Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Πώς η κυβέρνηση θα «τουμπάρει» την τρόικα. Με ποιον τρόπο θα επιχειρήσουν στο οικονομικό επιτελείο να κάμψουν της πιέσεις των...«αγριεμένων» ελεγκτών που καταφθάνουν στις 22 Αυγούστου.


«Φουριόζοι» έρχονται την επόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα οι επικεφαλής της τρόικας των ελεγκτών, με τη μαύρη «τρύπα» στον προϋπολογισμό να διευρύνεται και να ξεπερνάει τα 4,5 δισ. ευρώ. Οι ελεγκτές θα περάσουν από κόσκινο την ελληνική οικονομία και λαμβάνοντας υπ'όψιν τη μέχρι στιγμής εικόνα που εμφανίζει, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση ζητώντας επιπλέον περικοπή των δαπανών.

Από την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα προσπαθήσει να κάμψει τις ισχυρές πιέσεις και να παρουσιάσει ως αντιστάθμισμα στο «μαχαίρι»
την αύξηση των φορολογικών εσόδων και την εντατικοποίηση των μέτρων πάταξης της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος θα προσπαθήσει να πείσει τον Π.Τόμσεν και τους συνεργάτες του ότι υπάρχει βούληση για «φορολογική αντεπίθεση», ωστόσο δεν είναι δυνατόν να παρουσιαστούν ακόμη απτά αποτελέσματα. Με αυτόν τον τρόπο θα επιχειρήσει να κερδίσει μια νέα «περίοδο χάριτος» ενός τριμήνου, μέσα στο οποίο θα τεθούν στο «φουλ» οι ελεγκτικοί και εισπρακτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, στις διαδοχικές συναντήσεις του υπουργού με τους στενούς συνεργάτες του έχει τεθεί επί τάπητος σχέδιο ταχύτερης αναδόμησης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, στα πρότυπα του ΔΝΤ.

Εξάλλου, από την 1η Σεπτεμβρίου ενεργοποιούνται τα φορολογικά μέτρα που προβλέπονται στον Εφαρμοστικό Νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, όπως η αύξηση του ΦΠΑ, το τέλος επιτηδεύματος των ελεύθερων επαγγελματιών, η έκτακτη εισφορά, η είσπραξη του ΕΤΑΚ του 2009 και η επιβολή του φόρου ακίνητης περιουσίας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται παράλληλα η περαίωση των ανέλεγκτων υποθέσεων, καθώς και η νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τέλος, τον επόμενο μήνα αναμένονται και οι τελικές ανακοινώσεις και διευκρινήσεις για τα μέτρα που θα ισχύσουν από 1/1/2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου