Μια νέα μελέτη δείχνει σαφή σύνδεση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της γενετικής μετάλλαξης στα μωρά που μεγαλώνουν κοντά σε λιγνιτικές μονάδες.
Η λιγνιτική μονάδα στο Tongliang της Κίνας έκλεισε το 2004 και βρισκόταν κοντά σε πόλη Chongqing με πληθυσμό των 800 χιλιάδων κατοίκων. Εξέπεμπε 2000 μικρογραμμάρια σωματιδίων ανά κυβικό μέτρο του αέρα, συμπεριλαμβανομένων των σωματιδίων του διοξειδίου του άνθρακα, του διοξειδίου του θείου και των βαρέων μετάλλων. Ο αριθμός αυτός είναι 8 φορές μεγαλύτερος από το ποσό που επιτρέπεται από τα πρότυπα εκπομπών των ΗΠΑ, μεταδίδει το Bloomberg.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και το Πανεπιστήμιο Chongqing Medical,
εφόσον έμαθαν ότι το εργοστάσιο θα έκλεινε τον Μάιο του 2004,
αποφάσισαν να ξεκινήσουν τις μελέτες, χρησιμοποιώντας δύο συγκεκριμένες
ομάδες ανθρώπων σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές: 150 μη καπνίστριες
μητέρες το 2002 και μια δεύτερη ομάδα με μητέρες και παιδιά το 2005. Το
αίμα του ομφάλιου λώρου και δείγματα μητρικού αίματος ελήφθησαν μετά τη
γέννηση των παιδιών και η νευρολογική ανάπτυξη των παιδιών εκτιμήθηκε
σε ηλικία δύο ετών.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν πριν από το κλείσιμο του εργοστασίου είχαν φτωχότερες δεξιότητες μάθησης και μνήμης. Τα δείγματα αίματος του ομφάλιου λώρου επίσης έδειξαν ότι είχαν χαμηλότερα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που απαιτείται για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Οι γονείς, επιπλέον, είχαν αναφέρει ασθένειες, πονοκεφάλους, ακόμη και λήθαργο, στα παιδιά τους.
Δυστυχώς, κάτι παρόμοιο ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε και στην Ελλάδα με την κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5, καθώς το WWF προειδοποιεί για σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας, σε περίπτωση που το έργο ολοκληρωθεί.
econews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου