1-0, Ορεστίδος 3-2, Βοΐου 5-3, Εορδαίας 10-7, Κοζάνης 16-10, Σερβίων – Βελβεντού 4-3, Αμυνταίου 4-3, Πρεσπών 1-0 και Φλώρινας 8-5. Συνολικά οι σύμβουλοι είναι 113 (συμπολίτευσης 69 και αντιπολίτευσης 44), ενώ προστίθενται και 12 δήμαρχοι, δίνοντας το άθροισμα 125. Ήδη έκαναν εκλογές οι δήμοι Σερβίων – Βελβεντού, Πρεσπών, Κοζάνης και Φλώρινας.
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εκπροσωπείται στην γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ με τους 12 δημάρχους και 5 δημοτικούς συμβούλους. Η γ.σ. της ΚΕΔΕ απαρτίζεται από 500 εκλέκτορες (325 δήμαρχοι και 175 σύμβουλοι). Το δ.σ. της ΚΕΔΕ που θα εκλεγεί είναι 31μελές. Οι πολιτικοί συσχετισμοί σε επίπεδο χώρας ευνοεί το κυβερνών κόμμα, το οποίο έδωσε το πράσινο φως για την διεκδίκηση της προεδρίας στον δήμαρχο Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη.

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΣΟΥ: Γιατί οι νέοι θέλουν τόσο πολύ να γίνουν μπάτσοι;


Σε εντυπωσίασε κι εσένα η πτώση των βάσεων στα ΑΕΙ; Εμένα καθόλου. Είναι γνωστό. Τα σχολεία, αν και η μόρφωση που προσφέρουν δεν είναι ουσιαστική, αυτά που διδάσκουν είναι τόσο πολύπλοκα, που πάει τζάμπα ο κόπος μαθητών και καθηγητών. Δε μιλάω για τα πεταμένα λεφτά των γονιών. Κι όταν έρθει η ώρα των εξετάσεων, κάνει την εμφάνισή της η πολυπλοκότητα σε όλο της το μεγαλείο. Πρέπει να είσαι μεγάλος φυτάγκουλας για να μπεις σε ΑΕΙ. Εκτός κι αν πέσουν οι βάσεις.
Δε με εντυπωσιάζει η πτώση των βάσεων. Με εντυπωσιάζει το ότι το να μπεις πχ στη Νομική είναι πιο εύκολο από το να μπεις στη Σχολή Αστυφυλάκων. Η μόδα των γιατρών και των δικηγόρων τελείωσε. Πάνε οι εποχές που οι γονείς παρακινούσαν τα παιδιά τους να γίνουν επιστήμονες και χρήσιμοι άνθρωποι στην κοινωνία. Τώρα ο γονιός έχει μόνο έναν καημό κι ένα άγχος. Να απαλλαγεί από το βάρος του παιδιού του, εύκολα και γρήγορα. «Διάβαζε, παιδί μου, να μπεις στην αστυνομία, να έχεις άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, σίγουρο μισθό και επιδόματα, να βγεις νωρίς στη σύνταξη…».
Μεγαλώνουν τα παιδιά τους, μεταδίδοντάς τους την ανασφάλεια και τη μιζέρια τους. Έτσι όπως είναι τα πράγματα, ένας 18χρονος δεν πρέπει να έχει φιλοδοξίες, δεν πρέπει να έχει όνειρα για καριέρα, δεν πρέπει να είναι δημιουργικός. Αποκατάσταση. Στολή και παραγωγή. (Παραγωγή, τρόπος του λέγειν. Μη με ρωτήσεις τι παράγουν, δεν έχω απάντηση). Άσε που οι σπουδές κοστίζουν. Ενώ σ’ αυτές τις σχολές, διαμονή και σίτιση είναι εξασφαλισμένες. Μηδέν έξοδα. Ούτε καν για εφημερίδα με μικρές αγγελίες, μετά την αποφοίτηση. Κι όσο για την επικινδυνότητα του επαγγέλματος, ε, εντάξει, θα βρει τρόπο να την αποφύγει. Άλλωστε, ένα παιδί που μεγάλωσε χωρίς διάθεση για δημιουργία, προφανώς μεγάλωσε και χωρίς διάθεση για προσφορά και με την προτροπή, όταν πλακώνει το ζόρι, να κάνει την πάπια.
Έτσι λοιπόν, καταλήξαμε στις βάσεις των σχολών αστυφυλάκων που φτάσανε στα ύψη. Κι ενώ μέχρι τώρα ξέραμε ότι το κριτήριο για να γίνεις μπάτσος ήταν να είσαι άχρηστος, τα δεδομένα αλλάζουν. Πρέπει να είσαι άριστος. Κάτι σαν τα κριτήρια περί αρεστών και αρίστων που είχε θέσει ο πρωθυπουργός. Με τη διαφορά ότι, οι απόφοιτοι των σχολών αυτών, αρεστοί δε θα γίνουν ποτέ.
Το ότι δεν πέσανε οι βάσεις στις σχολές αστυφυλάκων, σε αντίθεση με όλες τις άλλες σχολές, είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που σηκώνει συζήτηση. Και δε θα την κάνω μόνη μου. Θα απαντήσουμε στο καυτό ερώτημα, με το κουίζ που ακολουθεί:

Γιατί οι νέοι θέλουν τόσο πολύ να γίνουν μπάτσοι;
1. Ο πατέρας εργάτης, η μάνα καθαρίζει σκάλες, δύσκολη η ζωή στο χαμόσπιτο. Η ανάγκη, μάνα μου… η ανάγκη. Άπονη ζωή…2. Επί 18 συναπτά έτη, άκουγαν από τους γονείς τους ότι είναι ανίκανοι να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους και να κοιτάξουν κάπου να βολευτούν, οι άχρηστοι, για να συντηρούνται. Παπαγάλισαν λοιπόν τα μαθήματά τους κι εξασφάλισαν το μέλλον τους.3. Για να πραγματοποιήσουν το όνειρο των γονιών τους. Είναι τόσο άβουλοι, που δεν είναι ικανοί να κάνουν όνειρα για το μέλλον τους κι αφήνουν τους γονείς τους να κάνουν όνειρα γι’ αυτούς. Ναι, μαμά.4. Η κρίση. Δεν είναι καιρός για πειράματα με επαγγελματικές σταδιοδρομίες. Αναζητούν σιγουριά και ασφάλεια. Ασφάλεια; Θα γίνουν ασφαλίτες. (Όλο αυτό το σκέφτηκαν μόνοι τους, χωρίς να πάρουν τη γνώμη της μαμάς).5. Στον καιρό της κρίσης που προκαλεί κοινωνικές αναταραχές, θέλουν να είναι με το μέρος του ισχυρού. Μη βρεθούν σε καμιά πλατεία με ανοιγμένο κεφάλι.6. Γουστάρουν να ρίχνουν ξύλο και προσβολές. Προφανώς επειδή έφαγαν πολύ ξύλο όταν ήταν μικροί. Άσε που τα παιδάκια στο σχολείο είχαν πάρει χαμπάρι το μικρό τους πουλί και τους κορόιδευαν. Μετά τα τελευταία γεγονότα, κατάλαβαν ότι οι μπάτσοι δέρνουν πολύ, πουλάνε νταϊλίκι και μένουν ατιμώρητοι. Ήρθε η ώρα να πάρουν το αίμα τους πίσω. Για όλα όσα πέρασαν.7. Ζήτω η Ελλάδα, ρε. Έξω οι ξένοι. Κουφάλες αναρχικοί, θα σας λιώσουμε. Κουμμούνια, θα σας κάνουμε σαπούνια. Κανονικά και με το ΝΟΜΟ.8. Η αγάπη για το συνάνθρωπο, σε βαθμό αυταπάρνησης. Ήταν γι’ αυτούς όνειρο ζωής. Επιτέλους, με δάκρυα στα μάτια, ετοιμάζονται για μια καινούργια ζωή που θα τη χαρακτηρίζει η προσφορά και η θυσία. Με τις κατάλληλες σπουδές και την άρτια εκπαίδευση, θα καταφέρουν να καταπολεμήσουν το έγκλημα και να συνεισφέρουν εμπράκτως στην προσπάθεια που γίνεται σ’ αυτήν τη χώρα για μια ευνομούμενη κοινωνία, όπου όλοι θα ζούνε ήσυχοι, ήρεμοι κι ευτυχισμένοι.



Νάντια Κατσαρού

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Στο τραπέζι η πώληση τεσσάρων μονάδων του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου - δεν αρκεί το Αμύνταιο

 
Με το πωλητήριο στα... σαπάκια του ΑΗΣ Αμυνταίου, δεν πείθονται ούτε οι εν δυνάμει αγοραστές ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι τροϊκανοί ότι μπορούν να ανοίξουν οι αγορές ηλεκτρισμού και λιγνίτη.

Έτσι, στο τραπέζι τίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, η πώληση των 4 μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, που βγάζουν εκτός ΔΕΗ μεγαλύτερη ισχύ, έχουν μεγαλύτερο χρόνο ζωής από το Αμύνταιο και, κυρίως, καλύτερες αποδόσεις.

Το μήνυμα αυτό παίρνει, με βάση όλες τις πηγές, το επιτελείο του υπουργού ΠΕΚΑ, που στο πλαίσιο των κινήσεων που κάνει για την ικανοποίηση των απαιτήσεων της Ε.Ε., του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου, προτείνει την πώληση των δύο μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου με ισχύ περίπου 540 μεγαβάτ, σε συνδυασμό με την εφαρμογή μηχανισμών ανταλλαγής ενέργειας (swaps).

Oι λόγοι είναι αντικειμενικοί, οικονομικοί και τεχνικοί, και από αυτούς οι τελευταίοι έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα γιατί προσδιορίζουν εν πολλοίς και τα αποτελέσματα των όποιων λύσεων προωθηθούν (βλ. και σχόλιο στον Χαμαιλέοντα).

Ειδικότερα, η λύση της πώλησης του ΑΗΣ του Αμυνταίου με τις δύο πεπαλαιωμένες μονάδες δεν προσφέρει ελκυστικό πακέτο για να λειτουργήσει κάποιος ανταγωνιστικά στην αγορά, εξαιτίας τόσο του μικρού μεγέθους ισχύος όσο και:

* Του μικρού περιθωρίου ζωής των μονάδων (2018).

* Του ότι για τη συνέχιση της λειτουργίας πέραν του 2018, με ανώτατο όριο 8 - 10 χρόνια, θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις βελτίωσης της απόδοσης και για την αποθείωση των καυσαερίων, με μεγαλύτερη μείωση της αποδιδόμενης ισχύος (απώλεια 20 μεγαβάτ για τη λειτουργία της αποθείωσης).

* Της αβεβαιότητας που υπάρχει ως προς το κόστος αγοράς των δικαιωμάτων των εκπομπών μετά το 2013, το οποίο θα επιβαρύνει το τελικό κόστος παραγόμενης μεγαβατώρας, ιδίως σε μονάδες χαμηλής απόδοσης όπως αυτές του Αμυνταίου.

Εν ολίγοις, ακόμη και αν δεχτεί να αγοράσει κάποιος τον ΑΗΣ Αμυνταίου, το έσοδο για τη ΔΕΗ θα είναι πολύ μικρό, καθώς ο επενδυτής είτε θα κάνει business plan χωρίς επενδύσεις για το πολύ μικρό υπόλοιπο λειτουργίας των μονάδων, είτε θα πρέπει ο ίδιος να κάνει επενδύσεις ύψους 150 - 180 εκατομμυρίων (αποθείωση, βελτίωση της απόδοσης), τις οποίες θα πρέπει να ανακτήσει συν το περιθώριο κέρδους σε χρονικό διάστημα 8 - 10 χρόνων, και σε ένα περιβάλλον με μεγάλες αβεβαιότητες και ρίσκα.

Έτσι, με την πώληση του ΑΗΣ Αμυνταίου επιτυγχάνεται μόνο εν μέρει ο στόχος του ανοίγματος της αγοράς, αλλά ο άλλος στόχος, δηλαδή η αποκόμιση οικονομικού οφέλους εκ μέρους της ΔΕΗ δεν επιτυγχάνεται, παρότι η ΔΕΗ τον έχει πολύ μεγάλη ανάγκη για τη χρηματοδότηση των δικών της επενδύσεων.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι για να εισέλθουν στην ελληνική αγορά με όρους ανταγωνιστικούς ενδιαφέρονται πρωτίστως για ένα πορτοφόλιο ισχύος παρεμφερές με αυτό της ΔΕΗ. Θα πρέπει, δηλαδή, εκτός από λιγνιτικές μονάδες, θα πρέπει να περιλαμβάνονται και υδροηλεκτρικές, ιδίως αν πρόκειται να αντισταθμιστούν τα μειονεκτήματα ενός ΑΗΣ όπως του Αμυνταίου.

Σε αντίθετη περίπτωση, αυτό που έχει αρχίσει να συζητείται, με προτροπή των τροϊκανών, είναι η πώληση των 4 (1 - 4) από τις 5 μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Το πακέτο αυτό έχει πολύ μεγαλύτερη ελκυστικότητα λόγω:

* Μεγαλύτερης ισχύος των μονάδων, που ανέρχεται σε 1.220 μεγαβάτ.

* Χρόνου ζωής, που επεκτείνεται μέχρι το 2021 χωρίς επενδύσεις.

* Της καλύτερης κατάστασης και της βελτιωμένης απόδοσης των μονάδων, έναντι αυτών του ΑΗΣ Αμυνταίου, έπειτα από αναβαθμίσεις που έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

* Επίτευξης πολύ μεγαλύτερου τιμήματος υπέρ της ΔΕΗ.

Σε κάθε περίπτωση, το όλο θέμα προσεγγίζεται και εξετάζεται από τις δύο πλευρές (ΥΠΕΚΑ, Επιτροπή - τροϊκανοί) σε συνάρτηση με τη διαθεσιμότητα των ορυχείων λιγνίτη και την πρόσβαση σε αυτά ανεξάρτητων παραγωγών (Βεύη κ.ά.), ιδίως όταν η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το μη άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη.

Μέχρι στιγμής, η ελληνική πλευρά κερδίζει στα σημεία, καθώς με την ανοχή της Επιτροπής έχει κερδίσει έναν χρόνο (13 μήνες, για την ακρίβεια) χωρίς να κάνει τίποτε ουσιαστικά για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και την πρόσβαση τρίτων (πέραν της ΔΕΗ) στα δημόσια λιγνιτωρυχεία.

Εάν περάσει η πρόταση του ΥΠΕΚΑ και γίνει δεκτή η πρόταση για τον ΑΗΣ Αμυνταίου, τότε αισίως θα περάσει ακόμη ένας χρόνος με διαγωνισμούς και σχετικές διαδικασίες και μέχρι τότε ποιος ζει και ποιος πεθαίνει, ή ποιος θα είναι κυβέρνηση ή υπουργός ΠΕΚΑ. Εάν αυξηθούν οι πιέσεις για διαμόρφωση νέου πακέτου μονάδων προς πώληση, και σε αυτήν την περίπτωση η κατάληξη σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καθυστερήσει αρκετά, ενώ πάντα υπάρχει η οπισθοφυλακή της ΓΕΝΟΠ.

(EURO2DAY, 26/8/2011)

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=49514

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Εάν στη Δημοκρατία το άσυλο είναι περιττό, καταργήστε και τη βουλευτική ασυλία


Μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ της Άννας Διαμαντοπούλου, ξεχύθηκαν στα κανάλια οι θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού να διατρανώσουν τη χαρά τους για την κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου. Γεωργιάδης, Μητσοτάκης, Βόζεμπεργκ είχαν από κάτι να πουν. Καλύτερη ατάκα της τελευταίας, που δήλωσε ότι, στη Δημοκρατία το Πανεπιστημιακό Άσυλο είναι περιττό, στη Χούντα χρειάζεται. Θα συμφωνούσαμε μαζί της εάν είχαμε όντως δημοκρατία στον τόπο και όχι Ολιγαρχία. Αλλά για να της αντιστρέψουμε το επιχείρημα λέμε: και γιατί δεν καταργείτε και τη βουλευτική ασυλία, μαζί με το νόμο περί ευθύνης Υπουργών, αφού στη «Δημοκρατία» πράγματι είναι περιττά; Για το θέμα της βουλευτικής ασυλίας κουβέντα από την κυρία Βόζεμπεργκ, τι να πει εξάλλου.
Αντιθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια να γλιτώσει από το μένος των ΔΑΠιτών, έγραψε στο twitter του, σειρά έχει να καταργήσουμε και τη βουλευτική ασυλία, για να εκτονώσει προφανώς την οργή στο πρόσωπό του.
Εμείς θα απαντήσουμε σε όλους αυτούς με απλές και σύντομες κουβέντες:
1. Ποτέ δεν έγινε κατάχρηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Μόνο από εξωπανεπιστημιακούς, δήθεν αντιεξουσιαστές, οι οποίοι είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα ότι δεν κινούνται ποτέ από μόνοι τους, για αυτό εξάλλου και αποκαλούνται «γνωστοί – άγνωστοι». Το θέμα αυτό θα μπορούσε να είχε λυθεί εάν το Άσυλο συνέχιζε να ισχύει μόνο για φοιτητές και πανεπιστημιακούς και όχι να καταργηθεί για όλους. Επίσης, ποτέ δεν έχει αναφερθεί εγκληματίας να κάνει χρήση του πανεπιστημιακού ασύλου ως καταφύγιο, γιατί ξέρει ότι θα εγκλωβιστεί.
2. Το Άσυλο είναι εφεύρημα του Ελληνικού Πολιτισμού από την αρχαιότητα και ίσχυε στους ναούς. Ακόμα και όταν ήρθε η Δημοκρατία στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας -και εκείνη ήταν πραγματική δημοκρατία, όχι μαϊμού σαν τη σημερινή- το άσυλο ουδέποτε καταργήθηκε.
3. Συμφωνούμε ότι το Πανεπιστημιακό Άσυλο δεν είναι για όλους, δεν είναι πολιτικό Άσυλο. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι στη Πόλη δεν πρέπει να υπάρχει ένα Άσυλο, σεβαστό από όλους, για την περίπτωση που τα πράγματα ξεφύγουν. Είναι δομικό στοιχείο του Ελληνικού Πολιτισμού ο θεσμός του Ασύλου, εάν το αντιλαμβάνονται όλοι αυτοί οι νεοφιλελεύθεροι αλλοτριομορφοδίαιτοι.
4. Σε περίπτωση που η νεοφιλελεύθερη κατοχική συναίνεση επιμείνει στην κατάργηση του Ασύλου, γιατί η ψήφιση ενός νόμου στη Δημοκρατία δεν σημαίνει τίποτα, αφού μπορεί να αναιρεθεί από άλλο νόμο, τότε πρέπει τάχιστα να προχωρήσουν και στην κατάργηση της βουλευτικής Ασυλίας.
5. Είναι υποχρέωση της επόμενης κυβέρνησης που θα προκύψει μέσα από το λαό, να αποκαταστήσει το Πανεπιστημιακό Άσυλο για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, να ορίσει πολιτικό άσυλο σε κάθε πόλη για τους πολίτες που θα χρειαστεί να καταφύγουν σε αυτό -σύμφωνα με τα πατρώα ήθη- να καταργήσει τη βουλευτική ασυλία και το νόμο περί ευθύνης υπουργών και να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη όσους ψήφισαν την Άρση της Εθνικής μας κυριαρχίας ή συναίνεσαν σε αυτή.
Στέφανος Μυτιληναίος
Υ.Γ. Αντιλαμβάνεστε ότι το Άσυλο δεν το κατάργησαν για τους λόγους που επικαλούνται, αφού ο Χρυσοχοΐδης απέδειξε -ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη- ότι με τα κατάλληλα προληπτικά μέσα και «μαζεύουν» τους αντιεξουσιαστές όποτε θέλουν και κανένα πανεπιστήμιο δεν καταστρέφεται. Το άσυλο καταργήθηκε ώστε στις επόμενες διαδηλώσεις, που είναι αποφασισμένοι να τσακίσουν τους διαδηλωτές, να μην υπάρχει τόπος να καταφύγει ο λαός και όχι φυσικά τα κουκουλοφόρικα υπαλληλάκια τους που τα αφήνουν ανεξέλεγκτα να σπάνε και να καταστρέφουν. Λησμονούν οι ανόητοι ότι, στα επεισόδια με τους Αγανακτισμένους κανένας δεν κατέφυγε σε άσυλο, λησμονούν ότι στη Γερμανική Κατοχή βγήκαν οι πατεράδες και οι παππούδες μας στα βουνά και πολέμησαν. Με άλλα λόγια, όσους χαζούς σχεδιασμούς και να κάνουν για να «σπάσουν» το ηθικό του λαού, στο τέλος εκείνοι θα αναζητούν άσυλο με την πολιτική που εφαρμόζουν και ίσως τότε να μετανοιώσουν που το κατάργησαν…

«Έπνιξαν» το δημοσίευμα των FT για τη χρεωκοπία της Ελλάδας


Μόνο μία εφημερίδα, η Αυριανή, προβάλλει εκτενώς σήμερα στο πρωτοσέλιδο της το κεντρικό άρθρο των Financial Times στο οποίο αναφέρεται ευθέως ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει άμεσα και πως το «κούρεμα» των ομολόγων δεν θα είναι 21% αλλά 66% . Τα άλλα ΜΜΕ έπνιξαν με …άνωθεν εντολές αυτό το τόσο σημαντικό δημοσίευμα του κορυφαίου παγκοσμίως εντύπου.
Το άρθρο υποστηρίζει ότι το δεύτερο ελληνικό πακέτο στήριξης των 109 δισ. ευρώ ήταν καταδικασμένο εν τη γενέσει του. Η διαμάχη μεταξύ της Φινλανδίας και άλλων κρατών – μελών της ευρωζώνης ως προς τη συμφωνία για την παροχή εγγυήσεων με την Αθήνα, είναι απλώς μία ακόμη ένδειξη.
Σημειώνει ότι «το πακέτο ήταν εξαρχής καταδικασμένο λόγω της περιορισμένης συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών, ενώ παράλληλα η Ελλάδα στενάζει υπό το βάρος της επίτευξης των δημοσιονομικών της στόχων. Ακόμη και εάν λυθεί το θέμα με τη Φινλανδία, το πακέτο στήριξης δεν θα αποτρέψει την ελληνική χρεοκοπία. Ήδη η απόδοση των διετών ελληνικών ομολόγων ανέρχεται στο 46%».
«Το πακέτο σχεδιάστηκε για τις ευρωπαϊκές τράπεζες»
Το πακέτο στήριξης έχει ένα βασικό ελάττωμα: σχεδιάστηκε περισσότερο για να βοηθηθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες στη διατήρηση του μύθου ότι οι τοποθετήσεις τους στην Ελλάδα είναι ασφαλείς, παρά για να δοθεί βοήθεια στην Αθήνα. Ακόμα και οι τραπεζίτες, όμως, αντιλαμβάνονται ότι ο πυρήνας δεν μπορεί να αντέξει και μειώνουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα.
Η διαμάχη για την παροχή εγγυήσεων μπορεί να επιταχύνει αυτήν την τάση, φέρνοντας στο φως τα αδύναμα σημεία του πακέτου, κυρίως λόγω της συμφωνίας ότι οι νέοι τίτλοι δεν έχουν προτεραιότητα έναντι των παλαιών.
Κανείς δεν πίστευε ότι οι ελληνικές αρχές θα έμπαιναν σε μία πιθανώς καταστροφική μονομερή συμφωνία, βάσει της οποίας θα δώσουν στη Φινλανδία εγγυήσεις για το 20% της αξίας της συμμετοχής του Ελσίνκι στο πακέτο στήριξης.
Ενώ μάλιστα δεν υπάρχει κάποια άμεση κι επείγουσα ανάγκη επικύρωσης του πακέτου -δεδομένου ότι η Αθήνα έχει επαρκή χρηματοδότηση βάσει του πρώτου πακέτου στήριξης των 110 δισ. ευρώ για νδντα χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2011-, η διαμάχη είναι μία ακόμη απόδειξη του πόσο δύσκολο είναι τελικά για τους αξιωματούχους να χειριστούν πολιτικά την κρίση.
Το δεύτερο πακέτο στήριξης είναι σπατάλη πόρων. Η Citigroup Global Markets εκτιμά πως η Ελλάδα θα πρέπει να διαγράψει τουλάχιστον δύο τρίτα του χρέους της (εκτός εκείνου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) πιθανότατα την περίοδο 2013 – 2014, ώστε να μειωθεί ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ σε επίπεδα συμβατά με τον μέσο όρο του 80% της ευρωζώνης. Οι τελευταίες λίγες ημέρες φέρνουν αυτό το ενδεχόμενο ακόμη πιο κοντά.

ΠΗΓΗ: parapolitika.gr

Tη Δευτέρα ανακοινώνεται η συγχώνευση Alpha –Eurobank


Παρά την κατρακύλα των τιμών των μετοχών, επανέρχονται στο προσκήνιο οι τραπεζικοί γάμοι.Tραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν ότι «όλοι κρατούν διαύλους επικοινωνίας με όλους».
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές τη Δευτέρα ανακοινώνεται η συγχώνευση της Alpha Bank με τη Eurobank. H συγχώνευση αυτή θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ιδιωτική ελληνική τράπεζα με ισχυρή παρουσία στις αγορές των Βαλκανίων και ιδιαίτερα στη Ρουμανία όπου οι δύο τράπεζες κατέχουν σημαντικά μερίδια μέσω των εκεί θυγατρικών τους.
Η κίνηση αυτή δυναμώνει τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο καθώς το νέο σχήμα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών θα μπορέσει πιο εύκολα να αντλήσει πόρους από την αγορά για την κεφαλαιακή του ενίσχυση. Το deal αναμένεται να συνοδευτεί και από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία δεν αποκλείεται οι υφιστάμενοι μέτοχοι να αυξήσουν τη συμμετοχή τους, όπως π.χ. το επενδυτικό κεφάλαιο του Κατάρ που συμμετέχει στην Alpha.
Τα οφέλη
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν μελετήσει τα δεδομένα και τις εκτιμήσεις για την επικείμενη επιβάρυνση κάθε τράπεζας από τους ελέγχους της Blackrock, τις συνέργειες που θα προκύψουν, καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να αξιοποιηθούν (πώληση θυγατρικών, διεθνών συμμετοχών, ακίνητης περιουσίας) ώστε να ενισχυθεί η κεφαλαιακή βάση τους.
Oπως σημειώνουν τραπεζικοί κύκλοι, τα οφέλη που προκύπτουν από μια συγχώνευση αφορούν τις συνέργειες που θα δημιουργηθούν από τη συνένωση τραπεζών.
Βέβαια, οι συγχωνεύσεις δεν λύνουν πλήρως το βασικό πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών που είναι η άντληση ρευστότητας, καθώς οι αγορές παραμένουν κλειστές για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες εξαρτώνται αποκλειστικά από την Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα και την Tράπεζα της Eλλάδος.
Oι απόψεις των τραπεζιτών ως προς τη χρησιμότητα των τραπεζικών γάμων στην παρούσα φάση ποικίλλουν. Aλλοι θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση θα βελτιώσει το κλίμα στην αγορά και θα σταματήσει τον κατήφορο των τραπεζικών μετοχών και την απαξίωση του Xρηματιστηρίου.
Eπιπλέον, το διευρυμένο μέγεθος της νέας τράπεζας διευκολύνει την ενεργοποίηση των μετόχων και την προσέλκυση επενδυτών σε περίπτωση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Eπίσης, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι συνέργειες που προκύπτουν από μια συγχώνευση έχουν θετική απήχηση στα κεφάλαια της νέας τράπεζας και περιορίζουν τις κεφαλαιακές ανάγκες που έχουν αθροιστικά οι δύο τράπεζες.
Bεβαίως σημειώνουν ότι εν όψει των ελέγχων της BlackRock, κανένας δεν είναι εύκολο να υπολογίσει το τι θα προκύψει από τον έλεγχο επειδή δεν είναι γνωστό το μοντέλο που θα εφαρμόσει ο διεθνής οίκος και μια συγχώνευση ενδεχομένως να δημιουργήσει εκπλήξεις στο μέλλον.
Οικονομίες κλίμακος
Πάντως για να έχει νόημα η συνένωση δύο τραπεζών προϋπόθεση είναι η επίτευξη οικονομιών κλίμακος. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να εξορθολογιστούν τα δίκτυα με κλείσιμο καταστημάτων σε περιοχές όπου υπάρχει αλληλοκάλυψη και ενδεχομένως άνοιγμα σε νέα σημεία και επίσης να συγχωνευθούν μια σειρά από υπηρεσίες, όπως το back office, το dealing room κτλ. Aυτό βέβαια σημαίνει μείωση προσωπικού με απολύσεις.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Πώληση κι άλλων λιγνιτικών μονάδων ζητούν οι Βρυξέλλες, εμπόδια συναντά η πρόταση Παπακωσταντίνου...


Να μπει… πωλητήριο και σε άλλες μονάδες της ΔΕΗ πιέζει σύμφωνα με τις πληροφορίες η Κομισιόν, καθώς κρίνει ως μη επαρκή για να ανοίξει η εγχώρια αγορά του λιγνίτη, την πρόταση της ελληνικής πλευράς για την εκχώρηση δύο εργοστασίων της επιχείρησης, με επικρατέστερες αυτές στο Αμύνταιο Φλώρινας.
Οι Βρυξέλλες θεωρούν, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, ότι τα546 MW των δύο μονάδων του Αμυνταίου, μαζί με τα 250 MW της ανταλλαγής ενέργειας (τα swaps) δεν αρκούν για να δημιουργηθεί ανταγωνισμός στην αγορά του λιγνίτη. Δεν δέχονται μάλιστα ως μέρος του όλου «πακέτου» την παραχώρηση του ορυχείου της Βεύης σε ιδιώτες - την οποία και έχει συμπεριλάβει η ελληνική πλευρά στην πρότασή της- επιμένοντας να μην συνυπολογιστεί, αλλά να προστεθούν σε αυτό επιπλέον μονάδες.
Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες επιμένουν ότι η πρόταση Παπακωσταντίνου αρχίζει και συναντά εμπόδια, και πως θα πρέπει πιθανότατα να αποσταλεί στην Κομισιόν μια νέα εκδοχή της πιο«εμπλουτισμένη». Σε μια τέτοια περίπτωση ανατρέπονται τα χρονοδιαγράμματα, αφού μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου δεν θα έχει καταστεί δυνατό να έχει οριστικοποιηθεί η όποια πρόταση ώστε να ξεκινήσει και να εφαρμόζεται. Τα πάντα θα εξαρτηθούν, λέει άνθρωπος που γνωρίζει τις εξελίξεις, "από το πόσο θέλουν να το τραβήξουν οι κοινοτικοί".
Επικοινωνιακή προσθήκη ενός ακόμη... ορυχείου
Στο ελληνικό μάλιστα «στρατόπεδο» έχει πέσει η ιδέα, να συμπεριληφθεί στο "πακέτο", η εκμίσθωση ενός ακόμη ορυχείου, για παράδειγμα αυτό της Δράμας, όχι τόσο για ουσιαστικούς λόγους (αφού οι πάντες αναγνωρίζουν ότι θα ξεσηκωθούν αντιδράσεις αλλά και ότι έτσι ανατρέπεται ο στόχος της χώρας για μείωση των εκπομπών ρύπων), όσο περισσότερο για επικοινωνιακούς, ώστε να «ενισχυθεί» το δυναμικό της ελληνική πρότασης.
Κλειδί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου
Κυρίαρχο πάντως λόγο στις εξελίξεις, φαίνεται ότι παίζει και η επικείμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το άνοιγμα της αγοράς του λιγνίτη, η οποία αναμένεται μέσα στο φθινόπωρο, πιθανώς και τον Οκτώβριο.
Υπενθυμίζουμε ότι τον Απρίλιο του 2011 διεξήχθη η πρώτη ακροαματική διαδικασία για την απόφαση της Κομισιόν να παραπέμψει την Ελλάδα επειδή κρατά κλειστή την αγορά του λιγνίτη (η παραπομπή είχε γίνει την 5η Μαρτίου 2008). Τρεις μήνες μετά, τονΙούλιο του 2011 έγινε η ακρόαση για την εξέταση της προσφυγής που είχε καταθέσει η ΔΕΗ (υποστηριζόμενη από το ελληνικό Δημόσιο) έναντι της Κομισιόν για ακύρωση της αρχικής απόφασης. Τόσο η ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο του Απριλίου, όσο και εκείνη του Ιουλίου, δημιούργησε αισιοδοξία στην ελληνική κυβέρνηση και στα στελέχη της ΔΕΗ, καθώς η Κομισιόν δυσκολεύτηκε να στηρίξει τη θέση της και τα επιχειρήματά της.
Κατά την Επιτροπή, το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο διατηρεί προνομιακά δικαιώματα υπέρ της ΔΕΗ για την εκμετάλλευση του λιγνίτη δημιουργώντας μια κατάσταση άνισων ευκαιριών, που σημαίνει στην ουσία ότι η επιχείρηση χειραγωγεί την αγορά ηλεκτρισμού έχοντας αποκλειστικά στα χέρια της τον φθηνό λιγνίτη. Γι' αυτό και το2008 η Κομισιόν είχε ζητήσει να παραχωρηθούν σε ιδιώτες τα κοιτάσματα λιγνίτη της Δράμας, Βεύης, Ελασσόνας, και Βεγόρας ή να πωληθεί το 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ. Στο δικαστήριο ωστόσο, υπήρξαν επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσο στέκουν τα επιχειρήματα της Επιτροπής (π.χ. γιατί να είναι το 40% και όχι το 30% ή το 35%), αφού η στοιχειοθέτηση για το ύψος της παραγωγής που πρέπει να εκχωρήσει η ΔΕΗ, είχε γίνει από την Κομισιόν με βάση τα λιγνιτικά πεδία. Άλλο επιχείρημα της ελληνικής πλευράς που φάνηκε να αποδέχεται το δικαστήριο, ήταν ότι όταν κανείς μιλάει για απελευθέρωση μιας αγοράς, εν προκειμένω του ηλεκτρισμού, την εξετάζει στο σύνολό της, όσον αφορά δηλαδή όλα τα καύσιμα (φυσικό αέριο, κλπ), και όχι μόνο ένα, το λιγνίτη. 
Σε δίλημμα η κυβέρνηση, και γιατί πιέζει η Κομισιόν...
Το πρόβλημα από την πλευρά της κυβέρνησης, είναι ότι αν τυχόν συμφωνήσει με την Κομισιόν σε μια λύση για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη σαν αυτή την οποία συζητά, δηλαδή την πώληση δύο ή περισσότερων μονάδων, αλλά μετά από μερικούς μήνες εκδοθεί η τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που είναι ευνοϊκή για τη χώρα (ή τουλάχιστον όχι τόσο δυσμενής όσο αρχικά φαινόταν), θα θεωρηθεί ότι κινήθηκε βεβιασμένα, βλάπτοντας στην ουσία το δημόσιο συμφέρον. Από την πλευρά της πάλι η Κομισιόν, ακριβώς επειδή φοβάται ότι η απόφαση του δικαστηρίου μπορεί να της«τινάξει» όλο το σκεπτικό της στον αέρα, βιάζεται να κλείσει το θέμα όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί σημείο κλειδί στις εξελίξεις. Και τα πάντα θα κριθούν από το πόσο θα πιέσει η Ε. Επιτροπή για λύση «εδώ και τώρα», καθώς και από τη διαπραγματευτική ικανότητα της ελληνικής πλευράς.


Πηγή:Energypress

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Χωρίς πάτο το βαρέλι Πού βρίσκεται ο πάτος στο βαρέλι της ελληνικής οικονομίας; Αυτό είναι το ερώτημα που καίει Έλληνες και ξένους


Το ερώτημα που απασχολεί έντονα τις τελευταίες ημέρες την κυβέρνηση, την τρόικα, αλλά και τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας είναι αν τελικά έχει πάτο το βαρέλι της ελληνικής οικονομίας. Μόλις ένα μήνα πριν ο υπουργός Οικονομικών τόνιζε προς κάθε κατεύθυνση ότι οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου έθεταν τις μηχανές της οικονομίας και πάλι σε λειτουργία.

Δεν χρειάστηκαν παρά μόνο λίγες εβδομάδες για να διαψευστούν οι προσδοκίες και τα στοιχεία να αποδείξουν ότι η ελληνική οικονομία νοσεί σε τέτοιο βαθμό που η επανεκκίνησή της θεωρείται τιτάνιο έργο. Ενδεικτικό είναι ότι όλοι οι οικονομικοί και κοινωνικοί δείκτες επιδεινώνονται, ενώ οι καλές ειδήσεις έχουν γίνει είδος προς εξαφάνιση.

Το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι η ύφεση μπορεί να φτάσει έως και το 5,3%, έναντι αρχικής εκτίμησης για συρρίκνωση 3,9%, γεγονός που καθιστά σαφές ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα επώδυνοι για επανειλημμένα αγορά. Όσον αφορά τις προβλέψεις για το 2012, σε χθεσινές του δηλώσεις ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε για μια ακόμη φορά ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Εντούτοις, τα κυβερνητικά στελέχη έχουν επανειλημμένα διαψευσθεί στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ διεθνείς αναλυτές στις εκτιμήσεις τους για το επόμενο έτος κάνουν λόγο για ύφεση 2%, δημιουργώντας ερωτήματα για το πότε η χώρα θα επιστρέψει σε θετικά πρόσημα.

Την ίδια στιγμή, ακόμη πιο «μαύρα» είναι τα νέα από το μέτωπο της ανεργίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις η ανεργία αναμένεται να εκτοξευτεί στο 20% στους αμέσως επόμενους μήνες, με τον αριθμό των ανέργων να ανέρχεται στον εντυπωσιακό αριθμό των 1.000.000 ατόμων. Μάλιστα, εν μέσω καλοκαιριού – εποχή που θεωρείται ότι λόγω της εποχιακής εργασίας η ανεργία μειώνεται – ο αριθμός των ανέργων κατέγραψε αύξηση προσεγγίζοντας τα 700.000 άτομα.

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

ΒΙΝΤΕΟ: Γυμνιστής παρενοχλεί δημοσιογράφο στον αέρα

Σίγουρα δε θα περίμενε η συγκεκριμένη δημοσιογράφος ότι ένα απλό ρεπορτάζ για την τουριστική κίνηση στην Πάτρα θα έκανε το γύρο του κόσμου.
Ο λόγος για την απρόσμενη παρέμβαση ενός τουρίστα την ώρα που η δημοσιογράφος έκανε το ρεπορτάζ. Μπορεί το περιστατικό να έκανε το γύρο της Ελλάδας αλλά τώρα έχει και διεθνές αντίκρισμα καθώς παίζει σε πολλά site του εξωτερικού.

ΠΗΓΗ: mediagate.gr

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

«Φοροκαταιγίδα» μέσα στον Αύγουστο. Ξεκινάει τη Δευτέρα η μαζική αποστολή ενιαίων εκκαθαριστικών, στα οποία θα περιλαμβάνεται το σκληρό «πακέτο» μέτρων που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

«Ψυχρολουσία» εν μέσω θέρους περιμένει από τη Δευτέρα τους Έλληνες φορολογούμενους, καθώς ξεκινάει η μαζική αποστολή των εκκαθαριστικών για την επιβολή των εισπρακτικών μέτρων που προβλέπονται στον Εφαρμοστικό Νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Έτσι, με έκτακτη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου, αρχίζει από αύριο Δευτέρα 22 Αυγούστου (και όχι από τον Σεπτέμβριο, όπως υπολογιζόταν) η φοροκαταιγίδα που ψηφίστηκε τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με την απόφαση, επισπεύδονται οι διαδικασίες για την είσπραξη των νέων φόρων, ενώ όλες οι επιβαρύνσεις, όπως όλες οι έκτακτες εισφορές (στα εισοδήματα, στις αντικειμενικές δαπάνες κα) και το τέλος επιτηδεύματος, θα περιλαμβάνονται σε ένα, ενιαίο εκκαθαριστικό σημείωμα, στο οποίο θα αναγράφονται ξεχωριστά τα ποσά που οφείλει ο φορολογούμενος. Όπως έχει αποφασίσει το υπουργείο Οικονομικών η εξόφληση των φόρων θα μπορεί να γίνεται μέχρι σε έξι μηνιαίες δόσεις, κάθεμια από τις οποίες δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη των 300 ευρώ. Σε περίπτωση που η εξόφληση πραγματοποιείται εφάπαξ μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται έκπτωση 5%.
Με την παραπάνω κίνηση το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στην άμεση είσπραξη των φόρων, με στόχο να καλύψει όσο το δυνατόν συντομότερα τη μαύρη τρύπα άνω των 4 δισ. ευρώ στα έσοδα και να πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμού. Εξάλλου, αύριο καταφθάνει η τρόικα των ελεγκτών για να περάσει από κόσκινο την ελληνική οικονομία.

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Από το κακό στο χειρότερο στον ΑΗΣ Μελίτης


Το γνωμικό "ενός κακού μύρια έπονται" ισχύει απόλυτα αναφορικά με τα ενεργειακά πράγματα της χώρας, στην περίπτωση του λιγνιτικού σταθμού της ΔΕΗ στη Μελίτη της Φλώρινας.

Η μονάδα αυτή, είναι η πλέον σύγχρονη, με τον υψηλότερο βαθμό απόδοσης, και η πλέον καθαρή συγκριτικά με τις άλλες μονάδες της ΔΕΗ που χρησιμοποιούν λιγνίτη.

Μόνο που τους τελευταίους πολλούς μήνες στην ουσία υπολειτουργεί, λόγω είτε έλλειψης λιγνίτη στην αυλή της είτε επισκευής βλαβών στον λέβητα, οι οποίες έχουν πληθύνει τελευταία. Τις προηγούμενες μέρες το σωματείο των εργαζομένων στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας "Σπάρτακος", με παρέμβασή του προς τη διοίκηση της ΔΕΗ, ζητά να δοθεί λύση στο πρόβλημα της τροφοδοσίας της μονάδας Μελίτης με λιγνίτη, όχι με τα ημίμετρα που προωθεί η διοίκηση της ΔΕΗ, αλλά με την ορθολογική αξιοποίηση των τοπικών κοιτασμάτων στα λιγνιτωρυχεία της Αχλάδας, της Βεύης και του Κλειδιού.

Ας πάρουμε όμως το θέμα από την αρχή: Ο λέβητας της μονάδας σχεδιάστηκε για καύση μίγματος λιγνίτη από τα δύο μεγαλύτερα ορυχεία της περιοχής, της Βεύης και της Αχλάδας. Ωστόσο, από την αρχή σχεδόν λειτουργεί αποκλειστικά με λιγνίτη προερχόμενο από το δεύτερο, καθώς το πρώτο παραμένει ανενεργό πάνω από μία δεκαετία, μετά την αποβολή του εκμεταλλευτή του (Βαρβούτης), ενώ την τελευταία πενταετία εκκρεμεί ο διαγωνισμός για την παραχώρησή του σε ιδιώτη.

Πρώτο... φάουλ, λοιπόν, η μη εξασφάλιση λιγνίτη σε ποιότητα και ποσότητα για τις οποίες σχεδιάστηκε ο σταθμός. Τα προβλήματα συνεχίζονται, όμως, γιατί ο εκμεταλλευτής του ορυχείου της Αχλάδας δηλώνει αδυναμία να παραδίδει τις ποσότητες που υποχρεούται, ενώ αντιμετωπίζει και προβλήματα ρευστότητας.
 
Έτσι το Δ.Σ. της ΔΕΗ αποφάσισε (κατά πλειοψηφία) να παραχωρήσει οικονομική βοήθεια στην επιχείρηση ύψους 7 εκατ. ευρώ προκειμένου να συνεχίσει την εξόρυξη λιγνίτη.

Επίσης, αποφάσισε την εισαγωγή ποσοτήτων λιγνίτη από τη Βουλγαρία με υψηλότατο κόστος (οι πληροφορίες αναφέρουν τελικό κόστος περίπου 62 ευρώ ο τόνος), όπως και την τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης με λιγνίτη από την περιοχή του Αμύνταιου και την επαναλειτουργία από την ίδια τη ΔΕΗ του λιγνιτωρυχείου στο Κλειδί, το οποίο ανήκει στη Δημόσια Επιχείρηση.

Έχουμε δηλαδή μία σύγχρονη λιγνιτική μονάδα, η οποία θα έπρεπε να τροφοδοτείται απρόσκοπτα με καύσιμο και να λειτουργεί το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα, ώστε να έχει ο ιδιοκτήτης της (ΔΕΗ) τα μεγαλύτερα οφέλη.

Ωστόσο, η λειτουργία της παρουσιάζει τα αντίθετα χαρακτηριστικά, επειδή είτε δεν επαρκούν οι ποσότητες λιγνίτη είτε τροφοδοτείται με λάθος ποιότητα.

Την ίδια στιγμή, από τα 3 τοπικά λιγνιτωρυχεία που θα την τροφοδοτούσαν, το ένα λειτουργεί με προβλήματα (Αχλάδα), στο δεύτερο μόλις τώρα θα ξεκινήσουν οι εργασίες προετοιμασίας για την εκμετάλλευσή του, και μάλιστα με την αντιμετώπιση προβλημάτων κατολισθήσεων (Κλειδί), και το τρίτο περιμένει να ξεμπλέξει από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας, ως αποτέλεσμα της πλημμελούς προετοιμασίας του διαγωνισμού (Βεύη).

Όσο για την πρόσφατη απόφαση της ΔΕΗ να τροφοδοτήσει τη Μελίτη με λιγνίτη του Αμύνταιου, όπως επισημαίνει το σωματείο "Σπάρτακος" στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ, μία παρόμοια απόφαση "θα επιβαρύνει οικονομικά την Επιχείρηση, μειώνοντας περισσότερο την κερδοφορία της, αφού απαιτείται η μεταφορά λιγνίτη από δεκάδες φορτηγά, σε τεράστιες αποστάσεις.

Επίσης, μεσοπρόθεσμα, θα δημιουργήσει έντονο πρόβλημα στο ισοζύγιο των αποθεμάτων λιγνίτη στους ΑΗΣ Αμυνταίου και Πτολεμαΐδας, όταν το ορυχείο Αμυνταίου θα τροφοδοτεί εφεξής 3 ουσιαστικά λιγνιτικούς σταθμούς παραγωγής, συνολικής ισχύος 935 MW, δυστυχώς με το υφιστάμενο προσωπικό και εξοπλισμό, αφού δεν γίνονται προσλήψεις".

Πέρα από αυτά, το euro2day μεταφέρει την άποψη άκρως ειδικευμένου επιστήμονα στα θέματα καύσης λιγνίτη, ο οποίος εκφράζει φόβους ότι η χρήση στη Μελίτη λιγνίτη από το ορυχείο του Αμυνταίου θα αυξήσει τα προβλήματα διαθεσιμότητάς του εξαιτίας της ποιότητάς του, που δεν είναι κατάλληλη για το συγκεκριμένο λέβητα.

Το Αμύνταιο και ο αρχικός σχεδιασμός

Οι εξελίξεις αυτές δυστυχώς επιβεβαιώνουν την άποψη ότι η μονάδα του ΑΗΣ Μελίτης θα μπορούσε να κατασκευαστεί αλλού και εν τέλει ο ΑΗΣ Μελίτης χωροθετήθηκε λάθος. Η άποψη αυτή στηρίζεται στο master plan για τον λιγνίτη, που είχε καταρτίσει το 1996 γερμανική εταιρία για λογαριασμό της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με αυτό, η νέα μονάδα για λόγους οικονομίας και εξασφάλισης καυσίμου θα έπρεπε να αποτελεί μέρος του ΑΗΣ Αμυνταίου και όχι ξεχωριστό ΑΗΣ, ώστε να μειωθεί το κόστος των έργων του πολιτικού μηχανικού. Όπως επίσης φάνηκε, η εμμονή της τότε κυβέρνησης και στελεχών της ΔΕΗ για δημιουργία ΑΗΣ στη Μελίτη εξυπηρετούσε άλλες σκοπιμότητες.

Εν πάση περιπτώσει, ό,τι έγινε έγινε. Το ζητούμενο πλέον είναι με ποιους τρόπους θα διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της μονάδας, καθώς όλα δείχνουν ότι οι προωθούμενες λύσεις (εισαγωγή λιγνίτη από τη Βουλγαρία, μεταφορά από το Αμύνταιο, ανάπτυξη ορυχείου στο Κλειδί κ.λπ.) έχουν υψηλό κόστος, μπορεί να αυξήσουν τα προβλήματα και στην ουσία προσπαθούν εμβαλωματικά να καλύψουν κακές επιλογές του παρελθόντος.

Στο σημείο όπου καταλήγουν οι ειδικοί αλλά και τα συνδικάτα της περιοχής είναι ότι καλύτερη λύση θα ήταν η κοινή εκμετάλλευση όλων των ορυχείων, η οποία θα διασφάλιζε μακροχρόνια τις απαραίτητες ποσότητες για τις ανάγκες του ΑΗΣ. Τα συνδικάτα προτιμούν τη ΔΕΗ.

Το αν ο φορέας εκμετάλλευσης θα είναι η ΔΕΗ, ή ιδιωτικός, ή μικτό σχήμα ιδιωτών - ΔΕΗ, σε συνδυασμό με νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής (Μελίτη 2), είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Αυτή θα πρέπει να ληφθεί λαμβάνοντας υπόψη και τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στην Ε.Ε. για άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη.

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή εικόνα είναι απαξιωτική και για τη ΔΕΗ και για τους πολιτικούς υπευθύνους, που υποτίθεται ότι χαράζουν την ενεργειακή πολιτική.

Τελεσίγραφο Δ.Ο.Υ. σε 900.000 φορολογούμενους. Προθεσμία 15 ημερών δόθηκε σε 900.000 οφειλέτες του Δημοσίου για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, καθώς σε αντίθετη περίπτωση οι ΔΟΥ απειλούν με αυτόφωρο και κατασχέσεις.


Σκληραίνουν τη στάση τους οι Δ.Ο.Υ. (Εφορίες) απέναντι σε 900.000 οφειλέτες του Δημοσίου, στους οποίους δόθηκε προθεσμία 15 ημερών να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυτόφωρο και κατασχέσεις.

Η αγωνία του οικονομικού επιτελείου να αυξήσει τα έσοδα είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί τελεσίγραφο ακόμη και σε φορολογούμενους που χρωστούν 500 ευρώ. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τους 900.000 που έλαβαν ραβασάκι οι 716 χιλιάδες είναι «μικροοφειλέτες», καθώς χρωστούν έως 3.000 ευρώ.

Επίσης, οι 176.000 χρωστούν ποσά από 3.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι 8.000 φορολογούμενοι χρωστούν ποσά άνω των 150.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο υπολογίζονται σε 41,4 δισ. ευρώ.

Πώς η κυβέρνηση θα «τουμπάρει» την τρόικα. Με ποιον τρόπο θα επιχειρήσουν στο οικονομικό επιτελείο να κάμψουν της πιέσεις των...«αγριεμένων» ελεγκτών που καταφθάνουν στις 22 Αυγούστου.


«Φουριόζοι» έρχονται την επόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα οι επικεφαλής της τρόικας των ελεγκτών, με τη μαύρη «τρύπα» στον προϋπολογισμό να διευρύνεται και να ξεπερνάει τα 4,5 δισ. ευρώ. Οι ελεγκτές θα περάσουν από κόσκινο την ελληνική οικονομία και λαμβάνοντας υπ'όψιν τη μέχρι στιγμής εικόνα που εμφανίζει, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση ζητώντας επιπλέον περικοπή των δαπανών.

Από την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα προσπαθήσει να κάμψει τις ισχυρές πιέσεις και να παρουσιάσει ως αντιστάθμισμα στο «μαχαίρι»
την αύξηση των φορολογικών εσόδων και την εντατικοποίηση των μέτρων πάταξης της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος θα προσπαθήσει να πείσει τον Π.Τόμσεν και τους συνεργάτες του ότι υπάρχει βούληση για «φορολογική αντεπίθεση», ωστόσο δεν είναι δυνατόν να παρουσιαστούν ακόμη απτά αποτελέσματα. Με αυτόν τον τρόπο θα επιχειρήσει να κερδίσει μια νέα «περίοδο χάριτος» ενός τριμήνου, μέσα στο οποίο θα τεθούν στο «φουλ» οι ελεγκτικοί και εισπρακτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, στις διαδοχικές συναντήσεις του υπουργού με τους στενούς συνεργάτες του έχει τεθεί επί τάπητος σχέδιο ταχύτερης αναδόμησης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, στα πρότυπα του ΔΝΤ.

Εξάλλου, από την 1η Σεπτεμβρίου ενεργοποιούνται τα φορολογικά μέτρα που προβλέπονται στον Εφαρμοστικό Νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, όπως η αύξηση του ΦΠΑ, το τέλος επιτηδεύματος των ελεύθερων επαγγελματιών, η έκτακτη εισφορά, η είσπραξη του ΕΤΑΚ του 2009 και η επιβολή του φόρου ακίνητης περιουσίας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται παράλληλα η περαίωση των ανέλεγκτων υποθέσεων, καθώς και η νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τέλος, τον επόμενο μήνα αναμένονται και οι τελικές ανακοινώσεις και διευκρινήσεις για τα μέτρα που θα ισχύσουν από 1/1/2012.

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

ΔΕΗ: Κανένα πρόβλημα με το ισοζύγιο λιγνίτη

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο ισοζύγιο λιγνίτη, διαβεβαιώνει η ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρασε ανακοίνωσή της με την οποία απαντά στους ισχυρισμούς του Σωματείου εργαζομένων «Σπάρτακος» ότι ο προγραμματισμός της επιχείρησης θα δημιουργήσει προβλήματα τροφοδοσίας στον ΑΗΣ Μελίτης.
Όπως υπενθυμίζει η επιχείρηση, ο ΑΗΣ Μελίτης σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τη ΔΕΗ με προγραμματισμένη τροφοδοσία από δύο διαφορετικές πηγές: από το δημόσιο λιγνιτωρυχείο Βεύης και από το ορυχείο Αχλάδας που εκμεταλλεύεται η εταιρεία «ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΑΧΛΑΔΑΣ Α.Ε».
Σημειώνεται ότι η σύμβαση της ΔΕΗ με την εταιρεία «ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ ΑΜΕΤΒΕ», στην οποία ήταν μισθωμένο το δημόσιο λιγνιτωρυχείο Βεύης, δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ, λόγω των σημαντικών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η παραπάνω εταιρεία. Στις 25 Ιουλίου 2003, με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης, η εταιρεία «ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ ΑΜΕΤΒΕ» κηρύχθηκε έκπτωτη από τα μισθωτικά της δικαιώματα στο δημόσιο λιγνιτωρυχείο Βεύης, λόγω παραβίασης των συμβατικών της υποχρεώσεων. Μετά από αυτή την εξέλιξη η ΔΕΗ προχώρησε στην καταγγελία της σύμβασης.
Η ΔΕΗ προχώρησε εσπευσμένα στη διάνοιξη νέου ορυχείου στο κοίτασμα Κλειδιού για την κάλυψη των αναγκών τροφοδοσίας του ΑΗΣ Μελίτης. Υπενθυμίζεται ότι η διάνοιξη του ορυχείου Κλειδιού ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2004 με εργολαβικό εξοπλισμό αλλά λόγω σημαντικών γεωτεχνικών προβλημάτων που εμφανίστηκαν και επεκτάθηκαν τόσο στο χώρο εκσκαφής όσο και στο χώρο απόθεσης οι εργασίες στο ορυχείο Κλειδιού διακόπηκαν στις 23 Μαϊου 2008.
Στο μεταξύ, από την έναρξη λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης (Απρίλιος 2003) μέχρι τη διακοπή των εργασιών στο ορυχείο Κλειδιού (23.05.2008) η τροφοδοσία του σταθμού στηρίχθηκε σε ποσοστό 69% στο ορυχείο Αχλάδας που εκμεταλλεύεται η εταιρεία «ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΑΧΛΑΔΑΣ Α.Ε», ενώ για το διάστημα μετά τον Μάιο 2008 σε ποσοστό έως και 100%.
Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, «με δεδομένα, ήδη από τις αρχές του τρέχοντος έτους, τα διαφαινόμενα προβλήματα της εταιρείας ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΑΧΛΑΔΑΣ Α.Ε για περαιτέρω αποκλειστική κάλυψη των αναγκών τροφοδοσίας του ΑΗΣ Μελίτης, η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Ορυχείων της Επιχείρησης προέβη σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την επαναλειτουργία του ορυχείου Κλειδιού».
Ήδη, προσθέτει, βρίσκεται σε διαδικασία διακήρυξης το πρώτο σχετικό έργο, που αφορά διακίνηση 8 εκατ. κυβικών μέτρων αγόνων υλικών με ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού την 29 Αυγούστου 2011.
Η επιχείρηση δηλώνει επίσης ότι προγραμματίζει τη μεταφορά των απαιτούμενων ποσοτήτων λιγνίτη από το ορυχείο Αμυνταίου, ενώ παράλληλα προβαίνει σε ενέργειες για προμήθεια μικρών ποσοτήτων λιγνίτη υψηλής θερμογόνου δύναμης από τρίτους (Βουλγαρία, ΛΑΡΚΟ ΜΕΤΕ κλπ).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ